Kerstpuzzel

Een weekje geen schaken, dus tijd voor een puzzel. Deze kwam ik toevallig weer tegen. Ik vind hem erg mooi, en zo knap bedacht. Het is een probleem uit 1975 van Mario Matouš.

Wit speelt en wint. Fijne feestdagen!

Share

13 reacties

 1. Maarten van Rooij schreef:

  Nou de oplossing is makkelijk. Wit moet de zwarte dame ergens heenleiden (door een paar heel sluwe koningszetten) en dan met de loper beslissend ingrijpen. Nu nog ff uitwerken. Eén probleempje: na 1. Dc8. Kg8 2. gxh7+, Kh8 weet ik het al niet meer.

 2. Klaus Wüstefeld schreef:

  ik wil verder gaan,waar Maarten gebleven is. Na 2….,Kh8 volgt 3.Dc3 ,De6+ 4, Kg5+,Kh7x 5..Lf6 . Lijkt op een gewonnen eindspel voor Wit, Ik laat het verder over aan de eindspelspecialisten.

 3. Dennis Breuker schreef:

  Helaas, Maarten en Klaus, jullie zitten niet op de goede weg. De eindstelling die Klaus geeft is remise. Zelfs als zwart daar zijn paard en pionnen geeft is het remise (DL tegen D is remise, op wat bijna-mat-stellingen na).
  De goede weg was wel ingeslagen, maar werd al snel verlaten…

 4. Klaus Wüstefeld schreef:

  Inderdaad ’n kerstpuzzel. Ik heb er vanmiddag (Kerstdag)nog ’n uurtje naar gekeken, maar geef het nu op., moet trouwens aan de slag voor het kerstdiner.
  Ik heb 2 varianten gezien, waarbij het aftrek schaak ( het weghalen van de Loper) voor Zwart fataal leek, maar telkens had Zwart met tegenschaakjes ’n oplossing..voorbeeld één: 1.Dc8,Kg8 2.f7x+, Df7+ 3.Ke5 ook keek ik naar 1.Dc8,Kg8 2.h7x+, Kh8 3.Kg5, De5+ 4.Kh6, maar ook dat klopte niet na Dg7+ Je weet wel elke keer leuke puzzels te brengen, Dennis. De vorige puzzel lukte me ook al niet, ik heb trouwens nog geen oplossing van die vorige puzzel gezien. Beste wensen nog.

 5. Erik van Heeswijk schreef:

  Mijn eerste reactie was 1. Dc8, Kg8 2. Lc7!?, Dc8: 3. gf7:+ Kh8 4. Le5 maar dat faal zowel op 2…. Pc7: als 4…. De6+ maar dat leek me een boeiend idee.
  De verbetering: 2. Lb6 met aan het einde Ld4 is leuker, maar ik zie het niet na 3.gf7:+ Kf8! want c5 is gedekt.

 6. Erik van Heeswijk schreef:

  Ah, mijn fout, nu ik er nog eens nar kijk:
  1. Dc8, Kg8 2. Lc7!?, Dc8: 3. gf7:+ Kh8 4. Le5 moet de oplossing zijn want op 2… Pc7: volgt gewoon gf7:+ en 4…De6 is geen mogelijkheid (ik had de zwarte spook pion nog op f7 staan, tsss). Er volgen vast nog een paar zetten denk ik, maar het lijkt me een begin.

 7. Dennis Breuker schreef:

  Welkom terug, Erik! Ik denk dat je onze leden wel een mooi voorzetje hebt gegeven. Ik denk dat het een assist is.

 8. Klaus Wüstefeld schreef:

  Boeiend, dat je de Dame in deze schaakpuzzel ( na Lc7) moet weggeven. Daar denk je niet aan ! Behalve Erik dan en de zet Le5 leidt ook nog geforceerd tot Mat.. Mooi gevonden Erik. Maar was het ” ’n mooi voorzetje”? Dus toch geen oplossing? Even uitzoeken. Eigenlijk moeten alleen twee varianten met Pa8 nog uitgewerkt worden. Zwart kan ofwel op de eerste zet, ofwel op de tweede zet Pc7 spelen.. In beide gevallen gaat het mis met Zwart Bijvoorbeeld 1.Dc8, Pc7! 2..Le7+!, Kg8 4..f7x+,Kh8 . en Wit kan op 3 manieren mat in twee geven 2x via e8x+(Dame) of ook f8+.enz. Of Het paard op de tweede zet spelen, alsvolgt: 1.Dc8,Kg8
  2. Lc7,Pc7x! 3.f7x+, Kf8 4. e8x+ enz.

