Kampioensgroep halverwege – de analyses

OK – dus we hebben een koploper die uit alle macht probeert om de spanning uit het kampioenschap te halen. Drie uit drie. Lijkt kansrijk. Maar ja. In de tweede helft kan dat ook de score van een van de andere spelers zijn. De partijen van Daniël zijn wel indrukwekkend maar er lijken wat barstjes in het schijnbaar onaantastbare bastion te komen. In zijn partij tegen Jaap had het heel anders kunnen lopen als Jaap op de 17de zet de jacht op de dame op een andere manier had voortgezet. Ook een paardoffer op f7 zou wit mooie kansen geven – maar zoals zo vaak verschijnen de mooiste varianten niet op het bord.

In onderstaande analyse neemt Daniël ons mee in zijn gedachtenwereld. Kijk ook even naar het eindspel. Met een kwaliteit meer tikt hij de partij overtuigend uit. 36 .. Lf3 gevolgd door 37 … Ld5 (maakt een V-teken: de v van victorie!) is de elegantste weg naar het einde.

In de andere partij verrast Olav Jan met een wild antwoord op de Catalaanse opstelling die Jan zo graag speelt. Met een snel f5 gaat Olav het gevecht aan om de lange diagonaal (h1-a8). Het kwaliteitsoffer dat even later noodzakelijk is, levert wel de heerschappij over die lange diagonaal op, maar dan gaat het inmiddels om heel andere dingen. Lijfsbehoud onder andere… Hieronder de analyse van Jan.

Benieuwd naar de volgende ronde!

 

Share

Geef een reactie