Spannende ontknoping bij OSV 2 – UVS 3

Na nederlagen in de eerste twee rondes, was het tijd voor een beter resultaat. In Oss gingen we op jacht naar het eerste punt en het liefst meer dan dat.

Bron: https://www.osseschaakvereniging.nl/bt2.php

Ik schoof zelf achter bord 8 aan en was ook als eerste klaar. In de opening kon ik aardig wat ruimte pakken, maar een gebrek aan concentratie zorgde voor een snelle ondergang. Door te ruilen met het verkeerde stuk (12… Pxe7 i.p.v. Kxe7), was Pd6+ funest voor mijn positie en kostte het me ook een stuk.

Naast mij zat Tom en hij wist bijna net zo snel door de Russische verdediging van zijn tegenstander te breken.

Tom: De start van de partij begon als een redelijke standaard Petrov verdediging (ook wel Russisch geheten), maar na een erg snelle rokade met 7… o-o had ik mijn aanvalsdoel voor ogen. Het geluk wilde dat ik twee dagen voor deze partij nog een schaakles van Daniël Zevenhuizen heb gehad over het aanvallen van een gerokeerde koning, want na de zet 11… h6 gingen de alarmbellen rinkelen! Hoewel ik meteen had kunnen toeslaan volgens de computer, was ik nog een beetje huiverig voor het paard op f6 dat doorgaans een erg goede verdediger is. Hierom formuleerde ik een plan om de koning aan te vallen met h3 g4 g5, maar dit plan veranderde toen mijn tegenstander vrijwillig z’n paard verzette met 12… Nd5. Na het openbreken van de stelling met een loperoffer had mijn tegenstander nog een interessante verdediging gevonden met f5 om het spel gaande te houden, maar uiteindelijk kon ik de g lijn openen voor mijn toren en hield zwart het voor gezien.

Op bord 2 speelde Frans van den Hooven een Siciliaan met zwart. Een dameoffer zorgde voor problemen in de positie en na het afruilgeweld waren er te veel witte pionnen over.

Plaatsvervangend captain Furkan speelde op bord 1 en bracht de spanning terug door met wit te winnen: 2-2.

Furkan: Mijn tegenstander koos ervoor lang te rokeren aangezien er een welbekende aanval van de Grand-Prix op de koningsvleugel op de loer lag. Ik kwam al snel comfortabel te staan vanaf zet 12, toen zwart zijn dame buitenspel zetten om druk op de diagonaal a7-g1 te houden met Da7. Het plan dat ik koos met De1-a4-a5-Pa4 was vrij nauwkeurig. Hierna was het niet moeilijk. Na enkele zetten stond ik gewonnen en gaf mijn tegenstander op.

Met een gelijke stand en 4 partijen te gaan, was de spanning in Wijkcentrum Schadewijk voelbaar. Tobi en Dirk stonden gelijk, Lambert stond goed en Ruud speelde tegen een tegenstander in tijdnood.

Dit bleek uiteindelijk ook de doorslag te geven in de partij van Ruud. Terwijl hij een mooie aanval voorbereidde, kwam zijn tegenstander onder de minuut en raakte niet alleen in paniek op het bord. Hij besloot streepjes op te schrijven in plaats van de zetten en ook hier was Ruud scherp. Na wat tumult in de zaal en discussie met de arbiter erbuiten, kreeg Ruud de winst toegewezen.

Ondertussen hadden Tobi en Dirk kleine foutjes gemaakt, waardoor ze snel moesten opgeven. Inmiddels stonden we 4-3 achter en was alle hoop om het eerste punt te halen, gevestigd op Lambert.

Zodoende verzamelden beide teams zich om bord 3 om een voor Lambert gewonnen stelling te volgen. Zijn tegenstander gaf niet zomaar op en hoopte op overmoedigheid of een ander schaakwonder. Lambert bleef echter rustig en trok de 4-4 over de streep.

Nu UVS 3 van de hatelijke nul af is, gaan we 16 december voor de eerste overwinning. ASV 6 komt dan op bezoek.

[Red.: Het verslag van Oss vind je hier]

Share

3 reacties

  1. Anton van Rijn schreef:

    Ik begrijp het niet: onder de 5 minuten hoef je toch niet meer te noteren?

  2. Diderick Holtland schreef:

    Dit is UVS3 KNSB. In de KNSB moet je altijd blijven noteren vanwege de +30 seconden.

  3. Dennis Breuker schreef:

    “Na wat discussie wees de partijleider mij de winst toe wegens niet noteren door wit” — Ging het echt zo? Niet eerst een (of twee) waarschuwing(en) vooraf?

Geef een reactie