Doet uw aangezicht over mij lichten, o Vader Aagaard

Samen met een stel vrienden heb ik een Aagaard-cultus gevestigd. Sint Jacob Aagaard (1973) is een Deens-Schotse grootmeester. Van zijn hand kwam de Attacking Manual: de Heilige Schrift. Vooralsnog zijn we bezig het Oude Testament (Volume 1) te interpreteren. Ondanks onze toewijding, kruisen wij amateurschakers van vlees en bloed dagelijks hindernissen op het bord die het ons beletten om het Woord in de praktijk te brengen. Onze materialistische begeerte leidt ons doorgaans in verzoeking, zodat de spirituele meerwaarde van een goed georganiseerde aanval ons ontgaat. Toch zijn wij standvastig in ons geloof, want St. Aagaard heeft getuigenis afgelegd van het bestaan van de Geslaagde Koningsaanval. En soms, in een moment van extase, worden wij zelf deelgenoot van de Eeuwige Koningsjachtvelden. De glorie valt ons ten deel, als een anonieme prutser op Chess.com, bijvoorbeeld, minachtend alle offerstukken van het altaar slaat om vervolgens zelf slachtoffer te worden. Toch komt het maar zelden voor dat we het hout OTB aan de vlammen mogen toevertrouwen om in de rookpartij een matbeeld te ontwaren.

Op de valreep van Periode 3 van seizoen 2021-22 van onze interne competitie mocht ik een tipje van de sluier lichten en een glimp van schaakglorie opvangen. Inderdaad was het maar een glimp: de aanval was ongedwongen, ik had minder gestaan en bij de analyse achteraf lieten we regelmatig steken vallen, zodat we de schoonheid van de koningsaanval maar half waarderen konden. Achteraf sprak het elektronisch orakel echter in duidelijke bewoordingen – dat wil zeggen, in zogenaamde ‘centipawns’ – haar waardering voor het voorgevallen schouwspel uit.

Hieronder op verzoek van Dennis een fragment uit de partij Daniël Zevenhuizen – Anton van Rijn, gespeeld op dinsdagavond, 23 maart 2022.

_____

Share

1 reactie

  1. Dennis Breuker schreef:

    Mooi hoe in de eindstelling die toren op e8, en pionnen op e7 en e6 het bord in tweeën delen, waardoor de arme dame op a8 eenzaam moet toezien hoe haar ega in de pan wordt gehakt.

Geef een antwoord