Partijen aanleveren in pgn

Nog steeds blijken veel mensen moeite te hebben met het produceren van een pgn-bestandje waarmee een partij of partijfragment hier op de site kan worden weergegeven. Schaakprogramma’s als Fritz werken in dat opzicht kennelijk niet erg intuïtief. Omdat we graag zien dat meer mensen partijen of partijfragmenten op de site laten zien, heb ik (JvdW) een visuele pgn-instructie samengesteld waarmee je online heel gemakkelijk het vereiste bestandje kunt maken.

Geen moeilijk gedoe met Fritz of andere schaakprogramma’s, maar gewoon online in enkele eenvoudige stappen. Een kind kan de was doen. En als je niet wilt dat de hele partij op de site komt, hoef je enkel maar in je e-mail te zeggen: ‘Laat zien vanaf zet x.’ Daar zorg ik dan wel voor.

Probeer het even uit, als je het één keer gedaan hebt, is het verder een peulenschil. Klik op de plaatjes voor een vergrote weergave.

Voor het gebruik van onderstaande methode moet je zijn ingelogd bij chess.com. Ga erheen om je eerst gratis te registreren, zodat je kunt inloggen.

1. Ga naar http://www.chess.com/analysis-board-editor, log in (zie links op het scherm) en klik op de knop Start. [N.B. Als de pagina Engelstalig is, kun je dat veranderen in Nederlands: klik boven aan de pagina op ‘klik hier’.]

2. Voer de partij in door de stukken met de muis te verplaatsen. Voeg desgewenst na een zet commentaar toe door in het notatievenster te klikken op de zet waarachter je commentaar wilt toevoegen, met de rechtermuisknop te klikken en op de optie Commentaar te klikken. Typ vervolgens je commentaar.

3. Ga daarna weer verder met het uitvoeren van de partijzetten op het bord.

4. Klik als je klaar bent op het pictogram Delen, rechts onderaan.

5. Er verschijnt een venster met de pgn-uitvoer. Klik op Download om de partij als pgn-bestand te downloaden (handig om te e-mailen), of klik ergens in het PGN-venster. De tekst is nu geselecteerd. Druk op Control+C (Windows) of Cmd+C (Mac) om de tekst naar het klembord te kopiëren.

6. Open vervolgens een tekstprogramma, zoals Kladblok (Notepad) of Word, en druk op Control+V (Windows) of Cmd+V (Mac) om de tekst te plakken.

7. Ziedaar de pgn-notatie van de partij. [N.B. De zetten zijn in Engelse notatie, dat moet ook.] Sla het tekstbestandje op (*.txt of *.doc, liever niet *.pgn) en stuur dat mee als bijlage bij een e-mail.

Dat is alles! Stelt geen fluit voor. Toch?

N.B. Om het simpel te houden, is het toevoegen van naspeelbare varianten weggelaten. Die kun je toevoegen door in het notatievenster op een eerdere zet te klikken waarna de variant moet beginnen en de variantzetten uit te voeren op het bord. Als je daarmee klaar bent, klik je op de laatste echte partijzet om weer verder te gaan met de partij.

That’s all, folks!

Share