 9. Dennis Breuker schreef:

  Waar ik op doelde is dat Erik stopte na 1. Dc8, Kg8 2. Lc7!, Dc8: 3. gf7:+ Kh8 4. Le5. Wat nu als zwart 4..Dc5 doet?

 10. Diderick Holtland schreef:

  Het eerste stuk was ik nooit opgekomen, maar de voorzet van Erik (en dat Dennis aan lijkt te geven dat wit kan winnen in de stelling na Dc5) en het principe dat in dit soort problemen elk stuk wat moet doen is het geloof ik gelukt. In de stelling die Dennis net geeft staat de loper aangevallen, dus aftrekschaakjes met de koning werken voor nu niet. Ze werken wel als de loper niet met schaak wordt geslagen, want dan heeft wit daarna f8D mat. Dus we beginnen met
  5. Lb2 (waarom niet La1 komt zo). Zwart kan nu niet de witte loper aanvallen omdat zoals net al gezegd Ke6+ gevolgd door f8D wint. Loper aanvallen werkt dus niet meer, maar de koning kan alleen nog maar naar e6. Dd5 werkt niet, want dan kan de koning naar e7, dus nu: 5….. Pc7. Nu lijkt het alsof zwart de boel onder controle heeft, maar door het dodelijke aftrekschaakje dreigt nog steeds, zwart moet dit blijven voorkomen, en al zijn stukken zijn daar druk mee. De h pion dekt g6, het paard e6, en de dame de 5e rij en e7. Paard en pion kunnen logischerwijs dus niet bewegen, maar de dame heeft ook geen ander veld vanwaar ze dezelfde velden blijft dekken. Zwart staat dus in een soort zetdwang. Enige stuk wat wel mag bewegen is de a pion. Wit heeft net zo goed weinig bewegingsruimte, de loper heeft maar 2 velden waarop hij niet geslagen wordt, a1 en b2. Wat volgt is dus:
  6. La1 a4
  7. Lb2 a3 (en hierom dus beginnen met Lb2 anders had de witte loper nu geen velden meer gehad)
  8. La1 a2
  9. Lb2 a1D
  10. Lxa1

  En nu staat zwart in zetdwang, en kan mat volgens mij niet meer voorkomen.
  Mis ik nog een verdediging ergens Dennis?

 11. Maarten van Rooij schreef:

  Mooie samenwerking mannen! Wat zo’n kerstvakantie niet allemaal teweeg kan brengen!

 12. Klaus Wüstefeld schreef:

  Hoelang duurt de Kersttijd tegenwoordig ? Het was toch ’n Kerstpuzzel? Sommigen zeggen, dat Nieuw jaar het einde van de Kersttijd is. We hebben dan nog ’n paar uurtjes. Heeft Diederick ons dan eindelijk verlost van dit tergende probleem? Ik start even met ’n samenvatting vanaf het begin:
  1.Dc8,Kg8 (of Pc7) 2.Lc7,Dc8x (of Pc7) 3.f7x ,Kh8 4.Le5, Dc5 5.Lb2,Pc7 6.La1,a4 7.Lb2,a3 8.La1,a2 9.Lb2, a1D 10. La1x Ik zie nu ook geen uitweg meer voor zwart. Iedereen een goed nieuw jaar toegewenst, vooral ook hen, die zo hard gewerkt hebben om deze puzzel op te lossen. En last but not least natuurlijk de beste wensen aan Dennis, die ons zo verschrikkelijk heeft afgepijnigd met deze puzzel . Ikzelf ben er met plezier een aantal uren mee bezig geweest.

 13. Dennis Breuker schreef:

  Goed gedaan allemaal!
  @Klaus: Na 1.Dc8 is Kg8 verplicht. 1..Pc7 faalt op 2.Le7+ gevolgd door 3.gxf7+ en de dame staat gepend.

Geef een reactie