OPC 1- UVS 3 SOS
Op 30 november heeft UVS 3 SOS in Doorwerth gespeeld tegen OPC 1. Het was een wedstrijd met wisselende kansen. We begonnen met een achterstand van 1-0 doordat Colin Logie op het laatste moment verhinderd was om mee te spelen. Deze achterstand werd snel gelijk getrokken doordat Pieter Anjema, de tegenstander van Peter van der Doef, al op de 15e zet een loper weggaf en daarmee ook de partij opgaf. Had volgens Peter niet gehoeven, in zijn optiek kan er na zo’n blunder nog van alles gebeuren, maar hij kent zijn eigen zwakten natuurlijk beter dan zijn tegenstander die kent. Na deze opsteker bleef het lange tijd spannen om het verdere verloop. Jaap Tanja was de eerste in de reeks van drie verliespartijen. Mark Baltussen en Arjan Schoonen volgden en Frans Nijenhuis ging er uiteindelijk in een mooi opgezette partij met de winst vandoor, waarmee de einduitslag 4-2 werd in het voordeel van de tegenstander.
Over mijn partij – ik had zwart tegen Ahmad Abou Arshed – kan ik beter kort zijn, zegt Jaap. De opening lukte nog wel redelijk, maar ik kon geen goed aanvalsplan verzinnen behalve mijn tegenstander verhinderen om te rokeren. Zo goed als zeker zag ik spoken in het middenspel; onnodig liet ik een gat slaan in mijn verdediging. En in plaats van stug verdedigen offerde ik een stuk om nog wat aanvalsmogelijkheden te houden. Maar Ahmad speelde degelijk en niet overhaast. Helemaal op het eind zag ik zelfs mat in één over het hoofd. Grrr…
Mark speelde op het eerste bord met wit tegen een sterke tegenstander: Jan Willem Westerhof met rating 1855. Mark speelde e4, Pc3 en f4, maar zijn tegenstander wist deze opening vakkundig te pareren waarbij Mark al op de zetten 5 en 10 een achterstand opliep van 2 pionnen. Aanval leek hem de beste verdediging, maar er vielen meer stukken, het bord werd een heus slagveld. Mark bleef tot het bittere einde manmoedig op winst spelen maar moest uiteindelijk het hoofd buigen.
Arjan schrijft: ik had twee tempi voorsprong in ontwikkeling, vond daarom dat ik moest aanvallen maar zag de opening niet. Halve partij een koningsaanval in voorbereiding gehad. Kwam niet tot uitvoering. Rekenfout in combinatie zette mij op een loper achterstand. Nog doorgegaan tot langzaam maar zeker alles was ingestort en verlies onafwendbaar was.
Ten slotte de partij van de ster van de avond.
Arjan, jouw stelling na de eerste zes zetten is o.m bekend uit Morozevich-Kasparov, Aronian-Ding Liren, Ivanchuk-Anand, Nakamura-Nepomniachtchi en vele andere grootmeester-partijen. Niet verwonderlijk, want je speelt de Lipnitsky Attack van de Najdorf…
Dat wist jij niet, dat wist ik niet, dat weten velen niet. Met een paar simpele muisklikken valt dit echter te achterhalen, maar dan moet je inderdaad wel even weten waar die muis te plaatsen, dus bij deze:
Ga naar Lichess.org Kies in het menu linksboven voor ‘Gereedschap’, daaronder vervolgens voor ‘Openingen’.
Een nieuw scherm, ‘Chess Openings’ opent.. Druk rechtsboven op ‘Explorer’.en een schaakbord verschijnt.
Zet pal naast de toren op h8 het kruisje om tot een vinkje en je zit in de master database.
Voer nu je partij in (je kunt in dit scherm ook wat spelen met varianten), en je krijgt zowel waardering/miskenning van je zetten door de engine, als te zien of en zo ja tot welke zet je partij al eerder op het hoogste niveau werd gespeeld.
In jouw geval week je met 10. a3 af van de partij Zierk (2240)-Hansen (2362), waar 10. Tad1 gespeeld werd.
De echte opgave is natuurlijk om uit te knobbelen waarom de hierboven aangehaalde, met wit spelende supergrootmeesters weinig heil zagen in het pad van Zierk ;-)
Dankjewel Anton voor het opentrekken van dat gordijn! Ik wist niet dat er in Lichess zo’n coole opening explorer verstopt zat.
6.Lc4, zo won Fischer menig potje tegen de Najdorf. Zie bijvoorbeeld dit potje van hem: https://www.youtube.com/watch?v=wlk1DLm-BjU.
Van de naam lipnitsky-attack heb ik nog nooit gehoord. Ik ken die variant als de Fischer-Sozin aanval.