UVS1-SOS wint van Velp 1 en speelt weer voor de knikkers

Vorige week dinsdag speelde UVS1-SOS tegen Velp 1. Velp 1 is een van de minder sterke ploegen in de Hoofdklasse A. Maar rustig bijkomen van ons vorige verlies van ASV1 was er beslist niet bij! Een beknopt verslag dit keer.

De eerste uitslag was te melden op het bord naast mij, bij Thomas (bord 6). Rond zet 4 was stukverlies al niet meer te voorkomen. Enkele zetten later verdween er nog een stuk en daarna ging het bergafwaarts. Zijn tegenstander meldde nog dat hij een anti-Londen systeem speelde, maar daarna was hij al snel met de bus terug naar Velp. 0-1.

De tweede uitslag kwam van Robbie op bord 2 tegen de Velper captain. De partij staat mij niet meer zo goed voor de geest, maar het punt was absoluut zeer welkom. 1-1.

Zelf was ik als derde klaar op bord 7. Ik wist na de opening een pion te winnen en dat voorzichtig uit te bouwen naar een gewonnen eindspel:


2-1. De vierde partij die was afgelopen was van Dennis. Hij speelde een solide remise op bord 4:


2,5-1,5 dus. Dat ging de goede kant op. Als vijfde wist Wouter een puntje binnen te tikken op bord 5, dankzij een mooi stukje eindspeltechniek dat we nog kennen van zijn wedstrijd tegen ASV1. Hij heeft even geen schaaksoftware om de partij te analyseren en suggesties voor goede pakketten zijn welkom. 3,5-1,5.

De matchpunten werden vervolgens veiliggesteld door Ron op bord 8:4,5-1,5. De matchpunten waren gelukkig op tijd binnen, voordat de matige eindsprint (zoals bij het verse trauma tegen ASV1) werd ingezet. Die begon met een uitslag aan het topbord bij Daniël. Daniël drinkt de gifbeker vaak direct helemaal leeg en komt dezelfde avond nog met de analyse van zijn wedstrijd:4,5-2,5. Als laatste was Henk-Jan nog bezig op bord 3. Hij speelde een heel interessante partij met mooie zetten en een kwetsbare pluspion als dubbelpion die lang op de d-lijn heeft gestaan. Met het verzoek om alleen de eindstelling te publiceren. Die is dan ook het meest bijzonder (Henk-Jan is de zwartspeler):

Met het commentaar: Na lang zwoegen in de Trompowski stond ik met zwart eerst iets beter in het eindspel. Ik besloot agressief te gaan spelen, want we stonden er niet goed voor (dacht ik). Tactische fout, want rustig neerzetten en daarmee tegenstander frustreren was een veel beter plan geweest. Uiteindelijk verkeerd afgewikkeld naar een eindspel met een pion minder, waarin ik dacht beter te staan met mijn koning op zijn helft. Daarna was een stukoffer nodig om promotie te voorkomen, en leek het verloren, maar ik probeerde nog een minieme kans na te jagen. In de eindstelling geef ik moegestreden op met het idee dat ik eruit gedrukt word. En dat was mijn laatste en grootste fout. In de eindstelling is het namelijk potremise, omdat wit mij niet van de g-pion kan wegjagen. Maar opgeven is verliezen. Gelukkig waren mijn teamgenoten beter dan ik. Maar hoop doet leven en “Luctor et emergo”!

Tja. En zo wonnen we met de minimaal benodigde bordpunten: 4,5-3,5. Eigenlijk dacht ik dat het allemaal niet zoveel meer uit zou maken voor onze kampioensaspiraties, nadat we in de vorige wedstrijd belangrijke matchpunten hadden laten liggen. Maar later zag ik dat ASV2 het klaar had gespeeld om te winnen van ASV1. Een heel knappe prestatie. En zo komt de volgende tussenstand op het scorebord:

We staan bovenaan en hebben alles weer in eigen hand. Dat maakt de komende wedstrijden weer spannend. Te beginnen bij Zevenaar, waar we op Valentijnsdag tegen zullen spelen.

Velp heeft zelf ook een verslag geschreven over de wedstrijd.

Share

Geef een reactie