Ronde 3

Daniël neemt weer eens gedecideerd de koppositie in. In een stelling waarin wits paarden steeds gemakkelijk mooie velden vinden, moet zwart ploeteren om het loperpaar in leven te houden. Anton verslindt zeeën van tijd, maar weet zich beloond met een verdedigbare stelling die Stockfish (na zet 19 van wit) beoordeelt met +0,1. Maar Daniël blijft de druk rustig opvoeren, net zo lang tot het lijntje breekt. Wel jammer van dat loperpaar dat mogelijk tot leven gebracht zou kunnen worden met 19. … c5! gevolgd door c4 en de lopers gaan drukken op de damevleugel.

Grappig dat Anton rond de 16de zet dacht het ergste achter de rug te hebben, terwijl Daniël dacht dat Anton dacht… Enfin lees het zelf maar. De heren analyseren hun partij op hun eigen wijze. Daarbij toont Anton aan dat focus niet zijn sterkste kant is. Voor de lezer herkenbaar – ‘die sliertjes die met je ogen meebewegen’, maar voor Anton toch tijdverslindend. En Daniël worstelt met zijn ‘luiheid’ of in het ‘slordigheid’? In ieder geval is bij hem de focus ook niet altijd even scherp. En dat is goed nieuws voor Jan, Robbie en Anton. Nog meer goed nieuws voor de heren: vorig jaar begon rond deze tijd de ongelooflijke, onbegrijpelijke en ongeëvenaarde teloorgang van Daniël…

Hier de analyse van Anton:

Daniëls analyse geeft aan dat hij zelf vindt dat hij wat positioneler zou moeten spelen. Maar echte positionele ‘patzers’ maakt hij ook in deze partij niet.

Na deze enerverende partij mochten Jan en Robbie hun kunsten vertonen. En ook dit werd weer een mooie pot. Nadat de heren ongeveer gelijk uit de opening zijn gekomen, zoeken ze beiden naar het beste plan. In de dynamische stelling is dat nog best wel een klus. Op merkelijk is het zwarte paard op c7 – niet echt een voor de hand liggen veld voor een paard. Maar het vervult zijn verdedigende taak… En verder niets: het staat er nog in de eindstelling. Jan maakt het eerste foutje door niet met zijn paard maar met zijn pion op d4 te slaan. Dat geeft zwart een klein voordeeltje dat Robbie bekwaam uitbreidt. Wit komt steeds meer onder druk te staan. Het plan dat Jan kiest – ruimte pakken in het centrum met d5 – is te optimistisch. Robbie profiteert optimaal. Zie hieronder zijn analyse.

 

Onderstaande aanvulling van Jan is vooral een lofzang op Robbie, die inderdaad nauwelijks op foutjes te betrappen is. Hij geeft de volgende impressie van de partij:

“Tegen een omgekeerde Maroczy van Robbie speelde ik mijn ‘pet line’ met e3, Pge2 en f4. Bij mijn rivalen is dit intussen al wel bekend en Robbie reageerde dan ook prima. Na Pg6 leek ik echter wel een kleine plus te hebben: actieve stukken, controle over het centrum en op termijn aanvalskansen. Helaas bleek de stelling te ingewikkeld voor mij om het plusje te houden: zo was de logische ontwikkeling van mijn loper naar b2 niet optimaal en ging ik met h4 helemaal de mist in. Ik onderschatte hoe sterk Robbie’s Lg4 was. Hij was vanaf dat moment volledig in zijn element en liet zijn controle over de stelling niet meer los. Zijn f5! verbrijzelde bij mij de laatste hoop die ik had om goed uit de opening te komen en ik realiseerde me al gauw dat ik in groot gevaar was beland. De stelling werd zo lastig om te spelen dat ik snel in tijdnood belandde, maar ik denk niet dat ik met 5 uur op de klok veel beter had gespeeld. Robbie, sterk gebruik gemaakt van mijn verzwakkende h4 en je speelde het met strakke hand uit: overtuigend gewonnen!”

Dit alles leidt tot de volgende, vooral voor Daniël verontrustende stand. Voor Jan wordt het inmiddels wel erg moeilijk om het kampioenschap te prolongeren.

 

Ranglijst na ronde 3
Nr Naam  Score  Gesp.
1 Daniël  Zevenhuizen 2,5 3
2 Robbie Manders 2,0 3
3 CM Anton van Rijn 1,0 3
4 Jan Pijkeren 0,5 3

 

Share

2 reacties

  1. Jan van de Westelaken schreef:

    Geweldig, die rondeverslagen! Vooral doorgaan!

  2. Pepijn van Erp schreef:

    Helemaal eens! Erg leuk om te lezen.

Geef een reactie