Who needs yesterday’s papers (4)

Omdat UVS officieel op 28 januari van dit nieuwe jaar haar tachtigste verjaardag mag vieren, grasduinen wij voor u nog even opgewekt verder in oude nummers van het Nijmeegsch Dagblad. Deze krant heeft, zoals eerder is uitgelegd, vanaf 1944 – het jaar van oprichting van UVS – veel schaakberichten opgenomen in haar kolommen en het is mogelijk om aan de hand hiervan de beginjaren van de club heel aardig te reconstrueren. Dat grasduinen doen wij natuurlijk gewoon thuis achter de laptop; gemak dient de mens. De jaargangen 1944 tot 1960 van het Nijmeegsch Dagblad zijn digitaal toegankelijk, na 1960 helaas niet meer.

In de beginjaren moesten de UVS-ers er zeker nog een beetje inkomen, getuige bijvoorbeeld dit bericht uit de krant van 25 juli 1946:

Maar ondanks deze zeperd deed de club in september van datzelfde jaar wel met twee teams mee in de externe schaakcompetitie van de Oostelijke Schaakbond OSBO (onderdeel van de KNSB). Daar namen toen meer dan 50 schaakverenigingen uit de regio aan deel. Hoe de UVS-teams in de jaren ’40 en ’50 hun weg naar boven hebben weten te vinden kunt u elders op deze site lezen. De club is in die jaren ook sterk gegroeid. In seizoen 60-61 namen niet minder dan acht UVS-teams deel aan de OSBO-competitie. Het Nijmeegs Dagblad noteerde met enige regelmaat alle uitslagen, zelfs die van de lagere teams, inclusief de persoonlijke scores. Hele kolommen in de krant. Ook van de UVS-vergaderingen deed de krant verslag. De (tweede) voorzitter van UVS, M. Hoeboer, die begin jaren vijftig de sterkste schaker was bij de club, kreeg wel meer dan eens op die vergaderingen op zijn kop omdat hij enigszins een gat in zijn hand had. Zie dit bericht in het Nijmeegs Dagblad van 14 november 1958:

Dat die M. (die M. staat geloof ik voor Meneer; mannen hadden in die tijd geen roepnaam ) Hoeboer wat losjes en onbezorgd met de UVS-financiën omging kwam natuurlijk door de Splendorfabriek. De directie van de fabriek aan de Groenestraat was de schaakclub zeer ter wille, ook financieel. UVS was al snel na de oprichting een zelfstandige vereniging waar iedereen lid van kon worden, maar de band met de Splendor was en bleef hecht. Zo stond er bijvoorbeeld op 15 november 1957 in de krant dat UVS van de Spendorfabriek een blanco cheque kreeg om een lustrum te organiseren. Een blanco cheque…! kijk Dennis, zo doe je dat:

Deze UVS-vergadering kreeg hierna een leerzame en vrolijke tweede helft. Het Nijmeegs Dagblad vervolgt:

“Koffie en wat te roken” voor mannen in een pak, films op grote filmrollen, een zoemende projector, koloniale propaganda over Belgisch Kongo gemaakt door de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena, de dikke en de dunne waar ‘danig’ om wordt gelachen, de Splendorkantine vol rook, ik zie het helemaal voor me. De jaren vijftig druipen ervan af. Maar mijn eerste en belangrijkste vraag is natuurlijk: waar zijn die UVS-dames vandaag de dag gebleven?

Wordt nog éénmaal vervolgd. De laatste aflevering gaat over de fameuze Splendortoernooien die UVS in de jaren vijftig organiseerde. Overigens: die mooie gloeilampen van Splendor zijn op internet nog steeds te koop!

Share

4 reacties

 1. Jan van de Westelaken schreef:

  260 leden in 1958?? Dat moet een typefout zijn.

 2. Anton van Rijn schreef:

  In 1958 waren er 260 “leden en donateurs”… Maar het krantenartikel pal erna rept over 60 leden in 1957. Waarschijnlijk inderdaad een typefout dus, tenzij UVS in 1958 daadwerkelijk over rond de 200 donateurs beschikte. (Hebben we eigenlijk nog louter donateurs tegenwoordig?)
  Wat de “UVS-dames” betreft: het zal vermoed ik niet om ook schakende vrouwelijke UVS-leden gaan (maar wellicht dat in deze vorm rond 28 januari de traditie van het “koffieschenken” herleeft ), maar om het -niet zo ‘woke’-fenomeen van de “spelersvrouwen”. Ik weet niet hoe het er nu voorstaat, maar in de vorige eeuw plachten zij op bijvoorbeeld voetbaltribunes nog in speciale vakken samen te klonteren.
  Overigens zoals steeds weer zeer lezenswaardig Jaap! Grasduin gerust opgewekt verder ;-)

 3. Jan Knuiman schreef:

  Erg leuk zulke stukjes te lezen. Ik krijg er direct beeld bij. Vraag me af hoe het vervoer in die tijd geregeld werd.1946 tegen Asv. 15 tegen 15. Veel auto’s waren er in die tijd nog niet. Paard en wagen Of op de fiets?.

 4. Dennis Breuker schreef:

  Een blanco cheque, hmm… Ik zal kijken wat ik kan regelen.

  Wat betreft donateurleden: ja, die hebben we!

Geef een reactie