Ik ben niet de enige

Ik ben docent bij de opleiding HCO-ICT op de HAN. Daar leer ik mijn studenten Software Development altijd dat ze hun gereedschap goed moeten kennen, zodat ze het optimaal kunnen gebruiken. Het gereedschap is in dit geval een zogenaamde IDE (Integrated Development Environment), iets waarmee je programma’s kunt schrijven.

Ik gebruik bij het schaken ook gereedschap, waaronder het programma ChessBase. Dit programma kan ontzettend veel, maar ik gebruik maar een klein deel van de functionaliteit. Zonde. Onlangs heb ik de boeken ChessBase Complete en Chessbase Complete 2019 Supplement aangeschaft. In deze boeken legt Jon R. Edwards (de meest recente wereldkampioen corresondentieschaak) uit wat je allemaal met ChessBase kunt doen. Ik zal daar een functionaliteit van uitlichten. Een functionaliteit die voor mij nieuw was.

Zoals je misschien kan begrijpen ben ik nog steeds ondersteboven van de tegencombinatie die Wim de Jong tegen mij speelde afgelopen dinsdag. Voor degenen die het nog niet hebben gezien, zie https://www.uvsnijmegen.nl/2023/06/07/deus-ex-machina/. Ik kon me niet voorstellen dat dit niet eerder was voorgekomen, en besloot dit uit te zoeken, met een functionaliteit die ik net had geleerd uit bovengenoemde boeken. Ik selecteerde Mega Database 2023, rechtermuisknop, Search. Vervolgens klikte ik het tabje Manoeuvres aan en zette daarin: zwarte dame slaat pion op f2 met schaak, witte koning slaat een dame op f2, zwarte pion op f7 geeft schaak. En lengte 3 (zodat er geen andere zetten tussendoor gedaan kunnen worden). Ook geef ik aan dat ik het voor zowel wit als zwart wil (Mirror Horizontal g1=g8).

Binnen no time werd een tiental partijen gevonden waarin dit werd gespeeld. Twee daarvan lijken wel heel erg op mijn partij.

Gedeelde smart is halve smart.

Share

3 reacties

  1. Pepijn van Erp schreef:

    Leuke functionaliteit!Die is wel een stuk uitgebreider geworden sinds de laatste keer dat ik er naar keek. Dat was jaren terug toen ik op zoek was naar UVS-schaakrecords. Toen gebruikte ik een losstaand programmaatje dat pgn databases met allerhande filters kon doorzoeken en meer mogelijkheden bood dan Chessbase 11, ofzo. Moet het nog ergens hebben …

  2. Dennis Breuker schreef:

    Ja, dat ken ik. CQL (Chess Query Language) was dat zeker? http://www.gadycosteff.com/cql/

  3. Pepijn van Erp schreef:

    Ja, dat was het!

Geef een reactie