VOETBALSCHAAK JEUGD 2023

Afgelopen dinsdag hebben we weer het jaarlijkse voetbalschaaktoernooi gehouden met de jeugd. De idee hiervan is om denksport te combineren met lichaamsbeweging waardoor hersengymnastiek in een breder sportief kader wordt gezien en wat ontdaan wordt van zijn stoffig imago. De groep kinderen wordt hierbij in vier teams ingedeeld. In twee rondes speelt ieder team een schaakpartij en een voetbalpartij tegen een ander team. De winnaars van beide rondes spelen vervolgens een beslissende partij tegen elkaar in de derde ronde. Twee teams, team 2 en 3, bleken even sterk te zijn in de schaakslotronde. Het was een spannende wedstrijd met wisselende kansen. Ook de voetbalfinale bleef met 0-0 onbeslist, maar in de voorronde had team 2 als enig team een voetbalwedstrijd met 2-0 gewonnen van team 1: hulde!! De oplettende lezer vraagt zich nu misschien af waarom team 2 niet ook de voetbalfinale heeft gespeeld. Hiervoor zouden 4 rondes nodig zijn geweest waarvoor de tijd ontbrak. Vooraf was derhalve bepaald dat de uitslagen van het schaken prioriteit zou krijgen om redenen die niet al te moeilijk te raden zullen zijn. Interessant is dat het met voetbal winnend en met schaken gelijk geëindigd team 2 laat zien dat kinderen zowel kunnen uitblinken in schaken als in voetballen.

Share

2 reacties

  1. Arjan Schoonen schreef:

    Leuk dat dit ieder jaar wordt gedaan en mooie foto’s.
    Als het puur draait om de combi van bewegen en denksport, dan is schaakestafette (ook wel condichess genoemd) een mogelijk alternatief: Ga naar buiten, maak twee groepjes en zet een klok aan de ene kant van het veld en een schaakbord aan de andere kant. Om de beurt rennen, een zet doen, de klok indrukken en weer achter aansluiten.

  2. Peter van der Doef schreef:

    Leuk idee Arjan. Schaakestafette voegt alleen bewegen toe, voetbalschaak combineert schaken met een bewegingsspel. Heb je dacht ik zelf bedacht in het verleden.

Geef een reactie