UVS 2 verslaat koploper

De hardcore UVS-2-groupie had het al in de gaten: UVS 2 doet geen verslag meer? Ronde 8 is geweest en er is geen verslag van ronde 7? Wat is dat nu? Tja. Teamleider RuudS heeft bijna alle verslagen geschreven. En nu hij het te druk heeft om iets te schrijven blijkt iedereen het te druk te hebben, of reageert gewoon niet op het verzoek om iets te schrijven. Dat kan natuurlijk niet! De kracht van onze website (in mijn ogen) is de trouwe verslaggeving, waardoor iedereen die maar wil het wel en wee van onze teams kan meebeleven. En dat moet blijven!

Goed. Ronde 7 dus.

Lang, lang geleden speelde het tweede uit tegen Zevenaar. Het tweede, dat het hele seizoen aan het vechten is tegen mogelijke degradatie (we hebben versterkte degradatie: nummers 8, 9 en 10 degraderen, alsmede de drie slechtste nummer 7 uit de derde klasse). Zevenaar, dat fier bovenaan staat, maar niet onverslaanbaar is. Het zonnetje scheen heerlijk, dat weet ik nog wel. Wie er meededen? Die informatie kan ik uit de mail van RuudS halen:

1. De Beuker (wit)
2. De Filosoof
3. De Kok
4. De Brakke
5. De GVR
6. Mijnheer Willemse
7. De Dijk
8. De Fijnproever (zwart)

De volgorde van uitslagen? Geen idee. Maar gelukkig brengt het verslag van Zevenaar uitkomst.

Ivar (bord 5) had een gemakkelijk middagje. Hij lokte b5-b4 uit en sloeg hard toe met een eenvoudige combinatie (Lxf7+ Kxf7 Dxd8). Op zet 10 was het klaar. 0-1.

Ivar: “Na een rustige opening toch een aparte ‘explosieve’ stelling. Ik deed het vooraf bedachte dc6x en liep even een rondje. Toen ik terugkwam had mijn tegenstander op c3x gepakt. Een welkom kado in een moeilijk schaakseizoen, Lf7x+

Dennis (bord 1) wist de theorie beter dan zijn tegenstander, maar die wist alle correcte zetten te vinden. Toen het ergste achter de rug was bood deze remise aan (zo’n beetje tegelijkertijd met de tegenstander van Wouter). Daar waar Wouter besloot dapper door te spelen (that’s the spirit!), besloot Dennis buiten in het zonnetje te gaan zitten. ½-1½.

Ron (bord 7) was optimistisch, want hij stond een pion voor. Maar hij kwam niet echt los (die arme loper op c1) en ergens ging het mis. 1½-1½.

RuudP (bord 2) had tot nu toe drie keer gewonnen en drie keer remise gespeeld. Maar bij alle drie die remises had hij gewonnen stellingen zelfstandig om zeep geholpen. Deze keer had hij het zwaar, maar Guust Homs is natuurlijk ook niet een van de minsten. Op het moment dat ik vreesde dat Ruud zijn eerste nul zou pakken blunderde Guust en werd de nul een een! 1½-2½.

RuudS (bord 4) speelde zijn geliefde KID. Zijn tegenstander vloog hem meteen naar de keel en het werd een scherpe partij. Toen 30.Dxa5 werd gespeeld, dacht ik dat wit zich had vergist, maar niets bleek minder waar. Hierna ging het snel bergafwaarts. 2½-2½

Wouter (bord 3) had dus dapper het remiseaanbod afgeslagen, maar toen ik een tijd later kwam kijken was zijn stelling niet heel prettig. In tijdnood ging het mis en verloor hij een stuk en de partij. 3½-2½.

Thomas (bord 6) had eerder in de partij een keer remise aangeboden, maar dat werd geweigerd. Daarop ging hij ervoor zitten, kwam langzaam steeds beter te staan, kreeg steeds meer vrijpionnen en won onverstoorbaar. 3½-3½. Spannend!

Nu was het dus aan Tsji (bord 8) om de held te worden. Hij offerde mooi zijn dame, moest zorgen dat zijn stukken goed gingen coördineren, en toen dat gelukt was ging alles van een leien dakje. 3½-4½.

Zijn relaas:

Vertraagd kwam ik aan in de speelzaal van de ontmoetingskerk. De hypermoderne parkeermeters op het masiusplein naast de speelzaal was een beproeving. Onder het plein stond mijn auto geparkeerd op verdieping -1. Ik voelde een koude tocht langs mijn nekharen toen ik het parkeerticket op het dashboard legde..

Mijn tegenstander, dhr Pelgrom, herinner me aan tijden dat schakers nog nette heren waren. Hij bood me drankje aan, om mijn onrust te dempen. Ik kwam wat slechter uit de opening met zwart. Naar mijn gevoel had ik 2 of 3 tempi verloren.
Zo rond de achttiende zet had ik weer grip gekregen op de stelling (zie diagram). Door wat onnauwkeurigheden aan beide kanten, koos ik voor een dameoffer voor 3 stukken (zet 24). Verblind door het dameoffer zag ik een eenvoudiger stukwinst over het hoofd. Ik dacht dat 3 lichte stukken tegen een dame eenvoudig won. Fritz vond de stelling gelijk. Na wat ploeteren en stellinsgeluk, bereikte ik rond de 44/45-ste zet de winststelling, waarna de winst zichzelf ontrolde (zie diagram).

Het spookt in de hypermoderne garage onder de masiusplein. De Brake (Ruud S) en ik liepen naar verdieping -1. Meneer Willemsen (Thomas W) en de Beuk (Dennis B) waren al vooruitgelopen.Het bevreemde ons dat we ze, noch de auto konden vinden. Ondanks dat ik de auto liet toeteren en flitsen. De Brake en ik haastten ons naar de bovenwereld om weer af te dalen naar verdieping -1. Gelukkig werkte dit. Daar troffen we een geschrokken meneer Willemsen en de Beuk aan bij mijn toeterende auto met epilepsie inducerende LED-flitsen. Blij elkaar gevonden te hebben. Reden we terug naar Frowijn.

Op dat moment kwam teamleider RuudS terug van het analyseren (dat in de belendende ruimte plaatsvond). Toen wij hem allemaal feliciteerden begreep hij eerst niet waarom. En daarna geloofde hij het niet. Maar het was dus echt zo. Het wonder van Zevenaar was daar!

Share

Geef een reactie