UVS3 – Voorst 1 – is de gifbeker nu dan leeg?

Vrijdagavond, 4 november

Op een “geheime” locatie heeft UVS3 een besloten teamvergadering voorafgaand aan de sleutelwedstrijd tegen Voorst 1 uit Voorst. “Waar ligt Voorst eigenlijk” vraag ik naïef. Dirk geeft aan dat Voorst ergens aan de Duitse grens ligt. “Fout, fout, fout” mijmert Christ, “Voorst ligt vlakbij Zutphen”. Tobi is angstvallig stil (topografie is niet zijn ding). Dirk vraagt geïrriteerd waar Marcel is. “Die is een half uurtje later” geeft Frans aan. Ismail zit ondertussen gebiologeerd met zijn mobiel te spelen. “Zet je mobiel uit, off, put your mobiel off” foetert Ruud. Ismail geeft Ruud zijn mooiste glimlach. Dirk heeft het wel gehad en sluit de vergadering. “Ik heb nog iets te melden” geeft Tobi aan. “Te laat! De tijd is om” geeft Dirk, zijn jas aantrekkende, aan. En op dat moment komt Marcel binnen.

Zaterdagmiddag, 5 november

Deze fictieve vergadering is illustratief voor hoe de wedstrijd tegen Voorst 1 zou verlopen: chaotisch en teleurstellend.

Het begint met chaos; aangezien een groot aantal spelers van Voorst er nog niet zijn besluit de wedstrijdleider dat we de klokken nog niet mogen starten. Na ongeveer 15 minuten kunnen we bijna allemaal min of meer beginnen…

½ – ½

Christ (bord 1) speelde remise tegen Henri Jansen. Onduidelijk of hier meer in had gezeten maar al met al geen slecht begin.

1½ – ½

In mijn ‘voorbereiding’ op deze wedstrijd was ik tot de conclusie gekomen dat ik op bord 4 waarschijnlijk tegen John Sloots zou spelen. Het enige wat ik te weten ben gekomen is dat Sloots bijna 1900 ratingpunten heeft en al heel wat jaartjes schaakt en daarom waren de verwachtingen niet hoog. Doel was om mijn eigen spel te spelen en me niet als een mak schaap naar de slachtbank laten leiden…Het klink misschien raar maar het was geen briljante partij van mijn kant. Ik heb gewoon geprofiteerd van een tegenstander die een overduidelijke offday had. Een pluim dat ik onderkende dat 15…Tfd8 geen goede zet was en tevreden met 26.Dc2. Voor de rest waren alle zetten voor wit vrij logisch hoewel ik niet kan ontkennen dat het ontzettend lekker is om 27.Dxe4 en 28.Dxd5 te mogen zetten.

1½ – 1½

Ismail (bord 6) was fashionable late en tot overmaat van ramp ging zijn mobiel af. Daarna leek het hem een goed idee om wat foto’s te maken. Een zevental mensen hebben hem vervolgens met handen en voeten proberen duidelijk te maken dat hij zijn mobiel uit moest zetten en steevast werd diegene op de mooiste glimlach getrakteerd. Ismail was vervolgens redelijk snel klaar. Petje af voor zijn tegenstander, Jacques van Gelder, die rustig bleef onder alle mobiele perikelen.

1½ – 2½

Marcel (bord 2) moest het opnemen tegen de sterkste speler van Voorst, Richard van Tienhoven, die een half uur te laat was. Dit voordeel van 30 minuten bied geen soelaas en Marcel moet capituleren…

1½ – 3½

Frans had niet meer geluk tegen Michiel Jansen op bord 3 en hij kreeg het zelf klaargespeeld om een illegale zet te maken.

2½ – 3½

Ruud rekende tegen John de Boer af met zijn demonen middels een klinkende overwinning op bord 8. Nog belangrijker, er gloort weer hoop!

2½ – 4½

Dan is het de beurt aan de teamcaptain om duidelijk te maken dat er in Nijmegen niets te halen valt!!! Op bord 5 speelt Dirk tegen Lûtsen Dooper.

In zijn eigen woorden: “Ik kwam prima uit de opening met zwart. Ik kon op zet 8 al dames ruilen, dat leek me prima, maar echt voordeel kreeg ik toch niet.
Dan maar op remise spelen was mijn gedachte. Tot zet 24 niks aan de hand, het was voornamelijk een tactisch positiespel, maar een simpele pionzet blijkt dan een blunder.
Stockfish zegt van +0,6 naar +3.1! Het blijkt doorslaggevend voor de rest van de partij.”2½ – 5½

Als laatste was Tobi bezig op bord 7. Deze partij vat de dramatiek van zaterdag goed samen. Kijk en huiver. 

En hiermee werd de eindstand 2½ – 5½ en lijkt de gifbeker nog niet leeg te zijn. Wederom een teleurstellend resultaat; maar gezien het ratingverschil misschien niet helemaal een verrassing. Het degradatiespook komt in zicht maar eind november hebben we een kans om in en tegen Winterswijk het tij te doen keren!

 

Share

2 reacties

  1. Dennis Breuker schreef:

    “aangezien een groot aantal spelers van Voorst er nog niet zijn besluit de wedstrijdleider dat we de klokken nog niet mogen starten” — Huh? Kan dat zomaar?

  2. Jan Hendrik Donkervoort schreef:

    UPDATE: de partij van Tobi tegen Karl Denys (bord7) is toegevoegd.

Geef een reactie