Ongekend goede seizoensstart voor UVS1

Op zaterdag 7 oktober trokken we met 7 man op tegen Paul Keres 2 in Utrecht. Met 7 man? Ja, drie van ons hadden twee weken eerder vooruitgespeeld. Paul Keres deed namelijk met twee teams mee aan de Europa Club Cup in Albanië en de laaste ronde van dat toernooi viel samen met de reguliere speeldatum voor de tweede ronde van de KNSB competitie. Volgens het KNSB reglement hebben die spelers dan het recht om vooruit te spelen. Voor ons gingen drie spelers, Joost, Lars en Jaap, dus de eerste akte opvoeren van deze wedstrijd.

Joost speelde volgens het verslag op de site van Paul Keres een “grootmeesterlijke remise” tegen John Cornellisse en Lars moest helaas het onderspit delven tegen Dirk Floor. Jaap speelde een puike partij:

De gelijke stand was geen slecht uitgangspunt voor ons, dachten we. We wisten namelijk dat er een paar vaste spelers bij onze tegenstanders zouden ontbreken. Die hadden al ingevallen in het eerste team dat in z’n geheel vooruitgespeeld had, en gingen wellicht mee naar Albanië. Maar Paul Keres is een grote vereniging en kan putten uit een ruime voorraad met sterke invallers. Dat bleek, want qua ratinggemiddelde stond er een sterker team opgesteld dan in de eerste ronde!

Na een uurtje spelen was er nog weinig te zeggen over hoe de wedstrijd zou uitpakken. Alleen Anton leek me erg lekker uit de opening te zijn gekomen en bij mij was dat wat minder gelukt. Olav werd verrast in de opening waarin hij plots de zet g7-g5 om de oren kreeg, op zet 7 al volgens mij, wat er meteen heel vervelend uitzag ondanks zijn voorsprong in ontwikkeling. In de denktank dus. Gelukkig wist Olav snel tegenspel te creëren en ruim een uur later werd hier de vrede getekend, een korte partij van 17 zetten, maar gezien de start geen slechte uitslag.

Robbie was intussen een pion voorgekomen, maar wist dat voordeel helaas niet in winst om te zetten.


Foto: Alwin van Ee
Bron: https://paulkeres.nl/?p=29665

Er begon langzaam wat meer duidelijk te worden. Jasper leek me wat minder uit de opening te zijn gekomen, maar hij bleek het ergste gehad te hebben. Jan stond wel moeilijk en had ook een flinke tijdsachterstand, Anton had een pion meer en speelde voor twee resultaten, Hans leek plotseling zijn tegenstander te overlopen en ik had ook net de positie weer in evenwicht weten te brengen. Leek me wel een goed moment om remise aan te bieden, omdat er ook een herhaling van zetten leek op te treden. Mijn tegenstander nam het meteen aan en dat was enigszins mazzel, want juist in de slotstelling blijkt hij een tactische wending te hebben die hem groot voordeel op had geleverd.

Bij Jasper werd het remise, dit kon hij erover berichten:

Ik had door dynamisch spel in de opening het initiatief kunnen pakken, zoals Hans mij na de partij uitlegde. Daarna koos ik een verkeerd plan en kwam ik verloren te staan. Mijn tegenstander koos voor een verkeerde voortzetting waarna ik de partij richting remise stuurde.

Nu waren er nog 3 partijen bezig, en het leek op een gelijk spel uit te gaan lopen. Antons stelling leek ogenschijnlijk potremise, die van Jan leek alleen door een wondertje nog gered te kunnen worden, maar bij Hans was het een erg duidelijk verhaal en klaar na het halen van de tijdscontrole:

Jan bleek achteraf op zet 39 toch haast dat wondertje in de schoot geworpen te hebben gekregen, maar het is niet zo gek dat hij 39…Kh8!? op dat moment miste.

Mijn engine geeft overigens de volgende fraaie winst voor wit na 39… Kh8:  40.Db1! Tg3 41.b7 Db8 42.Tf4 Tb3 43.Dxb3! cxb3 44.Tb4 en zwart is kansloos, maar zie die variant maar eens vooruit te zien op de laatste zet voor de tijdscontrole.

Geen mirakel bij Jan dus, maar wel bij Anton! De stelling bleek toch gevaarlijker voor zwart dan ik als toeschouwer in eerste instantie dacht. Bij zet 47 drong bij mij ook door dat wit ergens met een goed getimed g4 heel erg goede kansen zou krijgen, maar het punt durfde ik nog niet te tellen.

Een nipte overwinning, die toch nog behoorlijk onverwacht kwam. Een voor UVS1 ongekende luxe om na twee ronden op vier matchpunten te staan.

Er is nog een ander team dat de twee eerste wedstrijden van dit seizoen wist te winnen in onze poule: Stukkenjagers 1 uit Tilburg, en dat is onze tegenstander in de volgende ronde. Dat wordt vast een lastige kluif. Stukkenjagers is de degradant uit de Meesterklasse en wist deze ronde een andere favoriet voor promotie, Vianen/DVP 1, al dik te verslaan. Maar goed, dat team wisten we vorig jaar in in de laatste ronde ook te pakken, dus wie weet?

[Red.: Het verslag van Paul Keres vind je hier.]

Share

Geef een reactie