Onze speellocaties, een historisch overzicht

Nu we toch bezig zijn allerlei lijstjes op te diepen uit het verleden, leek het me wel gepast er een lijstje aan toe te voegen van onze eerdere speellocaties sinds de oprichting van de club. De lijst is ook toegevoegd aan de pagina Speelzaal.

Eerdere locaties

1944-1981
Splendorkantine
Groenestraat 8-10

De gezellige Splendorkantine lag aan de Groenestraat en was alleen te bereiken via een lange smalle binnentrap. De toiletten bevonden zich aan de overkant van de binnenplaats, dus ‘even naar de wc gaan’ was er niet bij, toiletbezoeken moesten zorgvuldig gepland worden om niet te veel tijd te verliezen. Eind 1981 kwam er een eind aan ons langdurige verblijf bij Splendor en moest worden omgezien naar een nieuwe speelocatie.


januari 1982-juni 1982
Wijkcentrum Spiegelhofje (inmiddels gesloopt)

Dit wijkcentrum leek in eerste instantie een goed alternatief, maar bleek een plek waar hangjongeren veel overlast veroorzaakten en waar je fiets allesbehalve veilig stond. Vanwege de overlast moest de gemeente herhaaldelijk de deuren sluiten (we moesten enige weken bij SMB in de Klokketoren gaan spelen). In juni ging de zaak helemaal dicht, en moesten we weer op zoek naar een nieuwe speelzaal.

september 1982-mei 2014
Forum de Ganzenheuvel
Ganzenheuvel 56

Die vonden we in congrescentrum Forum De Ganzenheuvel onder de St. Stevenskerk. Een mooie speelzaal, een mooie barruimte en een gezellige uitbater die er geen moeite mee had om de zaak tot in de kleine uurtjes open te houden. Dat veranderde pas toen nieuwe uitbaters een dermate grote huurachterstand hadden opgebouwd dat de gemeente in mei 2014 besloot het centrum te ontruimen en onze spullen ergens buiten de stad op te slaan. Er braken onzekere tijden aan voor UVS.juni 2014
Taarthuis De Heerlijckheid
Stikke Hezelstraat 54

Gelukkig vonden we een honderd meter verderop een zeer tijdelijk onderkomen om het seizoen af te maken: Taarthuis De Heerlijckheid. De uitbaatster verwelkomde de extra omzet en we mochten zelfs op het terras schaken. Ondertussen moesten we naarstig op zoek naar een meer permanente locatie.

2014-2015
Forum De Ganzenheuvel – Iepzaal

Gelukkig bleek de gemeente, die niet goed raad wist met het congrescentrum, bereid ons nog één seizoen onderdak te bieden in het pand, en wel in de grote Iepzaal op de eerste verdieping, een prima zaal. Daarna moesten we toch echt ergens anders ons heil gaan zoeken.

2015-februari 2016
Café-zaal Elmeran
Nieuwe Nonnendaalseweg 161

De moeizame zoektocht leidde uiteindelijk naar een zaal in de Wolfskuil, café-zaal Elmeran. Een oude, uitgewoonde, slecht verlichte zaal met plakkerige vloeren en beroerde koffie. Het verbaasde niemand dat ook deze zaak in zwaar weer verkeerde, en in februari 2016 volgde het faillissement, waarop we op stel en sprong weg moesten. De voorzitter heeft er toen midden in de nacht onze spullen weggehaald met een aanhangwagen.

februari 2016-januari 2019
Café-zaal Groenewoud
Groesbeekseweg 227

Gelukkig konden we direct terecht in de voormalige speelzaal van SMB, café-zaal Groenewoud aan de Groesbeekse weg. Het was een nogal oud ogende, donkere zaal met een fraaie barruimte en uitstekende koffie. We pasten er maar net in en de gammele stoelen vielen om de haverklap om. (Dat ik die stoelen op de site ‘gammel’ had durven noemen, was tegen het zere been van de uitbaatster en kwam mij en de voorzitter op een heuse ‘gang naar Canossa’ te staan: we moesten naar het café komen en onze excuses maken tegenover de eigenaren voor die belediging van hun designerstoelen. Zo niet, dan werden we als club stante pede op straat gezet. Je maakt wat mee…)
Soms moesten we uitwijken naar La Calèche, het vrijstaande koetshuis achter het café. Eén keer heeft een team zelfs op de vliering van het koetshuis moeten spelen, waar het zo donker was dat je geen stuk voor ogen zag.
Eind 2018 werd duidelijk dat de zaak verkocht zou gaan worden aan een tweetal restaurateurs. Even leek het erop dat we zouden kunnen blijven, maar al snel bleken we niet te passen in de plannen van het stel en waren we weer dakloos.


januari 2019- maart 2020
Kolpinghuis
Smetiusstraat 1

De redder in nood bleek René, de uitbater van de grote zaal van het Kolpinghuis. Wederom een oude zaal met een nogal gedateerde aankleding, maar heel ruim, met een gescheiden analyseruimte en een eigen tafeltje voor iedereen. Zelfs de fietsen konden veilig binnenshuis worden gestald. Je moest wel contant geld meenemen, want pinnen, nee, daar had René nog nooit van gehoord ; ) Maar ook hier was UVS geen lang leven beschoren. In maart 2020 sloeg corona toe en besloot René er een punt achter te zetten.

oktober 2020- september 2021
De Klokketoren
Slotemaker de Bruïneweg 272

De fysieke competitie lag geruime tijd stil en er werd uitsluitend online verder geschaakt op lichess. In oktober mochten we onder strikte voorwaarden weer fysiek gaan schaken in wijkcentrum De Klokketoren: maximaal 30 deelnemers, mondkapjes en temperatuurcheck. De meeste spelers durfden dat niet aan, zodat er maar zo’n 6-10 spelers per keer kwamen opdagen, een trieste aanblik. Gelukkig konden we in oktober terecht in wijkcentrum De Biezantijn, waar we tot op heden een prima onderdak hebben.

Share

2 reacties

  1. Ruud van der Spoel schreef:

    Prachtig stuk Jan, bedankt!

  2. Dennis Breuker schreef:

    Heerlijk! En opvallend veel bekende gezichten bij die oude video’s. Honk(of eigenlijk club)vaste schakers, dat is duidelijk!

Geef een reactie