Strohalm

Zoals ik aan het eind van het verslag van de vorige ronde schreef, maakte UVS2 nog kans om degradatie te voorkomen. Winst in de uitgestelde ronden zou dat mogelijk maken, maar zelfs dan zouden we afhankelijk zijn van resultaten van onze concurrenten waar we geen invloed op zouden hebben. “Eerst maar eens winnen van PION/Mook de eerstvolgende ronde.”, schreef ik, de opdracht was dus duidelijk.

Deze keer waren we nagenoeg compleet, alleen Thomas was niet van de partij en werd vervangen door Mathijs. Net zoals bijna alle wedstrijden dit seizoen leek het lange tijd alle kanten uit te kunnen gaan. Diderick was na ruim twee uur spelen als eerste klaar. Hij won redelijk makkelijk op bord 8. Intussen vond ik het nog steeds erg lastig om in te schatten hoe het op de meeste andere borden stond. Ruud van de Plassche stond wel duidelijk minder na het strategische probleem in de opening niet te kunnen hebben oplossen en leek een onhoudbaar eindspel over te houden.

Ikzelf had wel een veelbelovende stelling, maar durfde uiteindelijk niet aan om een stukoffer te brengen. Het gereken daaraan had erg veel tijd en energie opgeslokt en ik besloot toch maar remise aan te bieden, ik merkte dat ik ook steeds meer moeite kreeg om de varianten nog door te rekenen en er moesten nog heel wat zetten gedaan worden voor de tijdscontrole. Mijn tegenstander dacht er behoorlijk lang over na en toen we weer ongeveer gelijk op de klok stonden nam hij het het aanbod toch maar aan.
Achteraf gezien bleek het stukoffer toch correct te zijn geweest, maar de zet waarmee ik remise aanbod had de stelling weer ongeveer in evenwicht gebracht. Analyse met de computer wijst uit dat het allemaal nog veel ingewikkelder was dan ik tijdens de partij al dacht.Intussen had Ruud van de Plassche z’n verzet moeten staken, zodat de stand weer gelijk was. Het kon nog steeds alle kanten op. Her en der begon de tijdnood zich al aan te kondigen. Mijn inschatting was dat we konden hopen op een vol punt bij Ruud van de Spoel, maar op alle andere borden zag ik eerder kansen op meer dan een halfje voor onze tegenstanders. Bij Wouter was z’n stelling misschien nog wel in orde, maar hij kwam in razende tijdnood. Meestal gaat dat nog wel goed bij Wouter, maar deze keer niet. Hij kon opgeven toen hij een stuk weggaf, bijna op hetzelfde moment dat de tegenstander van Mathijs ook definitief het spoor was kwijtgeraakt.Stand nog steeds gelijk, met nog drie partijen onbeslist. Hans had er met zijn openingskeuze eigenlijk bewust voor gekozen om een middag te proberen overeind te blijven staan. Zijn stelling was structureel wat gezonder, betere pionnenstructuur, maar zijn tegenstander had in eerste instantie wel het loperpaar, meer ruimte en wat initiatief. Mocht Hans een eindspel bereiken, dan zag het er opeens gunstig voor hem uit, maar vooralsnog zag het ernaar uit dat remise een mooie uitslag zou zijn aan dit bord. Dennis leek na een niet zo’n geweldig gespeelde opening in een remise-achtig eindspel beland te zijn. Hier het eerste deel.Hier leek het grootste risico dus wel afgewend. Ruud van der Spoel had de hele partij betere vooruitzichten en wist zijn partij te winnen. De tijdnood hielp op het einde een beetje, maar het was toen eigenlijk al wel bekeken.Stand 3.5-2.5 in ons voordeel. Bij Dennis zou het wel remise worden en als Hans overeind zou blijven, dan was de missie geslaagd. Bij Dennis gebeurde er echter wat onverwachts…

Nu ontstond er een merkwaardig misverstand. “Remise is toch wel OK?” informeerde Dennis bij mij en Ruud van de Plassche. Wij hadden net de stand in de poule zitten bekijken om onze kansen op klassebehoud nog eens in ogenschouw te nemen. Het leek me dat Dennis sowieso in zijn handen mocht knijpen met een remise en dat we moesten hopen dat Hans het zou weten te kepen.
Een halfje uit de twee resterende partijen was ook voldoende voor een 4-4 gelijkspel, maar die remise was niet per se “OK” voor onze kansen op klassebehoud. Als Paul Keres zou verliezen, wat wel de verwachting was, dan maakte winst of gelijkspel eigenlijk niet veel uit voor ons. Mocht Paul Keres echter gelijkspelen, dan waren we sowieso gedegradeerd met gelijk spel.
Dennis’ vraag had ik waarschijnlijk ook enigszins ironisch opgevat, zo van “nu ik mezelf zo in de problemen heb gebracht, begrijpen jullie dat we met remise nog heel tevreden mogen zijn.” Dus “ja” was ongeveer het antwoord. Blijkbaar liep Dennis daarna terug en bood remise aan terwijl hij zijn zet al gedaan had, dat was dus na 46… h5 in het laatste deel van de partij.

Hans had dus inmiddels van Dennis begrepen dat “remise wel OK is” en bleek ook remise te hebben aangeboden. Wat er toen gebeurde was erg vreemd, en aangezien ik er geen directe getuige van was, moet ik afgaan op wat Dennis en Hans erover vertelden. Met de twee hangende remiseaanboden ging Theo Wijnhoven, teamcaptain van PION/Mook zich eens letterlijk en figuurlijk over de borden buigen. Het oordeel was even later dat ze akkoord gingen met remise op beide borden! We wonnen zo dus met 4.5-3.5. Waarom gingen ze zo makkelijk akkoord met deze nederlaag? Op beide borden leken ze immers op iets meer dan remise te kunnen hopen.

Blijkbaar hadden ze bij PION/Mook goed uitgerekend dat ze met 3.5 bordpunt sowieso safe waren. Ze eindigden nu gelijk met ASV3 in matchpunten en bordpunten, maar staan boven hen vanwege het onderlinge resultaat. Het risico om onze wedstrijd met 5-3 te verliezen, een kans die me erg klein leek, wilden ze blijkbaar vermijden met de zekerheid van de 3.5 bordpunt. Maar ik heb later nog eens zitten puzzelen of ze met 5-3 überhaupt nog konden degraderen en dat lijkt me toch net niet het geval. In het slechtste geval (ASV zou deze ronde winnen van HSG, en wij in de uitgestelde ronde van Paul Keres met 4.5-3.5) zouden ze Paul Keres altijd nog een half bordpunt voorblijven. Maar degradatie hangt in onze poule inderdaad wel van halve bordpunten en onderlinge resultaten af, dus ergens snap ik dit soort verkeerde inschattingen wel.

Een blik op de stand in de poule leert nu dat we in de uitgestelde wedstrijd tegen Paul Keres voldoende hebben aan een minimale overwinning. Met 4.5-3.5 zouden we gelijk eindiigen in matchpunten en bordpunten, maar dan gaan we door op onderling resultaat. We gaan ons best doen!

Er is ook een verslag van de tegenstander.

Share

1 reactie

  1. Dennis Breuker schreef:

    @Ruud v/d Spoel: de hippo!

Geef een antwoord