Nog geen matchpunten voor UVS1

Het zit ons nog niet mee.

Teamcaptain Joost begon de partij met een gambietje, maar als hij had geweten dat zijn tegenstander een invaller was met een aanzienlijk lagere rating had hij dat vast niet gedaan. In zijn eigen woorden:

Na een aantal drukke weken lekker een potje vrijuit schaken: dat was het plan. Toen ik dus de kans had om op zet 3 een interessant gambiet te spelen, dat ik nog eens écht moet bestuderen thuis ooit…, besloot ik het erop te wagen. Pionnetje weg, maar wel lekkere ontwikkeling.

Helaas ben ik niet zo’n goede gambietspeler, want zo rond een zet een 8 begint het toch langzaam aan me te knagen: “Krijg ik dat dingetje ooit nog wel eens terug?”. Om een lang verhaal kort te maken: ja, ik kreeg hem terug, maar wel op zo’n manier dat ik ook wat concessies moest doen en we in een totaal gelijke stelling (en dan bedoel ik: afruilvariant-van-het-Frans-gelijke-stelling) terecht kwamen, waarin de vrede snel werd getekend. Een experiment dat goed door mijn tegenstander was opgevangen… volgende keer beter.

Dat was na ongeveer anderhalf uur spelen. Intussen was er op de meeste andere borden nog niet veel van te zeggen. Alleen Ivar leek vanuit de opening stevig aangekrant te worden. Bij mij ging het opeens erg makkelijk. In de opening had ik wel wat tijd verbruikt, vooral om uit te vogelen of mijn tegenstander met zijn moderne aanpak van de Najdorf aanstuurde op wat minder bekende stellingen of dat hij het gewoon niet heel erg goed kende. Het bleek het laatste te zijn, na een zet of 10 kwamen we via zetverwisseling weer op bekend terrein, voor mij bekend althans.


Olav kwam even later ook remise overeen. Ik had niet het idee dat daar iets heel spannends was voorgevallen, een degelijk gespeelde Maroczy van beide kanten. We stonden dus nog even voor, maar bij Robbie die voor Hans inviel ging het helaas plotseling en wat onnodig mis.Joost was inmiddels naar huis gegaan en had mij gevraagd om het teamcaptainschap waar te nemen. Via Whatsapp hield ik hem nog op de hoogte. Mijn prognose was dat we op een gelijk spel afstevenden. Bij Jasper en Jaap zag het er goed uit, bij Anton en Jan ongeveer gelijk en ik had weinig hoop dat Ivar en Lars hun stellingen zouden kunnen houden.

De tijd schreedt voort en mijn prognose bleek eigenlijk steeds beter te worden. Jasper pakte op overtuigende wijze een vol punt, Jaap stond een pion voor. Anton leek heel even zelfs wat beter te komen staan, maar zijn tegenstander vond op tijd actief tegenspel en even later werd er remise gegeven. Ivar hield het veel langer uit dan eigenlijk iedereen verwacht had, maar hij speelde dan ook een van zijn betere partijen.

Lars verloor ook even later. Mijn prognose zou nog goed zitten, als Jaap zou winnen en Jan remise zou maken. Helaas had Jaap in de tijdnoodfase zijn voordeel verspeeld en belandde in een compleet gelijke stelling. En bij Jan zag het eindspel er ook vrij beroerd voor ons uit. Er werd op beide borden doorgestreden tot er haast geen materiaal meer op stond, maar meer dan remises zat er niet in. Daarmee werd helaas een nipte nederlaag een feit.

 

Jan had wel een interessante partij. Een verslag daarvan middels een paar opgaven (oplossingen onderaan dit verslag).

A. Wit is geweldig uit de opening gekomen en staat hier gewonnen. Hoe vindt u toegang tot de zwarte koning?

B. Een zet later en wit kan nog altijd beslissend toeslaan. Laat u zien hoe?

C.  Zoals u ziet, heeft wit niet veel gebakken van zijn eerst zo mooie stelling. Toch kan hij nog een plusje pakken hier. Zegt u maar hoe.

