Horrorschaak

Op veler verzoek mijn partij uit ronde 1 tegen Hans Quint. De avond ervoor stonden we allebei nog in de Ziggo Dome te headbangen bij Porcupine Tree, nu zaten we tegenover elkaar achter het schaakbord. Het kan verkeren.

En wat werd het voor een partij! Hak- en smijtschaak van de bovenste plank in de variant die terecht vernoemd is naar twee klassieke horrorfiguren: (het monster van) Frankenstein & Dracula. Ik wist mijn hoofd het best koel te houden en won.

Hans ging na afloop meteen naar huis, want het was al laat en, zo zei hij, ‘hier kun je eindeloos aan analyseren’. Dat klopt, de computer maakt gehakt van beide kanten. Geen van ons kwam blundervrij door het tactische mijnenveld dat we zelf aanlegden. Ik geef hier dus de partij met wat beknopte aantekeningen. Haalt u de gehele partij vooral zelf eens door de computer als u een educatieve middag wilt beleven.

Share

2 reacties

  1. Dennis Breuker schreef:

    Mooi gedaan, met dat gedurfde schaak, Simon! Dat blijft toch een tricky variantje. Ik heb vaak overwogen om het met zwart te spelen, maar nooit aangedurfd.

    Bij mijn vorige club Caïssa Amsterdam speelde Hugo van Hengel (toen nog 2100+, nu FM) dit vaak. Zie bijvoorbeeld dit (prachtige!) clubblad: http://www.caissa-amsterdam.nl/archiefmap/cn2010-12-425.pdf, vanaf pagina 35 staan meerdere partijen van hem erin.

    Het wordt dus op allerlei niveaus gespeeld!

  2. Simon van Dijk schreef:

    Dat is inderdaad een prachtig clubblad, Dennis! Goed om te lezen dat niet alleen prutsers zoals ik die opening aandurven :-)

Geef een reactie