Bekerfinale 2024

Al vanaf zo’n beetje de derde ronde was het duidelijk dat er er twee hoofdrolspelers waren in het bekergebeuren van dit jaar: Pepijn en Henk-Jan. Bijrollen waren er voor Dennis, Tsji en Matthijs en Onno. Het kwam dus erg goed uit dat Pepijn en Henk-Jan pas in de laatste ronde tegen elkaar moesten spelen. Net zoals bij de partijen uit de kampioensgroep hebben de bekerfinalisten allebei de partij voorzien van hun analyses. De eerste analyse is van Pepijn die zich in de opening op bekend terrein bevindt en niet aarzelt om de scherpe variant (met 9. f4) te spelen. De partij speelt zich tegen de achtergrond van de EK-wedstrijd Nederland – Oostenrijk (2-3).

Rond de 11de zet was de wedstrijd Nederland – Oostenrijk afgelopen. Dat drama leidde tot de eerste onnauwkeurigheid van Pepijn. Ook Henk-Jans rokade op zet 11 was niet de nauwkeurigste… Erg jammer voor Pepijn om een zet als 19. ..Pe4 te missen. Ook Henk-Jan ziet dat het hierna wel erg moeilijk gaat worden voor wit. Erg dapper trouwens van Henk-Jan dat hij tegen openingskenner Pepijn een scherpe opening als het Siciliaans gaat spelen, terwijl hij deze opening nog nooit in een langzame partij gespeeld heeft. Het nadeel was wel dat Henk-Jan erg veel tijd gebruikte omdat alles ‘nieuw’ voor hem was, terwijl Pepijn zich lang op bekend terrein bevond. Hier de analyse van Henk-Jan.

Al met al een puike overwinning van Henk-Jan die met 6 uit zeven zijn eerste prijs bij UVS heeft binnengesleept. En met bovenstaande analyse heeft hij toekomstige tegenstanders opgezadeld met een onmogelijke taak: hoe kun je je in hemelsnaam voorbereiden  op iemand die een willekeurige opening kan spelen zonder zich daarin uitputtend te verdiepen? Mijn tip: speel je tegen HJ? Gewoon niet voorbereiden. Heb je weer tijd om iets gezelligs te doen, bijvoorbeeld om naar een leuke voetbalwedstrijd van het Nederlands Elftal te kijken.

De eindstand.

 

Share

7 reacties

 1. Henk-Jan Janssen schreef:

  Dank voor de complimenten en het mooie verslag, Maarten!

 2. Jan van de Westelaken schreef:

  Hebben we ook ergens een lijst van bekerkampioenen? Maarten?

 3. Pepijn van Erp schreef:

  Goeie vraag Jan! Ik heb de site even nagelopen, en maak daaruit het volgende (incomplete) lijstje op:

  2006 Pepijn van Erp (staat niet op de site, maar ik heb hier nog een voet van de beker als presse-papier liggen ;-)
  2007 ?
  2008 ?
  2009 Pim Haselager
  2010 Pim Haselager
  2011 ?
  2012 ?
  2013 David Miedema
  2014 Guido van Mierlo
  2015 Paul Span
  2016 Paul Span
  2017 Paul Span
  2018 ?
  2019 Joost Retera
  2020 (online) Hamoun Habibi
  2021 niet gehouden
  2022 Diderick Holtland
  2023 Anton van Rijn
  2024 Henk-Jan Janssen

 4. Pepijn van Erp schreef:

  Ron fluistert nog in dat in Rokade staat dat
  2011 Anton van Rijn won en in 2018 Erik van Heeswijk

 5. Ron van Dijk schreef:

  Nog 2 op de site gevonden:
  2008: Ruud van de Plassche
  2012: Michiel de Kruyf

 6. Jan van de Westelaken schreef:

  In de MeesterZ gevonden dat Bram Rijkschroeff bekerkampioen was in 2007. Heb de huidige lijst (tot 2006) toegevoegd aan het Bekermenu: Bekerkampioenen

 7. Simon van Dijk schreef:

  Dat is een mooi rijtje om in te staan!

Geef een reactie