Op naar een zinderende finale!

Een paar mooie strategische partijen met een paar mooie uitslagen. Daniël wist met zwart wat onnauwkeurigheden van Jan optimaal uit te buiten. Hiermee is hij Anton op een half punt genaderd en strijdt hij nog volop mee voor de kampioenstitel. De zesde en laatste ronde spelen Daniël en Anton tegen elkaar. Anton heeft last van de druk die plaats één met zich meebrengt. Speelde hij in de eerste ronden in remise-achtige stellingen nog verbeten door om het hele punt binnen te slepen, nu, met de kampioenstitel al vrijwel in-the-pocket, bevroor hij. In een stelling waarin hij duidelijk beter staat vluchtte hij met de staart tussen de benen naar remise. Niettemin hulde voor Henk-Jan die Anton goed onder druk wist te houden. In dit stadium van de strijd blijkt dat voldoende.
Hieronder een instructieve partij; in de analyse vertelt Daniël wat het plan was en het mooie is dat dat plan ook helemaal tot uitvoering komt. Dat lukt mij nou eigenlijk bijna nooit.

En de partij van Anton tegen Henk-Jan. Eigenlijk vrijwel vlekkeloos gespeeld door Anton. Hij moest op het laatst alleen nog even de trekker overhalen. Henk-Jan slaagt er goed in om dreigingen in de stelling te houden.

Volgende week halen Henk-Jan en Jan hun partij in.
De week daarna is de finale en reken maar dat het spannend gaat worden!

Share

1 reactie

  1. Daniël Zevenhuizen schreef:

    Dat Jan een schuiver zou zijn, zijn overigens z’n eigen woorden ;-). Een interessante poging om opschudding te veroorzaken die ik nog niet genoemd had, is door na 11…g7-g5 met de f-pion op te komen. Raar, want na 12…exf3 en 13…g4 lijk ik materiaal te winnen. Maar: na 13.Txf3 g4 volgt het kwaliteitsoffer 14.Txf6! Wit houdt controle op de koningsvleugel en heeft maar minimaal materiaalachterstand.

Geef een reactie