Zutphen 1 – UVS 1 SOS

Vorig jaar hadden we een moeizame start en wisselvallig seizoen. Terwijl we onszelf goed genoeg vonden om voor de titel te spelen. Dit jaar zijn we dus gebrand op revanche. Eerste wedstrijd uit in Zutphen. Op tijd vertrekken. Dat ging maar net goed. Iedereen wel met goede moed, de sfeer in de auto was prima. Net op tijd aanwezig. Het begin was spannend, maar we speelden met zijn allen degelijk en langzaamaan werd de druk op onze tegenstander steeds verder opgevoerd.

Ivar wint (0-1)

In zijn eigen woorden: “In een positionele variant van het Frans overzag mijn tegenstander in de opening pionverlies. De partij was op dat moment zeker nog niet verloren. Vrij snel werden mijn stukken actiever en begonnen er vervelende dreigingen rond zwart zijn koning te ontstaan. Zwart miste een tweede pionverlies en besloot direct op te geven. Een relatief snelle overwinning die mij de mogelijkheid gaf om uitgebreid bij de andere borden te kijken. De voortekenen waren een stuk beter dan een jaar eerder tegen de PION in de eerste ronde!”

Ron wint (0-2)

Ron stond in de opening iets minder, maar draaide de partij snel om in zijn voordeel. Hieronder zijn partijverslag.

Robbie wint (0-3)

Robbie speelde positioneel weer ijzersterk en bracht zijn tegenstander vanaf het begin steeds verder in de problemen.

Mathijs wint (0-4)

Mathijs was heerlijk op dreef met het Evans gambiet.

Daniël wint (0-5)

In zijn eigen woorden: “Aan het eerste bord mocht Daniël met wit het seizoen aftrappen. Bij de Zutphenaren ontbrak de sterke Joseph Molenaar; teamcaptain Klaas Hagendijk nam het van hem over. Om niet te hard van stapel te lopen, besloot Daniël er een positionele partij van te maken. Hij ruilde de Spaanse loper voor het paard op c6 en ging er eens goed voor zitten. Ondanks dat ook de dames vroeg van het bord gingen ontstond bij zwart een onaangename druk. Toen Klaas het vertikte om naar voren te spelen (in plaats daarvan ging een paard van e7 terug naar c8), brak Daniël door het centrum met de zwarte koning nog in het midden. Er werd een stel pionnen geïncasseerd, de zwarte stelling werd lamgelegd en Klaas overschreed de toegewezen bedenktijd. Puntje voor UVS.”

 

En daarmee was dus teamwinst dus binnen! Zou er nog een ‘clean sweep’ inzitten?

Wouter verliest (1-5)

Helaas… hoewel de clean sweep er zeker in heeft gezeten, was Vrouwe Fortuna ons tegen het eind iets minder gunstig gezind. Wouter mist in tijdnoodfase nog een goede variant, en moet daarna zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander.

 

Henk-Jan remise (1,5-5,5)

Henk-Jan kreeg met zwart een rustige opening tegen met d4 en Lf4, maar had weinig te vrezen. Hield een pion over aan een onjuiste aanval van zijn tegenstander, daarna nog een pion, maar miste de juiste voortzetting om de winst binnen te slepen. Een plus-remise was het resultaat.

Hier staat de analyse.

Thomas wint (1,5-6,5)

Thomas speelde een degelijke partij, maar had op het laatst moeite om het af te maken. Het werd nog spannend in wederzijdse tijdnood, waarin zijn tegenstander eeuwig schaak over het hoofd zag (zie foto onderaan verslag: De6 en Df5 leidt tot eeuwig schaak). Wel leek zijn tegenstander minder comfortable in tijdnood, waardoor Thomas terecht de overwinning naar zich toe kon trekken.

Al met al een prima eerste wedstrijd van UVS 1 SOS. Wel moet gezegd worden dat Zutphen 1 niet in hun sterkste opstelling speelde. En er staan nog diverse sterke teams op ons te wachten, waaronder ASV en PION, onze eeuwige rivalen. Maar we beginnen duidelijk sterker dan vorige seizoen, dus kom maar op!

De stand in de A-poule is veelbelovend (MvR).

 

 

 

In tijdnood mist wit hier eeuwig schaak via De6 en Df5.

P.S. Zutphen heeft een mooie titel van hun verslag: “Zutphen1 wordt in eigen zaal wreed verslonden“…

 

 

Share

1 reactie

  1. Henk-Jan Janssen schreef:

    Bedankt, Maarten, mooi geredigeerd!

Geef een reactie