UVS met de nodige kleerscheuren door in de KNSB beker

Dinsdag de 29ste mochten wij thuis aantreden in de derde ronde van de KNSB beker. De opstelling was weinig veranderd ten opzichte van de vorige ronde : Diderick , Jan en ikzelf met Jaap als versterking.  Onze tegenstanders waren de Stukkenjagers uit Tilburg , een sterk team dat ons eerder dit seizoen al versloeg in de zaterdagcompetitie en die ten tijde van schrijven met 12 punten uit 6 wedstrijden soeverein bovenaan staat in klasse 1B. Dit was dus een goede kans om wraak te nemen voor ons eerdere verlies. Helaas had ik zelf die memo niet gekregen en kon ik  als eerste de nul bijschrijven: nadat ik met wit wat opportunistisch een pion had gegrepen kwam ik krap te staan en wist ik niet de juiste voortzetting te vinden waardoor mijn tegenstander het met een goed staaltje rekenwerk kon afmaken.

Toen ik na mijn partij bij de rest van de borden ging kijken zag het er niet rooskleurig uit. Jaap keek aan tegen een verloren eindspel en hoewel de stelling van Jan er solide uitzag had zijn tegenstander wel het initiatief in handen . Diderick had zoals gebruikelijk een behoorlijke ingewikkelde stelling op het bord maar had de betere kansen omdat zijn tegenstander al snel onder de 5 minuten kwam. Richting de tijdnoodfase verbeterde onze uitzichten echter aanzienlijk. In acute tijdnood maakte de tegenstander van Jaap een rekenfout in een poging om af te wikkelen en kwam er snel een remisestelling op het bord. Dit had Jaap er zelf over te zeggen:

Met wit tegen de Hongaar Bokorovic probeerde ik de opening meteen scherp te maken. Daardoor waren we beiden al snel out-of-book, maar ondanks de complexe stelling was het lange tijd nog wel in evenwicht. Ik offerde een stuk in ruil voor mijn tegenstanders koning in het centrum. Hij gaf dat stuk echter op het juiste moment weer terug, waarna ik de verkeerde afwikkeling koos. Door de ingewikkelde stelling tot dan toe had mijn tegenstander echter al snel weinig tijd voor de rest van de partij en speelde hij niet veel daarna op zijn increment. Aanvankelijk speelde hij dat heel netjes uit tot een volledig gewonnen eindspel met een dame en 4 pionnen, tegen mijn toren, loper en 2 pionnen. Maar in het zicht van de haven blunderde hij: ik dreigde met mijn toren zijn dame te winnen. Hij zag dat zeker, maar dacht met zijn pion te kunnen promoveren. Nadat ik de dame had geslagen kon mijn loper de 2 vrijpionnen nog stoppen. De overgebleven stelling was duidelijk remise (wat veel zegt over hoe verloren ik daarvoor stond). Een erg gelukkige uitslag dus voor mij, maar een fijn halfje.

Vlak daarna wist Jan onze eerste winst te verzilveren, zijn tegenstander had druk op zijn koningstelling maar Jan wist dit koeltjes te verdedigen terwijl zijn vrijpion steeds dichterbij de eerste rang kwam en uiteindelijk beslissend werd.

Zo stond het dus 1,5-1,5 en zou de partij van Diderick de doorslag geven. Ondertussen was zijn tijdsvoordeel grotendeels weg maar had hij wel een mooie stelling weten op te bouwen. De stelling werd echter behoorlijk tactisch en in wederzijdse tijdnood kon het nog alle kanten op. Gelukkig wist hij de overhand te krijgen en maakte het met een mooie koningsaanval af.

Zo wonnen we wat onverwacht met 2,5-1,5 en gaan we door naar de vierde ronde waarin we uit komen tegen of huidige titelhouders HMC Den Bosch , Eindhoven (waar we vorig jaar van verloren) of tegen de winnaars van ASV/Waalwijk.

Share

Geef een reactie