Acht UVS’ers gespot op Bevrijdingstoernooi

Een sporthal gevuld met zo’n 170 schakers. Het was een twee jaar lang niet gezien fenomeen. Op 5 mei togen acht UVS’ers naar Wageningen om daar hun geluk te beproeven op het Bevrijdingstoernooi. Waren in coronatijd de rapidspieren niet vastgeroest?

Tijdens de partijen was de zaal bijna stiller dan de Dam de avond ervoor, maar tussen de rondes was het als vanouds gezellig. Veel bekende gezichten en geklaag over blunders. Daarnaast viel ook de sterke bezetting van het toernooi op: maar liefst zestien schakers met een titel voor hun naam, onder wie onze eigen CM Anton.

GM Daniel Fridman won het toernooi in de A-groep, met maar liefst één heel weerstandspuntje meer dan IM Thomas Beerdsen. Tussen dit titelgeweld wist Anton zich goed staande te houden met 4 uit 7, een hele nette score! Ook in de A-groep speelden Daniël Zevenhuizen (3½) en Jan Pijkeren (2½) een prima toernooi.

In de B-groep (<1850) komen we maar liefst vijf Nijmegenaren tegen. Ron van Dijk (bedankt voor het rijden!) scoorde 4½ uit 7 en werd hier de beste UVS'er. Hij bleef Bram Knoop een halfje voor. Onno Marres haalde een nette 50% en Bert-Jan Boer had een zware schaakdag, die hij uiteindelijk afsloot met anderhalve punt.

In groep C speelde tenslotte oud-UVS'er Clemens Levink, die een zeer goed toernooi speelde en eindigde met 5 uit 7. Hij sluit een comeback bij UVS volgend seizoen niet uit.

Verder speelde ondergetekende ook in de B-poule. Na een winstpartij in ronde 1, had ik goede kansen in rondes 2 en 3, maar verprutste beide partijen. In ronde 4 wist ik een halfje uit het vuur te slepen tegen een 9-jarige jeugdspeler die volgend jaar zeker weten in de A-groep speelt, en in ronde 5 was een remise ook het maximaal haalbare. In ronde 6 speelde ik tegen een Caro-Kann waarvan mijn tegenstander achteraf zei dat de eerste iets van 15 zetten theorie waren en dat ik er als eerste van af week. Dan weet je het wel: ik verloor. Ronde 7 was een doekje voor het bloeden: op zet 6 gaf mijn tegenstander een stuk weg.
Ik eindigde dus met 3 uit 7 terwijl ik vooraf hoopte op 50%. Ach ja, volgend jaar beter. Toch bleek mijn toernooi een slechte generale, want de dag erna speelde ik de rapidfinale bij Het Kasteel en die wist ik te winnen.

Hopelijk zien we bij toernooien in de toekomst weer zo'n grote schare UVS'ers, want zo'n dag schaken is erg leuk en met clubgenoten erbij is het alleen nog maar leuker!

Share

Geef een reactie