UVS’ korte Bekeravontuur

In de tweede ronde van de KNSB-Beker mocht UVS uit tegen Eindhoven (de eerste ronde hadden we vrij). Ik had met enige moeite een leuk, jong, talentvol team bij elkaar weten te krijgen, bestaande uit Jan Pijkeren, Robbie, Diderick en ondergetekende. Ruim op tijd kwamen we aan bij Gemeenschapscentrum Lievendaal, waar we meteen werden herkend als schakers. Blijkbaar doet een groepje van vier onwennig om zich heen kijkende mannen niet aan de andere hobby’s die men daar op diezelfde avond bedreef. Want behalve geschaakt werd er ook gebiljart, gedanst, geschilderd en geoosterse vechtsport.

We konden eerst nog rustig aan de koffie, omdat er nog niemand van de schaakclub aanwezig was. Gelukkig druppelden onze tegenstanders en hun clubgenoten langzaam binnen en na loting om de kleur konden we gaan schaken. Wij kregen wit op de borden 1 en 3, waar we tijdens de voorbeschouwing in de auto al op hoopten. Het zou hoe dan ook een zware avond worden, want Eindhoven is simpelweg een sterke tweedeklasser, met een paar spelers van 2200 of meer. Één daarvan zat tegenover Jan aan bord 1. Jan doet verslag:

Tegen Bas ‘broer van’ van de Plassche kwam ik in een Symmetrisch Engels al gauw minder te staan. Normaal gesproken ken ik mijn weg wel in deze opening omdat ik deze met beide kleuren speel, maar Bas deed het erg handig en ik reageerde niet goed. Ik keek al gauw aan tegen een vervelende druk en hoewel ik in het middenspel nog wel een paar keer de beste zet wist te vinden, kon ik dit niet volhouden in tijdnood. Juist toen ik eruit was gekomen, miste ik een sterke tussenzet en was het voorbij. Aan de ene kant frustrerend om zo kinderlijk eenvoudig aan de kant gezet te worden in ‘mijn’ opening, maar aan de andere kant juist ook weer erg leerzaam. Jammer van het kortstondige bekeravontuur, maar het was wel een gezellig avondje met z’n vieren!

Robbie’s partij aan bord 2 liep gelukkig wel goed af voor ons, zij het met een dosis tijdnoodgeluk:

Robbie merkt op dat hij zich gezien de wedstrijdsituatie genoodzaakt zag door te spelen. Dat was mijn schuld. Aan bord 4 miste ik mijn kans op rokade, en daardoor liep ik de rest van de partij achter de feiten aan. Het reddende remiseplan zag ik één zet te laat:

En zo stonden we 2-1 achter, in plaats van 1½ gelijk. Het was dus aan Diderick aan bord 3 om te winnen en zo het beslissende snelschaken af te dwingen. De partij eindigde in een chaotische dubbele tijdnood waarin noteren onmogelijk was, dus Diderick doet woordelijk verslag:

Helaas net niet gelukt om er nog een gelijkspel en dus snelschaken uit te halen. Na een slechte opening waarin ik in de eerste 15 zetten denk ik 20 tempo’s verspeelde en mijn stukken op ongelukkige velden terecht kwamen kwam ik dankzij een paar wat minder handige zetten van mijn tegenstander terug in de partij en stond ik ineens een stuk beter.
Mijn 4 tegen 2 meerderheid op de damevleugel was een stuk gevaarlijker dan zijn 5 tegen 3. De stelling bleef wel lastig, en ik vond niet het beste plan om mijn voordeel (+3) vast te houden toen mijn tegenstander tegenspel op de koningsvleugel creëerde.
Omdat toen al wel duidelijk was dat ik moest winnen om nog kans te maken ben ik er nog voor gegaan door een kwaliteit te offeren, en na nog een paar missers van beide kanten kwamen we in een gek eindspel terecht waarin ik 3 verbonden vrijpionnen had die bijna aan de overkant waren, maar mijn tegenstander ook een gevaarlijke vrijpion en matdreigingen. Ergens heb ik nog wel een kans gemist om zijn koning wat langer buitenspel te houden, en dit was misschien wel winnend, maar zwart had in het eindspel waarschijnlijk ook wel een paar momenten waarin hij de partij naar zich toe kon trekken. Uiteindelijk eindigde dit in eeuwig schaak, en dus een krappe nederlaag voor het team. Remise was wel een terechte uitslag gezien de hele partij.

Het was al met al een spannende wedstrijd en we zijn er absoluut niet kansloos vanaf gegaan. Eigenlijk had deze match een snelschaaksessie verdiend. Wie weet wie er dan in de derde ronde had gestaan. Hoe dan ook, volgend seizoen weer een kans in de Beker. En wie weet kan UVS nog potten breken in de OSBO-cup.

Share

Geef een reactie