Snelschaakkampioenen gezocht

Bij het opruimen van de zolder trof ik onder andere een een exemplaar van UVS-mededelingen aan waarin, in het kader van het 35-jarig jubileum, herinneringen werden opgehaald over de geschiedenis van UVS. En daarin werd ook verhaald over de snelschaakkampioenschappen die UVS door de jaren heen georganiseerd heeft.

Het begon allemaal in 1949 toen Hoeboer het eerste toernooi op zijn naam zette. Hij ontving hiervoor een wisselbeker die door een Argentijnse industrieel, de heer Calogero, aan Splendor was geschonken omdat hij zo tevreden was over de kwaliteit van de Splendorlampen. Hoeboer won de wisselbeker meteen drie keer op rij waarna hij het pronkstuk voorgoed op de schoorsteenmantel kon zetten (zo deed men dat vroeger).

Dat was dan meteen exit Calogero-beker, maar de directie van Splendor was zo genereus om deze te vervangen door de Splendor-beker. Die overigens vrij snel (in 1958) bij Glaap op de schoorsteenmantel belandde

Ergens in de jaren zestig is de naam Splendortoernooi als naam voor het UVS-snelschaaktoernooi verdwenen. Maar in de jaren vijftig was het een best wel groet toernooi met meer dan zestig deelnemers die op meerdere avonden met elkaar moesten uitmaken wie de snelschaakkampioen van UVS zou worden.

Enfin. In dat jubileumnummer (UVS-mededelingen 5e jaargang, nr. 2) dus ook veel namen van winnaars van het UVS-snelschaaktoernooi. De lijst van snelschaakkampioenen op deze site (Clubkampioenen – UVS Nijmegen) kon aangevuld worden. De lijst is nu bijna compleet (nou ja, bijna…). Er zitten nog gaten in. 1961 t/m 1964 ontbreken nog. 1968 ook. En 1970 t/m 1978. En 2003 en 2005.

Die periode in de zestiger jaren wordt in het jubileumnummer aangeduid als ‘de duistere periode’, dus dat gaat moeilijk worden. Maar in de jaren ’70 was er al een clubblad en werd ook verslag gedaan van UVS-activiteiten in De Gelderlander. Een oproep dus aan vooral de oudere leden: wie heeft er nog oud UVS-materiaal waaruit we de namen van de snelschaakkampioenen kunnen halen?

 

 

 

Share

Geef een reactie