D.  De rollen zijn omgedraaid en zwart staat op winst. Wat speelt u hier als zwart om de zwaktes in de witte stelling uit te buiten?

Antwoorden:
A) 1. Pf6! gxf6 (Kh8 Dc2 of Pxh7) Txf6! met Le4 en Dh5 als vervolg, nu zwart de diagonaal e4-h7 niet meer kan blokkeren met een pion. 3 punten
2. Dh5, Tf6, Lf6 en Tc4 zijn ook allemaal sterk. 2 punten
 
B) 1. Tc4! is het best. De dreiging Th4 is zo sterk dat zwart in welke variant dan ook grof materiaal moet inleveren. Bijvoorbeeld Tc4 De8 Dg5 Dg6 Pe7+ Lxe7 Ld5+ Kh8 Dxe7 en zwart kan Tf8 niet redden zonder stukverlies. 3 punten
2. e4 en g4 ondermijnen beide de enige verdediging die zwart heeft tegen de witte aanval: pion f5. Dit is dan ook ruim voldoende voor een winnende aanval, zelfs als de dames geruild worden. 2 punten
3. Tf4 is ook een leuke: de dreiging Th4 dwingt zwart om te nemen, waarna veld d5 vrijkomt voor de witte loper, of zwart met Pc7 pion c5 moet weggeven. In beide gevallen houdt wit een groot overwicht. 1 punt
4. Pf4?? Pc7! was de partij. Wit blokkeert de vierde rij, zet zijn paard op een onhandig veld en nodigt zwart uit om met Pc7 veld d5 te controleren. 0 punten
 
C) 1. fxg6! Pxc4 gxf7+ Dxf7 Tg2+ Kh8 Pg6+ Dxg6 Txg6 hxg6 bxc4 en wit houdt een pion over aan het einde van deze gedwongen afruil. 2 punten
2. Dd5 Pf4 Dg2 houdt nog een beetje druk op de zwarte koning. 1 punt
3. De6 Pxf5 was de partij. Na Dxd7 Tbxd7 kwam zwart echt goed te staan. 0 punten
D) 1. Th3! valt pion e3 aan, waardoor wit niet met Kd1 en Te2 kan verdedigen. Wit moet dan met b4! pionnen ruilen en onduidelijkheid creëren op de damevleugel, maar zwart heeft hier zeer goede winstkansen. 3 punten
2. Ke6! werkt ook. Op een neutrale witte zet volgt alsnog Th3 en heeft zwart alleen maar zijn koning actiever gezet. Kritiek is e4, maar dan wordt de pointe van Ke6 duidelijk. Na Tdh5 Kd1 Ke5-d4 laat de zwarte koning zijn invloed gelden. 3 punten
3. Tdh5 of andere zetten stellen wit in staat om de bovengenoemde verdediging te gebruiken. Na Kd1 Th3 Te2 staat wit, zij het nogal passief, overeind. 0 punten
 
10-11 punten?  Gelieve uw gegevens in de comments achter te laten zodat ik u in kan huren als coach.
6-9 punten? Gefeliciteerd! U heeft duidelijk beter schaakinzicht dan twee 2100+ spelers gecombineerd.
3-5 punten? Goede poging. Misschien dat u deze partij wel had kunnen winnen, met welke kleur dan ook.
0-2 punten? Jammer, u had de partij waarschijnlijk net als wij in remise laten verzanden.
Share

3 reacties

  1. Daniël Zevenhuizen schreef:

    Wat een heerlijk verslag. Dank daarvoor!

  2. Daniël Zevenhuizen schreef:

    (Maar zonde van de uitslag, natuurlijk.)

  3. Dennis Breuker schreef:

    Mooi verslag, en prachtige quiz van Jan, zo wil ik ze wel vaker zien! (En Jan, gezien mijn score zit inhuren als coach er niet in, helaas)

Geef een reactie