Een creatief matje

In het mooie boek “How to Study Chess on Your Own” van Davorin Kuljasevic kwam ik onderstaande opgave tegen van F. Giegold. Kuljasevic zegt hierover: “This is probably the most brilliant chess problem that I have ever seen”. En ik begrijp waarom hij dat zegt.

De opgave is: wit geeft mat in 4 (en dus niet 5!).

Het valt onder de titel “developing imagination”. Mij is het niet op eigen (verbeeldings)kracht gelukt. U wel?

Share

6 reacties

 1. Pepijn van Erp schreef:

  Fraai! mat in 5 is vrij gemakkelijk inderdaad, maar die mat in 4 kostte me heel wat hoofdbrekens (vooral veel uitgeprobeer).

 2. Klaus Wüstefeld schreef:

  Ik dacht al gelijk een gemakkelijk matje in 4 te zien, maar dat was een duidelijke vergissing. Het is inderdaad een wonderlijk probleem. Net als Pepijn kwam ik zo af en toe wel een matje in 5 tegen. Ik ben nog ruim 2 uur bezig geweest, zonder succes. Telkens dacht ik iets te hebben, maar
  mijn inspanningen waren steeds tevergeefs: irritant ! Ik geef het op: Ik ben wel benieuwd naar de uitslag.

 3. Dennis Breuker schreef:

  Oké dan, we maken er een mat in 3 van.
  De eerste zet is … 1.Ta3. Ja, echt!

 4. Ruud van der Spoel schreef:

  Nu ben ik ingestort.

 5. Maarten van Rooij schreef:

  Dank voor Ta3. Dat maakt het wat ‘gemakkelijker’…

 6. Maarten van Rooij schreef:

  Haha! Net uit nieuwsgierigheid de stelling door Stockfish laten berekenen: minder dan1 seconde….

Geef een antwoord