Nog even over de wonderbaarlijke ontsnapping van UVS-3 SOS

Daags nadat UVS-3 in de slotronde van de SOS-competitie 2022-2023 degradatie wist te ontlopen, ging ik voor een kleine vier weken op vakantie. Jazeker, lekker uitgerust, dank u. Toch wil ik graag hier nog een keer terugkomen op deze wonderbaarlijke ontsnapping van het derde, op 16 mei jongstleden. Want een klein wonder was het wel.

In september vorig jaar speelde UVS-3 zijn eerste wedstrijd in poule 2D van de SOS-competitie. We werden vakbekwaam met 1-5 afgedroogd door onze clubgenoten van UVS-2. Omdat ik in die wedstrijd als enige een punt wist te drukken, bombardeerde wedstrijdleider Mathijs mij maar tot teamcaptain. Dat heb ik geweten.

Negen ronden lang hebben we deze competitie gespeeld tegen tegenstanders die op papier sterker waren. Vier keer was het gemiddelde verschil in rating zelfs 200 punten of meer. Nu zegt bij schaken op ‘ons’ niveau rating natuurlijk lang niet alles, maar wel iets. Het ratingverschil met Theothorne-1 uit Dieren was 145 punten; tegen hen wisten we in de tweede ronde gelijk te spelen. Het ratingverschil met SMB-2 was ‘slechts’ 51 punten (in het voordeel van SMB), maar tegen onze stadsgenoten gingen we opnieuw met 1-5 de bietenbrug op. Enzovoorts, enzoverder.

Het was dit seizoen voor UVS-3 echt sprokkelen om de punten binnen te halen. Na acht rondes: twee gelijke spelen (tegen Dieren en Mook), één overwinning (ASV-5) en vijf nederlagen. Meestal flinke nederlagen, drie keer 1-5 en één keer zelfs 0,5-5,5. Bijna het hele jaar verkeerden we in degradatiegevaar. Gelukkig is het mij als captain wel gelukt om iedere wedstrijd een volledig en gemotiveerd team het veld in te sturen.

In de slotronde hebben we misschien voor het eerst een beetje gezwijnd. Voor onze tegenstander, Toren-1 uit Arnhem-Zuid, stond niets meer op het spel. Op papier waren zij een stuk sterker; het gemiddelde ratingverschil bedroeg niet minder dan 216 punten in hun voordeel! Maar zowel Kosse, Colin als ik wisten te winnen, zodat we SMB-2 en ASV-5 – die beiden verloren – net achter ons konden laten.

Hier mijn partij.

Mijn hele schaakcarrière ben ik niet zo van de cijfertjes geweest. Ik heb eigenlijk nooit gespeeld om de (rating)punten, veelmeer voor de lol en de spanning. Maar deze externe competitie heb ik wel 5,5 uit 8 gescoord, heb ik 58 ratingpunten verdiend (van 1450 naar 1508) en een TPR van 1697 is ook niet gek. Maar het allerbelangrijkste: ‘ons’ team is niet gedegradeerd… Dat mag nog wel een keer worden onderstreept!

Share

1 reactie

  1. Dennis Breuker schreef:

    Goed gedaan! Jaap, jij met je score en het teamcaptainschap. En het team met de miraculeuze handhaving.

Geef een reactie