Winst in minimassakamp

Voor de eerst keer gingen Het Kasteel (uit Wijchen) en UVS elkaar te lijf in een heuse massakamp. Nu was de opkomst deze premiere van mogelijk nieuwe traditie enigszins bescheiden te noemen: er werd op 7 borden gestreden, minder nog dan bij een reguliere competitiewedstrijd. Misschien had de datum ermee te maken, we speelden op Goede Vrijdag, het begin voor velen van een lang weekend waar misschien iets belangrijkers op het spel stond dan een potje schaak.

Het aardige van een massakamp is wel dat je met clubgenoten met een wijd uiteenlopende speelsterkte in een team zit. Met Jaap in ons team was het voor Het Kasteel wel wat lastig om een team op de been te brengen dat heel gelijkwaardig was, maar toch liepen de ratingverschillen op de meeste borden niet ver op.

Volgens mij was Frans als eerste klaar. Veel van die partij heb ik niet gezien. Op het einde was het wel duidelijk wat er mis was gegaan: bij wits rokadestelling stond er gezellig een zwarte dame op h3 te loeren voor de fatale slag en toen eerst een zwarte loper en daarna een pion op f3 verscheen was mat op g2 niet meer te voorkomen.
Tom trok de stand weer gelijk. Zijn tegenstander gaf een stuk weg en Tom maakte het verder probleemloos af.

Onno speelde tegen Kosse Stegman, tot voor kort nog voor UVS spelend. Onno kwam in de opening in de problemen en moest een pion inleveren en hopen in het eindspel nog wat te kunnen bereiken. Energiek trok hij met zijn koning naar het centrum en even leek hij zo nog wat tegenspel te krijgen, maar de koning kwam daar juist in de problemen en werd ingesloten en matgezet.

Initiatiefnemer van de massakamp was Simon van Dijk, die zowel bij UVS als Het Kasteel lid is. Deze keer speelde hij aan onze zijde mee en won verdienstelijk:

 

Mijn eigen partij ging een beetje op en neer. Vanuit de opening had ik een klein voordeeltje overgehouden, maar dat gaf ik rond de 25ste zet uit handen. Daarna miste zwart een paar betere voortzettingen en kon ik weer terugkomen. Op zet 39 maakte zwart te beslissende fout, en kon ik met een paar nauwkeurige zetten het volle punt binnenslepen.

Furkan had lang het beste van het spel, en ik verwachtte eigenlijk dat hij in het verre eindspel nog wel ging winnen, beetje geholpen door de tijdsdruk die er inmiddels behoorlijk op zat. Helaas kwam hij niet verder dan remise.

Op bord 1 moest Jaap al zijn creativiteit aanspreken om in een heel gesloten stelling van zijn minuscule voordeeltje iets te maken. Jaap zelf over zijn partij:

Ik mocht met zwart tegen Kaz Haans. In een Konings-Indier kon ik vlak na de opening het initiatief pakken met een ruimtevoordeel op de koningsvleugel en sterkte zwarte velden. Lang wist Kaz het echter goed te verdedigen, waardoor ik er niet doorheen kwam. Wit kon alleen niet veel meer dan verdedigen. Toen de lichte stukken waren geruild en we beiden een dame, een torens en een aantal pionnen over hadden ontstond en toch een gaatje in de witte stelling. Ik kon op het juiste moment dames ruilen waardoor een gewonnen toreneindspel ontstond wat ik een aantal zetten ook won.

Eindstand werd dus 4½-2½ in ons voordeel. Zou leuk zijn om deze massakamp de volgende keer bij UVS te houden en dan hopelijk met wat meer deelnemers.

Op de website van het Kasteel vond ik ook een kort verslag en onderstaande foto’s van dit evenement:

Share

Geef een reactie