Eindelijk winst voor UVS2

In de negende ronde ontvingen we thuis het tweede team van En Passant, dat op dat moment derde stond in de ranglijst. Wij bungelden nog steeds onderaan, maar dat zegt niet zo heel veel over de onderlinge krachtsverhouding. De meeste wedstrijden verloren we met minimaal verschil en hadden ‘net zo goed’ anders uit kunnen pakken. Dit keer hadden we ook wel weer invallers nodig, erg verzwakt waren we ook weer niet, Robbie Manders laat zien in de interne dat hij een geduchte tegenstander is en Jan-Hendrik had, ondanks veel lagere rating, al eens zijn waarde betoont voor UVS2 met degelijk spel. Teamcaptain Ruud van de Plassche had de opstelling enigszins door elkaar gehusseld, zichzelf op bord 1 gezet, omdat hij toch “compleet uit vorm” was. Dat viel deze dag gelukkig niet zo op.

Het zag er zoals in zoveel van de vorige matches in het begin allemaal best positief uit op de borden. Op bord 1 en 2 kwamen we wat vertraagd op gang, omdat onze tegenstanders 20 minuten te laat kwamen. Hendrik-Jan kreeg op bord 8 weer vrij gemakkelijk het beste van het spel en kreeg een stelling met een superieur paard tegen slechte loper op het bord met verder nog alle zware stukken. Een stelling waar waarschijnlijk wel meer in had gezeten dan de remise die voor mij enigszins onverwacht overeengekomen was na tweeenhalf uur spelen.
Het laatste stuk heb ik ook niet gezien, want mijn eigen partij bereikte toen net het hoogtepunt en was een paar minuten later klaar. Een miniatuurtje, mijn tegenstander gaf op de 21ste zet op. De winst heb ik eigenlijk te danken aan Arno Sprinkhuizen, onze teamgenoot die vorig jaar overleed. Een jaar of 10 geleden vochten we in de interne competitie een aantal duels uit in de variant die nu op het bord kwam: de Polgaevsky-variant van de Najdorf. Als je het als witspeler onvoorbereid voor de kiezen krijgt, is dat geen pretje, maar ik kon me nog vrij aardig de analyes herinneren die ik in die tijd gemaakt had, de partijen zelf besprak ik toen in een tweetal video-analyses (link1, link2).

 

Ruud van der Spoel was op zich lekker uit de opening gekomen, had loperpaar te pakken en zijn tegenstander met een dubbelpion opgezadeld. Opeens had zijn tegenstander echter een manoeuvre waarmee hij remise zou kunnen forceren door zetherhaling. Ruud ging dit volgens mij uit de weg, maar kwam even later tactisch in de problemen. Hij leverde een kwaliteit in, maar het was daarna toch wel snel bekeken. Ook bij Hans Quint ging het mis. Na de opening was hij in een vrij onaangename positie beland en kreeg geen echte kansen op tegenspel. In tijdnood leek het nog even een tactische chaos te worden waarin nog wat onverwachts kon gebeuren, maar Hans’ tegenstander wikkelde het bekwaam af.

Toen stonden we dus toch weer achter! Gelukkig was Ruud op bord 1 duidelijk aan de winnende hand, hij had kort na de opening een pion min of meer cadeau gekregen waarvoor wit geen compensatie had. Problemen om de stelling in winst om te zetten, ondervond Ruud eigenlijk niet meer. Zijn tegenstander was aan het eind nogal gefrustreerd en liep weg van het bord toen Ruud hem erop wees dat hij wel moest blijven noteren. Na enig bedaren kwam hij terug om de partij op te geven, wat wel tijd werd in het toreneindspel met inmiddels drie pionnen minder.

In de partijen die nog bezig waren stonden de UVSers volgens mij zeker niet minder, bij Wouter was ik zelfs behoorlijk optimistisch alleen het tijdverbruik baarde me zorgen. Het werd ogenschijnlijk spannender dan ik dacht. Wouter bleef ondanks tijdnood degelijke zetten spelen en haalde het volle punt binnen.Diderick had inmiddels een stelling bereikt waarin hij eigenlijk zonder risico op winst kon spelen, en Robbie kon dus gerust remise nemen. Het slot van de partij van Diderick is een mooi voorbeeld van wanneer een eindspel met ongelijk lopers net niet meer remise is.

De einduitslag kwam dus uit op 5-3. Hoewel we nog steeds onderaan staan in de poule hebben we nog kans om degradatie te ontlopen. Daarvoor zullen we de twee uitgestelde wedstrijden echter wel moeten winnen. Wageningen 2 lijkt al zeker gedegradeerd, maar wij kunnen Paul Keres 4 mogelijk in de laatste ronde in juni inhalen. Eerst maar eens winnen van PION/Mook de eerstvolgende ronde.

Share

Geef een reactie