Schaakacademie in toom gehouden door UVS3-SOS

In een uitermate spannende thuismatch tegen ASA1 hebben we het tot een puntendeling weten te brengen. Na eerst een nul-twee achterstand en wat pech hier en geluk daar trokken we in de laatste beslissende partij aan het langste end.

Mijn tegenstander op bord 1 had veel hogere rating dan ik. Hij zette heel snel – hij vertelde me later dat dat ook wel een aandachtspuntje voor hem was, hij was er vaker mee op de koffie gekomen. Maar ik liet me er ongewild een beetje in meetrekken. Na een niet al te beste opening van mij belandden we na wat inbeuken en afruilen in een stelling die er uitzag als een zwakte op de c-lijn. Zie diagram na Kd2-e3.

Eigenlijk was het overzichtelijk, omdat er niet veel mogelijke zetten waren voor mij. Ik stond aardig gepend met mijn koning en dacht aan a6 (om daarna met de toren op de a-lijn te komen, evt pionnetje terug te pakken), Tc8 of iets met de h-pion vooruit. Ik zag de meerwaarde niet van Tc8, ik dacht dat de penning er niet door zou worden opgeheven, maar het zou de enige juiste zet zijn geweest, waarmee ik ongeveer gelijk zou zijn komen te staan, zie var. Ik koos voor ..h5, dacht dat het een soort afwachtende zet was, maar mijn compu gaat nu meteen van +0,5 naar +5! Uiteindelijk kan dan de witte koning binnendringen en de weg effenen voor een pionnendoorbraak, maar om zoiets te doorzien is vooralsnog net een klasje te hoog gegrepen voor mij. Mijn opponent zag nog een andere mogelijkheid: hij koos ervoor om middels Tc2 zijn torens te gaan verdubbelen en zo de druk op c6 op te voeren. Ook winnend. Jammer dat mijn ‘afwachtende zet’ h5 mijn laatste mogelijkheid verknalde om de penning op te kunnen heffen en nog min of meer in een gelijkwaardige stelling te blijven. Even later kon ik opgeven.

Wij waren het eerste uitgespeeld van allemaal, ik had alle tijd om rond te kijken. Gauw genoeg kwam Jaap Stork (bord 6) naar me toe, hij had een remiseaanbod. Aannemen of niet? Ik stelde hem voor om te kijken of er nog wat meer in zat, we stonden immers al met 0-1 achter. Het was eigenlijk een erg gesloten stelling, ik dacht met nog alle pionnen op het bord, en dicht tegen elkaar aan, en ieder nog twee torens. Eigenlijk heel overzichtelijk: remise, niks forceren. Tja, Jaap probeerde wel te forceren en kreeg meteen de deksel op de neus. Ik had spijt van mijn slechte advies, en Jaap van de opvolging daarvan.

Colin speelde op bord 3 een gedegen partij die er lang remiserig uitzag, maar kwam beter te staan toen hij een pionnetje wist af te snoepen van zijn tegenstander, die volgens Colin zeeer traaaag speelde. Toch was de helft van de partijen toen nog bezig.
Hier volgt de partij van Jaap Tanja:

Hèhè, het staat weer gelijk. Intussen staat – volgens ons, omstanders – Arjan er goed voor, maar hij denkt er zelf anders over:

1. e4 c5 2. Pf3 e6 en toen wist ik het niet meer. 3.e5 leek goed te gaan, maar na het vervolg op 3 .. Pc6 4. b3 f6 had mijn opponent het centrum, het initiatief en een voorsprong in ontwikkeling. Knap dat ik het nog zo lang heb volgehouden. In het middenspel bood ik nog een loper aan in ruil voor mat in 3, maar dat lustte mijn tegenstander niet. Mijn achtergebleven e-pion en de onmogelijkheid om torens af te ruilen, heeft mij uiteindelijk de partij gekost.


Arjan stond er echt beter voor dan hij zelf dacht. Hier had hij bv met b4 al een pion kunnen pakken. Ook later in de partij, dachten wij als omstanders, kon er een pion worden gepakt, ditmaal de a-randpion.

Nu kwam alles aan op Mark, die met winst op bord 2 nog een gelijke stand zou kunnen realiseren. Hij schrijft:

Eindelijk m’n overwinning kunnen vieren. Zoals bijna altijd speel ik koningsgambiet, weer niet geaccepteerd. Dat speel ik omdat het niet gangbaar is (dus tegenstander niet perse goed voorbereid), snel spektakel oplevert en niet zo moeilijk te spelen is voor wit. Ik stond na de opening op +2.5, daarna ging het lang gelijk op, maar na een spannende eindstrijd ging zwart in tijdnood de fout in.


Foto van een van de spannendste momenten en de interessantste stand in de partij: Mark heeft de zaak goed onder druk en heeft nog 2 minuut 25, zijn tegenstander Arnout Karssenberg nog 1 minuut 20. Maar Mark vergeet zijn klok in te drukken en schrijft nog vrolijk. Gelukkig zet zijn tegenstander snel genoeg: hij vindt de prachtzet Lxg2, die bij goed spel in alle varianten remise blijkt te zijn. Mark speelt daarop Txd7, zwart Dxh3+.

De enige manier om niet te verliezen zou nu zijn geweest om met de koning ‘vierkantjes te blijven draaien’ (jaja, vierkantjes draaien kán, en ze zijn niet rond!) om de zwarter loper heen. Het zou Mark een half punt en het team verlies op hebben geleverd. Maar na een halve draai ging Marks koning het vrije veld in, naar e3. Zijn tegenstander verzuimde om toe te slaan, waarna hij op een gegeven moment geen schaakjes meer had en door de klok ging. Niet te volgen zo vanaf de foto, ik zal het even anders laten zien:

Share

1 reactie

  1. Arjan Schoonen schreef:

    Dankjewel voor het mooie verslag Thei. Bij de foto speelde ik de lawaaizet Ld2. Met hetzelfde achterliggende idee was b4 een stuk subtieler en -gezien de bijkomende tactische complicaties- véél beter geweest.

Geef een reactie