Ronde 2

Ronde 2

Mooi! Na de tweede ronde is iedereen van de nul af. En niemand heeft (dus) meer een 100% score. Het belooft een spannend kampioenschap te worden met een ‘losgeslagen’ Anton die op zijn ouwe dag wanhopig probeert om met tactische fratsen zijn positionele inborst te verbergen. Maar net als bij zijn eerste partij blijkt ‘loperpaar’ steeds maar weer opborrelen; een concept dat fundamenteel vastgelegd lijkt als ‘voordeel’ in zijn schaakziel. Het lijkt wel of, binnen dat concept, de enige functie van het paard is om zo snel mogelijk die duivelse lopers van de tegenstander eraf te slaan. En dat terwijl de paarden in deze partij een prominente rol spelen.

De voorbereiding van Anton leverde hem deze keer een uitstekende stelling op. Een stelling die Gukesh niet wist te verdedigen met zwart. Jan slaagde daar ook niet in, maar dat scheelde niet veel. Hieronder eerst de bespiegelingen van Anton. Na de partij een filmpje waarin Johan Sebastiaan de vloer aanveegt met Gukesh in dezelfde variant.

Het filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=FmSMFKElrr4

Het is natuurlijk erg fijn voor Jan dat ook Gukesh, met een paarhonderd ratingpunten meer, zich liet overrompelen in deze opening. Leerzaam in de analyse van Jan is dat hij een solide plan lijkt te hebben, namelijk de loper na f8 spelen waar hij meehelpt met de verdediging. Maar die loper had gewoon geruild moeten worden – en wel zo snel mogelijk. Nadat Jan het machtige, verdedigende paard veld f8 laat vrijmaken voor de loper is zijn stelling nauwelijks nog te houden.

Op het andere bord leverden Daniël en Robbie een mooi gevecht. Het was heel lang onduidelijk wie nu eigenlijk beter stond. Daniël leek wat makkelijker spel te hebben, vooral door de wat onderontwikkelde koningsvleugel van Robbie. Maar een concreet winstplan was moeilijk te vinden. Daniël komt wel met een wat mij betreft geheel nieuw concept: richtzetten. Het wordt niet helemaal duidelijk wat hij daarmee bedoelt, maar de gevolgen voor Robbie zijn desastreus. Met uitgekiend spel weet Daniël steeds zijn eigen stelling te versterken en bij Robbie de mogelijkheden steeds verder in te perken.

Mooi hoor: richtzetten. Voor Daniël was het hoogtepunt van de partij de zet 21….  a6!! Inderdaad een lekker zetje dat wit weer meer mogelijkheden ontneemt. In de analyse van Robbie ligt het hoogtepunt net een zet ervoor: 20. Dd6? De zet die hem in de problemen brengt omdat zwart zijn stelling lekker kan versterken terwijl hij de dame opjaagt. In zijn analyse gaat hij ook even kort in op een mogelijke lange rokade. In deze stelling speelt een schaker zo’n zet niet graag. Toch was dat hier misschien de beste manier geweest om uit de omsingeling van zwart te ontsnappen. Stockfish vindt het in ieder geval speelbaar.

Opvallend dat beide spelers de plannen beschrijven in behoorlijk abstracte termen. Het gaat over meer ruimte innemen, druk zetten, lijnen beheersen en niet over hier meppen en daar slaan. Zo zie je dat een partij mooi kan zijn zonder al dat hak- en smijtwerk van de tactiek!

Weer twee kwaliteitspartijen waar we allemaal wat van kunnen leren! Op naar de volgende ronde.

Share

Geef een reactie