Diagrammen plaatsen op de website

Om statische diagrammen te plaatsen in berichten of reacties zijn er een aantal mogelijkheden:


RPB Chessboard plugin

Je kunt een diagram plaatsen door een FEN-code te plaatsen tussen de tags [ fen] en [ /fen] (maar dan zonder de spaties na de openingshaken).

Voorbeeldje: [ fen]r3rbRk/pp3p2/3p3p/2pBqP1Q/8/8/PPP3PP/R5K1 b – – 0 21[ /fen] en dat geeft

als resultaat.

Of je kunt het knopje gebruiken in de WordPress editor:

dan kun je er zelfs nog allemaal fraaie gekleurde pijltjes aan toevoegen.

De meeste schaakprogramma bieden de mogelijkheid om een diagram in zgn FEN code te kopiëren. Bij de ChessBase producten (o.a. Fritz) zit die optie in het menu Edit -> Copy -> Copy Position.

Schaakwebsites

Er zijn een aantal schaakwebsites die de mogelijkheid bieden om een diagram te maken, handig als je zelf geen schaakprogramma (bij de hand) hebt. Soms genereren ze alleen een FEN-code die je kunt gebruiken zoals hierboven, soms geven ze een weblink die je als afbeelding kunt invoegen (in WordPress via  ‘Media toevoegen’). In het laatste geval blijf je wel afhankelijk van de site die het diagram maakt, als die uit de lucht gaat, verdwijnt het diagram. Tenslotte kun je vaak je diagram als afbeelding opslaan en dan zelf in WordPress uploaden.

Eigen afbeelding invoegen

Dit behoeft eigenlijk geen toelichting. In dit geval is een diagram namelijk gewoon een .gif, .jpg, .pgn of .bmp bestand dat je gewoon kunt uploaden. Uitleg over uploaden.

Share