PION/Mook-combinatie 2 – UVS 3

Op een zonnige zaterdag zijjn we naar Mook getogen. Slechts één auto en vier fietsers die naar Mook gingen, dat is een unicum voor schakers naar een uitwedstrijd. Mook en Molenhoek zijn de noordelijkste plaatsjes van de provincie Limburg. Dat is niet altijd praktisch voor gedeputeerden in de provincie die op en neer moeten pendelen naar het gouvernementsgebouw in Maastricht. En ook niet voor schakers in de KNSB tenzij voor de lagere teams die regionaal zijn ingedeeld. Sinds een paar jaar speelt SV Mook in de KNSB-competitie samen met de PION uit Groesbeek in een gelegenheidscombinatie. Praktisch gezien speelt het eerste team met spelers van PION in team 1 en spelers van Mook in team 2.

Welnu, in poule 4B wilde UVS 3 nogmaals proberen zijn eerste matchpunten binnen te slepen. We speelden in een nieuw lokaal van cafe-restaurant ’t Mokske. Die morgen was de temperatuur in de speelzaal aan de frisse kant – zo´n 18 graden – wat een aardige werktemperatuur is voor beweeglijke sporters, alleen niet zo prettig voor stilzittende schakers. Met een zonnetje in het raam van opzij, soep en broodjes of koffie lukte het warm te draaien.

Jan Hendrik die de ondankbare taak had om op bord 1 plaats te nemen was niet opgewassen tegen de sterkere Jorg Benningshof en verloor vrij snel. Lambert op bord 2 moest het met zwart tegen de ‘op papier’ sterkste speler opnemen (zie zijn commentaar bij het diagram met de cruciale stelling).

Verder zagen veel stellingen er gelijkwaardig uit, alles gestadig in ontwikkeling. Dat leverde na verloop van tijd tenminste 4 remises op. We tekenden op dat moment 2 verliespunten en 4 remises.

Ikzelf speelde tegen Huub Blom die me aankondigde als ‘oudclublid van Mook’ waar ik lang geleden ooit begonnen ben op clubniveau te schaken met het idee bij een kleine club is het makkelijker als amateurschaker verder te komen. Ik wist van hem dat hij de pest heeft aan d4 openingen, wat ik graag speel en kreeg met zijn openingszet e6 een hint om over te gaan op de Franse opening. Maar dat wees ik af en kwam zodoende in een variant van de Dame-indische opening terecht. Ik dreef hem met opportunistische zetten in het nauw. Na een paar speculatieve paardsprongen stond er een interessante positie op het bord. In die cruciale stelling nam Huub in tijdnood op zet 32 een ondoordacht risico door met zijn toren pion f3 uit mijn verdediging te slaan. Dat leek te kunnen omdat de verdedigende g2 pion gepend was door de andere toren op de g-lijn. Mijn respons was dameschaak en toren op de bovenste rij met een matdreiging. Dat was alleen te ontwijken door zijn koning een vluchtveld te geven en de controlerende toren op de g lijn te verplaatsen. Daarmee stond mijn koning niet meer gepend en dat leidde tot het verlies van de ingeslagen toren. Na nauwkeurig manoeuvreren kon ik de partij vlot trekken met winst. De spelers van Pion-Mook 2 wonnen de tweekamp met 5 tegen 3.

SMB, onze naaste concurrent, staat 3 matchpunten boven ons. Voor 1 april ‘23 staat UVS 3 tegen SMB op het programma. Die zouden we voor de eer moeten redden. Op zijn minst een matchpunt pakken, dat zou al geweldig zijn. Met twee wedstrijden voor de boeg is klassebehoud moeilijk te realiseren.

Ruud geeft het volgende commentaar op zijn partij: “Mijn tegenstander Herman Brinkhof startte met 1. Pf3 en na mijn 1… d5 kwamen we al snel in het Catalaans terecht. Op zet 7 sloeg ik een ongedekte pion op c4 maar dat was niet zo handig. Mijn paard op c6 kwam in een vervelende penning terecht en ik kon me bij iedere zet slechts ternauwernood verdedigen. Na mijn korte rokade op zet 14 kon Herman beslissend voordeel behalen met 15. Lf6. Maar dat deed hij verassend genoeg niet. Hij vreesde voor een aanval van mij op f7, maar dat was niet nodig geweest. Enkele zetten later bood hij in inmiddels gelijke stelling remise aan, wat ik accepteerde. Zie ook nog bijgevoegde partij met commentaar van Stockfish.”

Lambert moest het met zwart op bord 2 tegen de ‘op papier’ sterkste speler opnemen opnemen. Lambert zag zijn kansen in de loop van de partij verkleinen en moest opgeven. Zie het bijgevoegde diagram van Lambert met zijn commentaar.

Share

Geef een reactie