Geen matchpunten voor UVS2-SOS in eerste wedstrijd.

Afgelopen vrijdag was het druk in wijkcentrum Wijchen Zuid. Er werd gebiljart en mijn indruk was dat er tegelijkertijd ook een jaarvergadering was van dezelfde vereniging. Ik heb het even nagezocht: B.C.W.Z. 1 (Henry, Bram, Fred en John) speelde tegen B.C.W.Z. 2 (Leo, Willy, Peter en Fer). En Kasteel 1 speelde een potje schaak tegen UVS2. In de statuten van de Wijchense Biljart Bond staat duidelijk artikel J beschreven: “De arbiter moet het spel van nabij en nauwlettend volgen, en de gemaakte caramboles goed verstaanbaar tellen.” En dat is wat de arbiter deed.

In de zaal ernaast namen wij met UVS2 het dus op tegen het Kasteel 1. UVS2 is vlak voor de definitieve indeling gepromoveerd naar de eerste klasse van SOS, omdat een ander team niet wilde promoveren. Het komt voor UVS best goed uit, omdat in de eerste klasse met 8 spelers wordt gespeeld. Daardoor waren er 2 spelers extra nodig en heeft UVS (gelukkig) iets minder extra spelers in de SOS-competitie. Maar traditiegetrouw waren er veel afmeldingen deze eerste wedstrijd en heeft vervangend teamcaptain Ron toch nog wat last-minute carambolen capriolen uit moeten halen om 8 man bij elkaar te verzinnen. En bovendien is het Kasteel een vrij sterk team vergeleken met UVS2. Afijn, ik heb de volgorde van uitslagen niet bijgehouden, dus ik geef de partijverslagen in de volgorde waarin ik ze ontvangen heb. Van de overige partijen durf ik niet zoveel te zeggen (maar ik zal het verslag updaten als er nog iets binnenkomt).

Al ver voordat de eerste uitslag bij de schakers viel was de biljart-arbiter al niet meer te verstaan door de gezellige vergadering aan de tafel ernaast. “JONGENS EVEN CENTRAAL! WE GAAN ER NU OVER STEMMEN EN DAT MOET WEL EVEN SERIEUS GEBEUREN!” Marcel had aan bord 8 tegen onze eigen Kosse een naar eigen zeggen vrij rustige partij, tot hij een fout maakt.

De fout moet zijn gemaakt rond het moment dat een fust van de toog viel. Ron speelde naast mij een mooie partij die nog lang spannend bleef:

Het was even pauze bij de vergadering en dat was maar goed ook. ZO, EVEN LEKKER PLASSEN. DAAR WAS IK WEL AAN TOE. Onno speelde een prachtige partij met een mooi offer. Hij zegt erover: Ik speelde tegen een tegenstander met zo’n 300 ratingpunten meer. Ik kreeg desondanks al snel een sterke aanval. Het torenoffer dat ik bracht op de 17e zet is echter volgens de computer onjuist. Daarna kantelde de partij en kwam mijn tegenstander gewonnen te staan. Mede vanwege twee blunders van mijn tegenstander (op de 30e en 48e zet) won ik uiteindelijk de partij.

Ik speelde zelf ook een leuke partij die tot diep in de rondvraag duurde.

En zo eindigde de avond in 33-40. Een keurige prestatie van B.C.W.Z 2. En UVS2 verloor met 6-2 van Het Kasteel.

Share

6 reacties

 1. Marcel Verstappen schreef:

  Mooi, Mathijs! Zo veel is duidelijk: we hadden vanaf acquit in feite geen keus.

 2. Maarten van Rooij schreef:

  Mij is nog steeds niet helemaal duidelijk of je nu wel of niet je eigen keu mee moet nemen naar uitwedstrijden. Of is dat helemaal niet besproken in de jaarvergadering?

 3. Dennis Breuker schreef:

  “Ik speelde zelf ook een leuke partij die tot diep in de rondvraag duurde”

  Wat heb ik weer moeten lachen, Mathijs.

 4. Ruud van der Spoel schreef:

  Tranen met tuiten van het lachen, Mathijs! Geweldig verslag.

 5. Klaus Wüstefeld schreef:

  Bedankt Mathijs voor je verslag, maar ja had van mij (1ste bord) helaas geen verslag opgestuurd gekregen. ( geen gewoonte van mij). Daarom nog een korte omschrijving. Printergedoe, waarmee ik al een aantal dagen zat, gevolgd door vreemd gedrag van mijn (nieuwe!) computer (accounts en wachtwoorden chaotisch door elkaar enz.)…dat hielp allemaal niet mee om fris aan mijn partij te beginnen, maar daar had mijn tegenstander Stan Heymans geen boodschap aan. Een zelf bedachte opening, (f3 op de tweede zet), waarmee ik ’n enkele keer succes heb gehad, werkte niet, doordat ik al op de derde zet afweek van mijn eigen ontworpen theorie. Stan Heymans speelde sterk , wist mijn slechte opening kundig af te straffen en gaf mij (ondanks mijn verwoede pogingen) geen kans meer om er bovenop te komen. Dit keer dus ’n zeer kort verslag, Ik hoop de volgende wedstrijd het punt wel binnen te halen.

 6. Onno Marres schreef:

  Dank je wel voor het leuke en grappige verslag, Mathijs.

Geef een reactie