UVS1 verliest in Den Bosch

In de vierde ronde moesten we tegen HMC Den Bosch. Erg veel vertrouwen in een gunstige uitslag hadden we vooraf niet. HMC kan op papier een verschrikkelijk sterk team op de been brengen, er speelden tot nu toe al twee grootmeesters mee en ze hebben ook nog een aantal IMs ter beschikking. Tegen ons hadden ze in Den Bosch bedacht zoveel ratinggeweld niet eens nodig te hebben. Ze deden het met wat minder titelhouders, maar hun gemiddelde rating was nog altijd veel hoger dan die van ons.

Hans speelde op bord 1 een korte correcte remise en was na twee uur spelen klaar tegen IM Geert van der Stricht. Op bord 3 leek Jaap wel beter te komen staan tegen Rob Schoorl Hij kwam met wit een pionnetje voor, maar zwart had aardige compensatie. Meer dan remise zat er hier waarschijnlijk ook nooit in.

Ivar leek de opening wat onvoorzichtig te spelen en kreeg al snel een verschrikkelijk eng uitziende pionnenstorm op zijn rokadestelling te verwerken. Op een gegeven moment had zijn tegenstander vrij gemakkelijk kunnen afwikkelen naar een eindspel met twee pionnen meer, maar koos voor blijvende complicaties. Het einde van de partij heb ik niet meegekregen, omdat ik zelf toen in flinke tijdnood zat, maar Ivar redde het niet, net zoals ik zelf.

Op bord 5 trof ik Michiel Abeln, met wie ik zo’n 35 jaar geleden vaak te maken kreeg als tegenstander bij de jeugd. Toen was hij al heel wat sterker dan ik, en veel was er wat dat betreft niet veranderd. Het werd een wat rommelige partij. Ik was redelijk uit de opening gekomen, maar koos daarna niet het beste plan. Op zet 20 miste ik een grote kans op voordeel, en op zet 31 ontglipt me nog een late ontsnapping.

Op dat moment leek een forse nederlaag nog wel te vermijden. Anton had een gewonnen stelling weten te bereiken:

Dat niet bepaald vlekkeloos gespeelde eindspel volgt verderop.

Jasper stond wat onder druk tegen IM Jeroen Bosch, maar het leek nog wel een houdbare stelling. Olav kwam vanuit de opening aardig goed te staan tegen WGM Nargiz Umudova, maar overzag wat en mocht waarschijnlijk zelfs in zijn handen knijpen dat zijn tegenstandster door de tijdsdruk geen serieuze winstpoging vond. Van Jans partij heb ik niet zoveel meegekregen, maar ik dacht dat hij voor de tijdnoodfase zeker niet slecht stond.

Joost speelde een interessante pot tegen IM Jasper Broekmeulen.

Dan hadden we nog Furkan, die inviel voor Lars. Opening was uitstekend verlopen, maar toen maakte hij een strategische fout (Lb5), die nog niet eens zo goed werd afgestraft door zijn tegenstander. Er bleef een lastig eindspel over. lastig te verdedigen, maar ook lastig te winnen. Maar dat laatste lukt Furkans tegenstander uiteindelijk wel.

Jan verloor zijn partij, dit is wat hij er zelf over kwijt wilde:

Mijn tegenstander Mischa Senders bleef erg koel in tijdnood en maakte geen fouten. Hoewel ik in het middenspel beter was komen te staan, kwam hij juist in zijn tijdnoodfase goed terug. Na zet 40 stond hij beter en na een fout van mij stond hij op winst. Dat eindspel speelde hij vakkundig naar winst.

Jasper ging helaas laat in het eindspel toch nog de fout in en verloor ook. Anton was dus als laatste bezig, met zijn gewonnen eindspel wat niet zo een-twee-drie gewonnen was. Dat eindspel werd door een aanzienlijk publiek bekeken, omdat de meeste andere partijen inmiddels waren afgelopen. Gelukkig kwam het nog goed, maar het was voor ons soms erg spannend en het leek zelfs nog even helemaal mis te gaan.

De einduitslag kwam daarmee uit op 7-3, geen schande, maar er had best wat meer in gezeten.

PS Ik heb nog geprobeerd om het schrijven van dit verslag uit te besteden aan ChatGPT, een AI chatbot die heel veel dingen aardig kan, maar hier helaas nog niet erg veel van bakte ;-)

Share

1 reactie

  1. Jan Pijkeren schreef:

    Ik vind het verslag van ChatGPT eigenlijk wel leuker… Ik kwam dan wel uit voor HMC, maar ik won wel ;)

Geef een reactie