Spanning terug in Kampioensgroep?

Een rimpeling in de vijver. Een lichte hapering in de machinerie Van Rijn. of is dit het begin van het einde? Anton had zich wederom piekfijn voorbereid. Na de opening staat hij lekker. Daarna nog lekkerder en daarna super. Hij zal in gedachten alvast bezig geweest zijn met de prijsuitreiking. En wie hij allemaal zou bedanken in zijn overwinningsspeech; de kampioensbeker in de ene hand en een fles wijn in de andere. Maar al dat dagdromen kost natuurlijk wel tijd. En Jan was scherp als altijd. Anton raakte door al dat mijmeren in tijdnood en dacht met enkele krachtzetten op de koningsvleugel het pleit te beslechten. En jawel, het pleit werd beslecht. Maar niet Anton, maar Jan kwam als overwinnaar uit de strijd. Jan analyseert hieronder de gebeurtenissen op het bord. Graag extra aandacht voor het witte paard dat de hele partij op ‘rare’ velden heeft gestaan (a2, c2, b4) maar dat aan het eind heroïsch en beslissend naar het veld c6 springt en later nog even een kwal op haalt.

Voor de spanning zou het mooi geweest zijn als Daniël met een overwinning Anton op een half punt zou naderen. Maar daar dacht Henk-Jan anders over. Hij had eigenlijk al twee punten moeten hebben, dus nu moest het er eindelijk eens van komen. Daniël had een goede manier bedacht om niet nog eens verrast te worden door een goede voorbereiding. Hij opende met b3. Voor Henk-Jan geen reden voor paniek, want hij had zich ook niet voorbereid.
Kom op jongens, da’s toch geen wedstrijdmentaliteit!
Enfin. Een rustige opening werd het, waar Daniël zijn stelling wat al te luchthartig verzwakte. Na de opening staat zwart wat gemakkelijker. In het middenspel speelt Henk-Jan degelijk. Hij speelt zijn stukken naar de goede velden en hoeft niet echt aan te vallen. Hij ligt als een slang in zijn kuil te wachten op zijn prooi. En zodra Daniël zich even bloot geeft en zich argeloos in de slangenkuil begeeft, slaat hij toe. Hard en genadeloos. Ook hier graag weer aandacht voor het paard dat via een lange omweg op d6 terecht komt en beslissend in slaat op c4. Yippie-ai yeeeeeh!

Het wordt tijd voor een paar partijen waar de loper de hoofdrol op eist – het begint er onderhand op de lijken dat een paard sterker is dan een loper. Dat kan toch niet waar zijn?
Veel hangt nu af van de partij tussen Jan en Henk-Jan die nog ingehaald moet worden. Als Jan wint staat hij een half punt achter Anton. Als Henk-Jan wint staat hij een punt achter Anton, maar hij moet nog tegen Anton spelen…

Share

1 reactie

  1. Henk-Jan Janssen schreef:

    Mooi verslag, Maarten, en lang leve het Paard!

Geef een reactie