Spetterend begin van de Kampioensgroep!

De Meester en de amateur

Eén van de beste schaakleerboeken ooit geschreven is: “Meester tegen amateur” door Max Euwe. Prachtige analyses – duidelijk voor elke schaker. Maar in dat boek verwijst Euwe niet of nauwelijks naar de ‘vechtersmentaliteit’. Dat is een eigenschap die zo 200 ratingpunten verschil kan overbruggen. In de eerste ronde van de kampioensgroep werd strijd geleverd. Het ging om de punten – niet zozeer om de schoonheid of om de beste zetten.
In deze partij zorgt Daniël ervoor dat de theoretische paden snel verlaten worden. Die theoretische paden zijn er echter niet voor niets en Henk-Jan komt al gauw beter te staan (na zet 17). Veel beter zelfs. Maar na een paar onnauwkeurigheden verzandt zijn voordeel. Daniël legt uit wat er mis ging…

Op het andere bord werd de partij tot op het bot uitgekauwd. Anton kwam in een net iets makkelijker speelbaar eindspel terecht – en dan wordt het duidelijk dat hij niet voor niets ‘de man met de fluwelen handschoen’ wordt genoemd. Minder ambitieuze types zouden het remise-aanbod van Jan zonder nadenken hebben geaccepteerd. Zo niet Anton! Hij voelde aan dat het erg lastig was om in tijdnood steeds de juiste zetten te blijven vinden. Dus ‘hooverde’ hij een beetje met zijn stukken rond de koning: niet direct iets dreigen, maar ook niet zonder dreiging… Enfin. Zo speelt dus een meester. Spoileralert: Jan ging door zijn vlag. Hij legt zelf uit hoe de partij gespeeld had kunnen worden…

Tja. Laten we zeggen dat niemand hoeft te wanhopen. Beide partijen hadden ook anders af kunnen lopen.
Het meest instructieve deel was eigenlijk de opening van Henk-Jan die op onbekend terrein groot overwicht wist te krijgen. Veel gespetter dus, maar niemand hoeft zich nog zorgen te maken: iedereen heeft het nog in eigen hand!

Share

1 reactie

  1. Dennis Breuker schreef:

    Leuk om over de kampioensgroep te lezen! Die HJ is de Tal van UVS!

Geef een antwoord