Giri – UVS: 33,5-1,5

UVS is opgericht in 1944 en bestaat inmiddels 80 jaar, dus tijd voor een feestje! Na het zeer geslaagde open jubileumtoernooi wilden we ook een activiteit organiseren voor onze eigen leden. En dan het liefst een waar we het nog jaren over gaan hebben. En dat is gelukt. Na een paar rake e-mails van onze voorzitter en een Teams-meeting met zijn contactpersoon/agent, hadden we hem plotseling geboekt voor een simultaan op 15 juni: Wereldtopper Anish Giri.

Tijdens het zenuwachtige opwachten van het schaakicoon in de hal van de Biezantijn begreep ik dat het ook al een tijd geleden is dat een dergelijke simultaan in Nijmegen had plaatsgevonden. De verhalen gingen over Jan Hein Donner. Dat is waarschijnlijk niet heel recent geweest, want hij is overleden in 1988. En Giri is natuurlijk ook een mooie afwisseling van de leuke kloksimultaans op de slotavonden. En daar kwam hij dan binnen. Casual chic met een keurig jasje met de sponsoren.

Foto: Pepijn van Erp

Van tevoren was afgesproken dat er op maximaal 35 borden gespeeld zou worden. Maar na het inventariseren van de interesse hadden we een lijst van 39 namen. Er kwamen dus 4 spelers op de ‘reservelijst’, maar op de middag zelf bleek dat min of meer iedereen die wilde spelen en aanwezig was, kon plaatsnemen. Er konden zelfs spelers meedoen die niet van tevoren waren opgegeven. En voor de mensen die niet deelnamen of keken, was er een pakketje me leuke schaakpuzzels. Dat ging van mat-in-1 tot verbluffende retrograde analyses van Raymond Smullyan.

Iedereen zat keurig klaar om 13.30 uur voor het bescheiden voor-interview. Onze voorzitter viste naar een compliment over onze speelzaal en Giri gaf aan dat het in ieder geval mooier was dan de gemiddelde speelzaal in de Belgische competitie. Dat bleken vaak onderkomen kroegen te zijn. En toen ging het eindelijk van start: de houtjesschuivers van UVS in een grote cirkel van tafels achter de zwarte stukken van 35 borden. En in het midden van de cirkel een tafel met 2 flesjes Spa-blauw en een top-GM. Aangezien Giri overal wit had, was de eerste ronde voor ons nog rustig. En op verschillende borden kwamen verschillende openingszetten. Dus 1-op-1 de partij van de buurman nadoen zat er niet in.

Foto: Jan van de Westelaken

Het bleek gaandeweg al snel dat UVS een sterke vereniging is. We hadden er rekening mee gehouden niet teveel 2000+-spelers op te stellen. Dat was redelijk gelukt, maar UVS heeft een brede groep spelers die daar net onder zit. En die zijn niet eenvoudig in 20 zetten van het bord te zetten. Maar ook de minder sterke spelers hielden het lang vol. Op verzoek van Giri hebben we onze schaakratings op onze notatievellen gezet, zodat Giri beter zijn tijd kon verdelen. En het was pas rond de 30e zet, toen Giri al bijna 3 uur aan het rondlopen was, dat de eerste beslissingen vielen. En op veel borden stonden toen taaie stellingen. Maar zonder klagen speelde Giri alle partijen. En hij speelde pas een zet als hij een fatsoenlijke zet gevonden had, wat bewondering opleverde van de UVS’ers. En uiteindelijk vielen veel zwarte koningen om, ook van sterke UVS’ers die met echte ambities naar de simultaan waren gekomen.

De middag duurde langer dan we van tevoren gepland hadden – of eigenlijk heel wat langer, waardoor de rest van het programma kwam te vervallen. Maar dat was het absoluut waard voor het bijzondere beeld dat het was: In het verder lege midden alleen maar Anish Giri, dan tafels vol met schaakborden, daarachter de zwoegende UVS’ers en dáárachter een wolk toeschouwers die meeliep met Giri. Dat zag er ongeveer zo uit:

Foto van Pepijn van Erp

Pas na 5 uur spelen, toen we de zaal al werden uitgeveegd, trokken de rookwolken op. En toen zagen we een grote score op het uitslagenbord: Giri 33,5 – UVS 1,5. Op 3 remises na waren we allemaal geveegd. De remises waren voor Wouter Dinjens, Robbie Manders en Jeroen Clermonts. Een indrukwekkende prestatie.

We zijn ook van plan nog een apart artikeltje te maken met de partijen van mensen die het leuk vinden om die te delen. Die kun je naar mij (Mathijs) sturen in een formaat dat je zelf wil. Ik zal er dan een mooie serie van maken.

Voor de mensen die aanwezig waren op de jubileummiddag: Bedankt! En gelukkig hebben we de foto’s nog:

Foto’s Pepijn

Foto’s Jan

 

Share

3 reacties

 1. Pepijn van Erp schreef:

  Ik deelde op X een link naar de foto’s die ik had gemaakt, wel met Giri daarin getagd. Reageert ie vrijwel meteen ;-)

 2. Simon van Dijk schreef:

  Ik stond aanvankelijk op de reservelijst, maar er bleek toch een plekje voor me vrij te zijn.
  Ik zag dat Jeroen Clermonts toeschouwer was en ik vroeg hem of hij niet liever wilde deelnemen aan de simultaan. ‘Maar ik ben geen lid meer,’ was zijn antwoord.
  Ik stond mijn plekje echter graag af aan een oud-lid en ben heel blij dat dat geleid heeft tot een halfje voor Jeroen!

  Ik stortte me samen met Daniël op de retrogadepuzzels (wat stond er nou toch op h4…?) en heb me ook uitstekend vermaakt met toeschouweren. Topmiddag!

 3. Dennis Breuker schreef:

  Zie ook de foto in De Brug van 29 juni 2024.
  https://www.brugnijmegen.nl/reader/30913#p=12

Geef een reactie