PSV DoDO/Barneveld 2 – UVS 2

Afgelopen zaterdag 11 maart speelden we met het tweede tegen PSV DoDO, oftewel Puttense Schaakvereniging Door Diepte Omhoog. Wij wilden in elk geval ook vanuit de diepten omhoog, dat wil zeggen met onze magere 4 matchpunten naar een plek wat hoger op de ranglijst van klasse 3C. Er moest dus gewonnen worden vandaag.

Iets voor half twaalf stonden we met zijn zessen lekker in het zonnetje te wachten op de chauffeurs, en jawel, daar kwamen Wouter en Tsji al aanrijden in hun bolides. Ik belandde in de betrekkelijk kleine maar milieuvriendelijke elektrische auto van Tsji; het was even manoeuvreren met het kleine portier voor de achterbank en de lange schakersbenen voor Robbie en mij, maar daarna konden we vertrekken. Afgezien van dit kleine oponthoud misten we nog een afslag door alle interessante conversatie, maar we arriveerden gelukkig nog op tijd op onze bestemming en Tsji had zelfs nog voldoende tijd om zijn auto aan de kabel te leggen – anders zouden we op de terugweg in de problemen komen.

In de mooie schaakzaal van PSV DoDO hing een gemoedelijke sfeer. Wellicht vond onze captain Ron die te gemoedelijk, en besloot hij zijn teamleden eens even op scherp te zetten door ons zo na een uur meen ik op achterstand te zetten. Een captain moet wat voor zijn team over hebben, al was het natuurlijk meer dat hij zijn koningstelling al te open gooide, als ik het goed heb gezien. Hier volgt zijn verslag.

Maar niets aan de handa, om met Reve te spreken. Tsji had echt zijn dag en kwam al snel goed te staan. Ook op mijn eigen bord kreeg ik na een paar slappe zetten van mijn tegenstander toen de theorie voorbij was al snel een prettige stelling. Daar stond dan weer tegenover dat Dennis zijn dame al te zeer op avontuur liet gaan en een stuk moest inleveren om geen volle dame te verliezen. En op de overige borden kon het beide kanten op: het beloofde dus spannend te worden.

Zo rond de tijd dat de eerste veertig zetten er meestal op zitten, vielen er een aantal beslissingen. Tsji bekroonde zijn mooie aanvalspartij met winst, hier is zijn partijverslag.

Even later kon ik mijn punt binnen tikken. Niet met zo’n strak gevoerde partij als Tsji: ik stond wat beter, mijn tegenstander zette zijn stukken op ongelukkige velden en zag kleine dreigingen over het hoofd, dat kostte eerst pionnen en spoedig nog veel meer hout. Kijkt u zelf.

Vervolgens hadden we een gelukje. Wouter had zijn aan het Morra-gambiet overgehouden pluspion omgezet in een klein voordeeltje, dat nog niet zo makkelijk was uit te buiten. Maar toen vergiste zijn tegenstander zich in een petite combination en kwam een volle kwaliteit achter. Wouter won snel.

Van Robbies partij heb ik niet zoveel meegekregen. Het leek me allemaal best spannend maar het eindigde in remise. Hier is zijn verslag.

Dennis had dapper nog een hele tijd doorgespeeld, altijd goed voor de teamspirit om vol te houden. Maar zo’n eindspel met een stuk minder is gewoon niet te keepen. Hier zijn analyse.

Wel, toen stonden we dus met 3½ – 2½ voor, en op de laatste twee borden zag het er goed voor ons uit. Diderick was een fraaie aanvalspartij aan het spelen tegen de sterkste man van PSV DoDo, met een elo van bijna 2200. Diderick stond een pion voor en belaagde de vijandelijke koning, dus dat ging goed. En Thomas was goed bezig in een dame-eindspel waarin hij twee verbonden vrijpionnen had, maar wel moest uitkijken voor eeuwig schaak of erger. Ik had er alle vertrouwen in; Thomas niet helemaal want in de wandelgangen zei hij tegen me: ‘Vroeger won ik zo’n eindspelletje op mijn sloffen, maar nu….?’ Gelukkig bleek Thomas het spelletje nog niet verleerd, want na een paar krachtzetten kon hij een tweede dame halen en konden de stukken in de doos. Fijn hem na een paar verliespartijen in vorige rondes met het winnende punt te kunnen feliciteren!


Daarna kon Diderick zijn gewonnen stelling in alle rust uitschuiven. Hier is zijn verslag.

Al met al een lekker ruime overwinning: 5½-2½ . We hebben nu 6 matchpunten, maar best veel andere teams ook, dus om veilig te zijn moeten we liefst nog minstens een matchpuntje scoren. Wellicht kunnen we volgende ronde vlammen tegen koploper Amersfoort 1.

Share

Geef een reactie