UVS 2 SOS wint van Zevenaar 2

Een druilerige dinsdagavond in Nijmegen. Het was de avond na een waardig afscheid van Christ Verstegen de dag ervoor. Dat heeft weliswaar niet zoveel met de externe te maken, maar gezeten achter het schaakbord bekroop mij een gevoel van melancholie. Het volgende fragment vat dit misschien samen en is van een gedicht van Ingmar Heytze.

We morrelen aan de deur naar buiten,
we staan niet meer bij voorbaat verloren.
We schaken ieder jaar iets langer door
voordat je grijnst, je benige vinger strekt
en onze koning om tikt.

Op een dag vegen we alle stukken
van het bord, staan op, verlaten deze kamer.
Je zeis wordt botter en botter.
Nu stellen we je nog remise voor.
Neem haar aan voordat we je voorgoed verslaan.

Maar de klokken lopen, schaken gaat immers gewoon door! Bij deze de partijen, niet in volgorde van uitslag maar op bordvolgorde:

Bord 1
Matthijs was wedstrijdleider deze avond. Ik heb het blijkbaar bijna allemaal gemist, maar hij heeft nogal wat afleiding gehad bij zijn eigen partij. Een wedstrijdleider die zo kan multi-tasken zou ik vaker inhuren! Hierbij zijn verslag.

Bord 3
Ron speelde een keurige remise tegen Tonie Claessen. Inclusief kwaliteitsoffer van wit.

Bord 4
Klaus beleefde zo zijn eigen avontuur op en rond het schaakbord.

‘Mijn tegenstander Henk Rouwenhorst was een vriendelijke oude schaker. Hij vertelde mij, dat hij slecht horend was, waarna Ik mij voorzichtig naar voren bewoog met mijn mond in de richting van zijn oor en hem hard en duidelijk vroeg of hij een kopje koffie of iets anders wilde drinken. Dat hoefde niet, want hij had zijn eigen speciale drank bij zich. Daarna overhandigde hij zeer gul zijn drankmuntje aan mij. Na mijn eerste verrassende openings-zetten , toen ik nog niet eens een minuut had verbruikt, stond hij al op ruim ’n half uur. Ik interpreteerde dat als zeer diep en grondig nadenken. Toen ik op enig moment kritisch naar de klok keek, bleek mijn klok niet te lopen. Algemeen wed-strijdleider Mathijs en teamleider Simon losten dit probleem goed en snel op: ik had praktisch geen tijd gebruikt, terwijl er 37 minuten op de klok van Henk Rouwenhorst stond. Er was alleen ‘n nieuwe klok nodig met de juiste tijd.’

Bord 6
Marcel speelde een overtuigende aanvalspartij tegen Daan Meiboom. Hij wist zijn geroutineerde tegestander na 26 zetten te doen opgeven.

Bord 7
Onno kreeg al in de openingsfase van de partij een voordeel te pakken en wist dit overtuigend uit te bouwen. Zeer solide gespeeld.

Bord 8
Ik zelf had na de opening een klein voordeel, maar heb daar geen winstkansen mee kunnen krijgen. Een nette overwinning 5 ½ – 2 ½ met voldoende promotiekansen.

[Het verslag van Zevenaar vind je hier]

Share

1 reactie

  1. Ron van Dijk schreef:

    Mooi stuk Tobi! Ook een subtiele verwijzing in je eigen partijverslag naar een standaardzinnetje van Christ: “Ist nie?”

Geef een reactie