UVS 2 SOS mist kans om koppositie over te nemen

Ondanks een paar jammerlijke tegenvallers in dit seizoen , werd er door UVS 2 zo goed gepresteerd, dat we na een belangrijk deel van de competitie in de kopgroep van onze klasse zaten . Bij winst tegen Doetinchem konden we nu zelfs de leiding overnemen.
Halverwege de avond was het vrij realistisch te denken aan de mogelijkheid Doetinchem te verslaan, (Simon veroverde ’n punt aan het 1e bord en later Onno aan het 6e ,maar het liep niet helemaal, zoals we graag gewild hadden, want er waren ook missers. Wat zeggen de spelers erover?
→ Klaus Wüstefeld: “met 27.g4 geef ik de winst uit handen, remise was helaas te weinig.” → Marcel Verstappen: “zet 24. … Kf7 is een blunder van jewelste”. → Thei van Laanen: “om onduidelijke redenen miste ik een eenvoudige en winnende voortzetting”. → Tobi van Scheijndel: “21.Kb1 was fout, de Toren had de zevende rij moeten bezetten als wit slaat op a2. Nu komt zwart op voordeel.”

Het gevolg van kleine of grote fouten was, dat we met 2½-3½ het onderspit moesten delven: net te weinig bordpunten. Dat was flink balen, ook omdat we nu al drie maal met 2½-3½ verloren en we éénmaal gelijk speelden. Steeds net niet genoeg. Daar word je echt niet vrolijk van. Onze teamleider Thei verwoordde de stemming uitstekend in zijn eerste email-reactie: “Tjonge, wat ging het aanvankelijk goed en wat hebben we het weer rakelings de vernieling in geholpen! Nu al de derde keer dat we nét verliezen! Menig teamgenoot – waaronder ikzelf – bijt zich een vinger af. Maar het was wel een spannende avond met mooie partijen”.

Laten we nu dus maar naar die partijen gaan kijken, die door de bordspelers zelf worden becommentarieerd.

Bord 1 Simon van Dijk (Zwart) – Thomas Bijl (Wit)Bord 2 Klaus Wüstefeld (Wit) – Iloy Timmerman (Zwart)
Het begin van de partij oogde weinig theoretisch, maar Iloy Timmerman raakte daardoor niet in de war en liet pittig tegenspel zien, totdat hij bij een slim uitziend pionzetje in het centrum in de fout ging. Hij verloor de pion en ik verkreeg daardoor een leuk centrum. Even dacht ik aan winst, maar Iloy bleef scherp spelen en profiteerde maximaal van een foute zet van mij (27.g4??). Toen keerden de kansen en kon ik het gelukkig nog remise houden.


Bord 3 Marcel Verstappen (Zwart) – Niels van der Mark (Wit)
Wederom een vlakke gelijk opgaande strijd. Ik was net iets te overmoedig met het opspelen van mijn centrumpionnen in het middenspel, waardoor de kans op fouten toenam. En die kwam er ook. Zet 24. … Kf7 is een blunder van jewelste. De toren naar b7 zou naar een eindspel hebben geleid. Ik had de variant die op het bord kwam berekend maar gemist dat wit met 30. c3 voldoende overhoudt om het pionneneindspel te winnen.Bord 4 Tobi van Scheijndel (Wit) – Marcel Miltenburg (Zwart)


Bord 5 Thei van Laanen (Zwart) – Paul Storms (Wit)
Ik had de partij op bord 5 echt niet mogen verliezen. Om onduidelijke redenen miste ik een eenvoudige en winnende voortzetting, waarschijnlijk omdat ik me enigszins had vastgebeten aan een aanvalsplan dat aan alle kanten bleek te rammelen. Het zaakje stortte in enkele zetten als een kaartenhuis in elkaar.


Bord 6 Onno Marres (Wit) – Coun Pijls (Zwart)


Share

2 reacties

  1. Thei van Laanen schreef:

    Mooi verslag Klaus, maar het klopt niet dat we de koppositie hadden kunnen overnemen bij winst. Het is enkele verloren matches geleden, dat dat misschien het geval is geweest. Doetinchem1 heeft nu 14 matchpunten en wij 7. Als we gewonnen zouden hebben zou de onderlinge score 12-9 zijn geweest, in het voordeel van Doetinchem1..

  2. Klaus Wüstefeld schreef:

    Tja Thei, ik heb aanvankelijk nog verlekkerd naar de kop van mijn verslag gekeken.Ik was zeer tevreden met deze kop. Zo kwam UVS 2 goed voor de dag. Beter dan ” UVS 2 verliest alweer” .Ik herhaal de kop nog even voor het prettige gevoel: “UVS 2 SOS mist kans om koppositie over te nemen”. Toch wel leuk. Jammer, dat het niet klopt., maar wel goed van jou:, dat je het ontdekte. Het was inderdaad nepnieuws . Ik zoek een verklaring voor zo’n opvallende misser: we kennen het woord maar al te goed: een blunder! Helemaal in de stijl van UVS 2. Door mijn chauvinistisch gevoel over ons team werd ik ’n beetje zweverig en kreeg ’n black out. en zag UVS 2 schitteren op plaats 1..In feite had ik natuurlijk nauwkeuriger moeten zijn.

Geef een reactie