Biezantijnse broedermoord van UVS2-SOS op UVS3-SOS

Heel veel jaren geleden, toen zelfs de meest trouwe jubilarissen nog maar nét lid waren van UVS, stak de troonopvolging in het Byzantijnse rijk wat vreemd in elkaar. De sultan had vaak veel zoons, maar het was niet standaard de oudste zoon die de troon opvolgde. In plaats daarvan was het de eerste zoon die zich meldde in Constantinopel nadat de oude sultan overleden was. De zoons moesten daarom dan ook allemaal op dezelfde afstand van Constantinopel wonen. Het was een slimme strategie om de sterkste van alle zoons op de troon te krijgen, maar het zorgde wel voor een risico op burgeroorlogen tussen (aanhangers van) de zoons. Om dat te voorkomen was broedermoord bij de Byzantijnen officieel toegestaan.

Vorige week dinsdag startte de externe competitie van de SOS, en daarin speelde meteen UVS2-SOS tegen UVS3-SOS. En aangezien we in de Biezantijn spelen moet UVS2-SOS hebben gedacht wat van die Byzantijnse tradities te kunnen eren. Welnu, het volgende gebeurde er aan de borden:

Als eerste was Ismail ‘the real’ Jamshedy (and all you other Jam Shadys are just imitating) klaar, die speelde tegen de captain van UVS2-SOS: Simon. Hij kreeg een beetje een aanval ten koste van wat materiaal en een late rokade. Helaas bleek dat onvoldoende om wat klaar te krijgen en was het eerste punt voor UVS2-SOS een feit.

Daarna was Jaap Stork klaar. Hij speelde tegen Tobi, die de hele partij een behoorlijk ruimtevoordeel had. De stukken van Jaap konden daardoor maar moeilijk goede velden vinden en dat kostte hem de partij. 2-0 voor UVS2-SOS dus.

De derde uitslag kwam van Colin Logie, een nieuw talent van UVS. Hij speelde tegen Klaus een mooie partij, waarbij de aanval op de koning van Klaus wat voortvarender leek te verlopen dan andersom. Op een gegeven moment stond Colin een kwaliteit voor, met nog steeds een sterke aanval op de koning van Klaus met ver opgerukte pionnen. Maar Klaus bouwde een truc in die hem eeuwig schaak op zou leveren. En tot overmaat van ramp raakte Colin wat snel zijn koning aan, waardoor hij een zet moest spelen die hem zelfs de partij kostte: 3-0 voor UVS2-SOS. met dus nog steeds kans op een keurige deling van de matchpunten.

Als vierde was Peter klaar. Hij was op het laatste moment ingevlogen vanuit de jeugdavond, nadat Mark op het laatste moment toch verhinderd was. Hij speelde tegen Onno, die zet na zet de druk op de koning van Peter vergrootte.4-0 dus… Maar toen werd de eer gered door Jaap Tanja, die na een lange avond zwoegen zijn betere stelling in een heus punt om heeft weten te zetten:5-1! En de laatste partij die nog bezig was, was de partij van Kosse. Hij nam het op tegen Wim de Jong. Het ging lang gelijk op, maar richting het einde van de partij keek Kosse tegen een pion minder aan. En dat duurde vrijwel het hele eindspel, dat voorzichtig door Wim werd uitgespeeld. Hij schrijft er zelf over:

Een mooi leermoment. Na het kwaliteitsoffer van Wim op zet 27 had ik remise aan kunnen bieden. Ik vermoed dat mijn tegenstander had geaccepteerd. In plaats daarvan probeerde ik geforceerd door te spelen, wat me uiteindelijk fataal werd. In mijn eerste externe jaar (2021-2022) speelde ik 18 partijen, waarvan er drie in remise eindigden. Misschien moet ik in mijn tweede jaar leren vaker gelijk te spelen wanneer de situatie op het bord daar om vraagt. Specifiek over de partij: Op zet 22 had ik de metamorfose van mijn paard in een octopus al in gang moeten zetten. In plaats daarvan deed ik dit vijf zetten later, toen het veel minder sterk was. Het kwaliteitsoffer van zwart was een must, maar bleek uiteindelijk totaal niet slecht. Ik had gehoopt dat we het als team UVS 2 wat moeilijker hadden kunnen maken, maar kwaliteit verloochent zich niet zomaar.

En zo eindigde de avond in 5-1 in het voordeel van UVS2-SOS. Het voorlopige doel van UVS3-SOS voor de volgende rondes wordt daarom in eerste instantie handhaven. En wat UVS2-SOS betreft. We hopen dat ze het eerste aan gaan komen in Constantinopel. Zo zijn de mannen van het derde dan ook wel weer.

Share

3 reacties

  1. Jan van de Westelaken schreef:

    Strikt genomen heeft Mathijs het natuurlijk niet over het Byzantijnse, maar het Ottomaanse Rijk (Mehmed III liet zelfs op één dag al zijn 19 broers van het leven beroven), maar dat zou afbreuk doen aan het fraaie bruggetje. Ismail ’the real’ Jamshedy, geweldig!

  2. Peter van der Doef schreef:

    We hebben wel verloren maar toch 1-0 voor het verslag dankzij Mathijs!

Geef een reactie