UVS 1 boekt soepel noodzakelijke zege

Het eerste team is in de laatste ronden eindelijk op stoom gekomen. Met een 7-3 zege op degradatieconcurrent Blerick hebben wij een belangrijke stap richting veiligheid gezet in de eerste klasse B van de KNSB-competitie. Het Limburgse team had gemiddeld wat meer ratingpunten, dus we hadden een lastig wedstrijd verwacht die alle kanten op kon gaan. Maar eigenlijk was het al verrassend snel duidelijk dat we zouden gaan winnen.
Teamleider Joost Retera geeft het goede voorbeeld tegen Marcel Harff, een van de negen (!) Duitsers bij Blerick. Joost kiest met zwart voor de flexibele Hippopotamus-opstelling en wanneer de witspeler een stuk offert, heeft hij een ijzersterk antwoord klaarliggen.

Ik breng het tweede punt binnen met een degelijke overwinning. Dat maakt mijn moeizame seizoen – een gevalletje van rust roest – weer een beetje goed. Nadat ik kan afwikkelen naar een gunstige stelling zonder dames, is de partij vrij vlug afgelopen.Daarna lopen we door twee zeges nog verder uit. Jasper Bons vertelt dit over zijn bijdrage: ‘Mijn tegenstander speelde een dubieuze maar actieve opening, waarbij je met wit wel moet weten wat het plan is. Dat wist ik en toen hij een passieve in plaats van een actieve zet deed, stond ik duidelijk beter. Door een fout op zet 14 kreeg ik controle over het hele bord met een pion meer. Hij stribbelde nog tegen maar na 35 zetten kon mijn tegenstander moeilijk anders dan opgeven.’
Ook Anton van Rijn scoort een heel punt. Rond zet 20 is het tricky maar daarna speelt hij op gedecideerde wijze internationaal meester Marcel Becker weg.


Lars Kurstjens maakt remise in wat hij zelf een vrij saaie partij noemt. ‘Ik mocht met zwart op bord 9 aantreden tegen een tegenstander van ongeveer gelijke sterkte. In de opening was zowel hij als ik snel op onszelf aangewezen. Om eerlijk te zijn had ik lange tijd totaal geen plan. Mijn dame stond wat ongelukkig in het centrum, totdat een onnauwkeurigheid van mijn tegenstander mij de kans gaf om dames te ruilen. Na nog een onnauwkeurigheid kwam ik zelfs in het voordeel vanwege een zwakke witte pion op c3. Het was echter niet gemakkelijk om daar concreet gebruik van te maken en wit hield alles net aan bij elkaar. In tijdnood vervloog het voordeel en na het bereiken van de tijdcontrole werd de vrede snel getekend.’

Vervolgens voegt Jan Pijkeren er nog een halfje aan toe en daarmee komt de tussenstand op 5-1. Dirk Bergmans ¬– de enige Nederlander aan Limburgse kant – biedt met een pion minder remise aan en dat neemt onze man aan, mede gezien de wedstrijdstand. Ook vanwege de stelling op het bord blijkt dit een verstandige beslissing, legt Jan in zijn analyse uit.


Is het alleen hosanna? Nee, dat ook weer niet. Jeroen Clermonts en Ivar Heine zijn aan hoge borden geposteerd en moeten beiden na taai verweer de koning omleggen. Jeroen vertelt na afloop dat hij het klassieke schaken in de ijskast zet vanwege onder andere gezin en werk en voorlopig stopt bij UVS. Bijzonder jammer, het team zal hem missen en zeker niet alleen als schaker! Wel zal Jeroen zijn gezicht nog laten zien bij minder serieuze gelegenheden, zoals vlugger- en rapidtoernooitjes.

De enige vraag is op dat moment nog: kunnen Jaap Houben en Olav Schoonenberg hun betere stellingen omzetten in winst? Het antwoord is ja. Jaap is als eerste klaar en daarmee zijn de twee matchpunten binnen. In een boeiend toreneindspel slaat hij toe, maar wat eraan voorafgaat is ook interessant.


Het slotakkoord is voor Olav. Zijn impressie van de partij: ‘Ik beleefde al snel een fijne schaakmiddag. Na weifelend spel van mijn tegenstander kwam ik met een pion en een dikke plus de opening uit. In het verre middenspel had ik een gemakkelijke genadeklap kunnen uitdelen, maar verzuimde dat. Nu bleef er ‘slechts’ een dame+toren-eindspel over met een pluspion voor mij. Na wat inwendig gevloek ging ik er nog eens voor zitten en kon ik in het eindspel het punt uiteindelijk bijschrijven.’

Wij staan na deze overtuigende zege zevende en hebben het nu in eigen hand. Maar we zijn er nog niet want op 21 mei volgt opnieuw een degradatieduel. Dan spelen we onze laatste wedstrijd thuis tegen Spijkenisse, zoals gebruikelijk vanaf 12.00 uur in De Biezantijn.

Share

Geef een reactie