Opgerold en ingeblikt

UVSOS 1 speelt in de hoofdklasse. Vooraf klonk dat eng en zwaar, maar op papier valt dat wel mee. In de tabel hieronder staat per team het ratinggmiddelde over alle borden, en het ratinggemiddelde over de middelste zes borden. Dit om de outliers eruit te filteren.

Club Gemiddelde rating 1..8 Gemiddelde rating 2..7
UVS 1 1941 1952
ZSG 1 1911 1922
PION 1 1865 1839
Koningswaal 1 1860 1816
ASV 2 1850 1833
S.G. Zutphen 1 1834 1817
Velp 1 1821 1801
Voorster SC 1 1790 1785

Conclusie, we zijn zelfs ratingfavoriet. Laten we dan maar proberen om eerste te worden, want hoe vaak kan je zeggen dat je de hoofdklasse hebt gewonnen?

Ronde 1 tegen PION 1 was een valse start, nadat we bij een 3½-3½ stand een gewonnen stelling eerst remise lieten lopen om die daarna alsnog te verliezen. Kan gebeuren. Dit verlies hebben we in ronde 2 rechtgezet tegen S.G. Zutphen 1. PION 1 verloor daar, dus lagen we min of meer weer op kampioenskoers. Ronde 3 en 4 zijn niet gespeeld (coronamaatregelen). Ronde 5 wil ik het eigenlijk niet over hebben, want bij een 3½-2½ voorsprong met nog een winststelling en een remisestelling bezig gebeurde het ongelooflijke en verloren we beide borden nog, waardoor we weer met 3½-4½ verloren, deze keer van ASV 2.

En dan is het ronde 6. En moet je tegen Koningswaal 1, dat onderaan staat. Maar ze hebben nog maar twee ronden gespeeld. Ze hebben een heel sterk topbord (Jermo Kooijmans), maar daarna loopt het snel naar beneden met de ratings. En wij hebben ook een sterk topbord. Kortom, het werd tijd dat we eens gemakkelijk en dik zouden winnen. En dan een verslag schrijven met als titel “Opgerold en ingeblikt”.

Hoewel ons team negen spelers heeft, waren we niet compleet. Henk-Jan en Ron hadden andere beslommeringen, maar gelukkig kon Maarten invallen. En wat een supersub is dat!

Het speellokaal van Koningswaal was een klein clubgebouw van een korfbalvereniging. We zaten dicht op elkaar zodat er niet veel kon worden rondgelopen. Ik heb dan ook weinig meegekregen van alle borden. Maar gelukkig doet iedereen hieronder verslag van zijn partij.

Teamleider Mathijs gaf het goede voorbeeld. Hij had steeds het initiatief. Dat klopt inderdaad, maar het was veel meer dan dat, want hij stond ook nog eens een pion voor, zo lees ik in zijn analyse hieronder. Helaas haalde hij de winst niet binnen, maar scoorde wel alvast het winnende halfje. ½-½.

Topbord Daniël had een zware partij. Iedere keer als ik kwam kijken leek zijn stelling wat minder. Tevens had hij ook minder tijd. In tijdnood overzag hij iets en was het meteen klaar. 1½-½.

Wouter stond ook lange tijd minder. Gelukkig liet zijn tegenstander hem op een gegeven moment toch loskomen en toen stortte het snel in. 1½-1½.

Ivar kwam in een opening terecht die hij normaal niet speelt, en stond duidelijk minder. Het was lastig voor hem om tegenspel te creëren. Dat lukte dan ook niet. Zijn tegenstander maakt het op fraaie wijze uit. 2½-1½.

Wim had zich vroeg in de partij verslikt in een combinatie en stond al snel een stuk achter. Hij had daar nog wel wat initiatief voor, maar dat mocht niet baten. 3½-1½.

Kortom, de drie borden die nog bezig waren moesten nu wel winnen, anders zouden we weer niet winnen. Het zal toch niet??

Van de partij van Tsji heb ik niets meegekregen, maar ik begreep dat ook hij minder heeft gestaan. Uiteindelijk wist hij toch de vis op het droge te trekken. 3½-2½. Er was nog hoop.

Dennis stond al vanaf zet 6 lekker, en dat werd lekkerder en lekkerder. De engine geeft zelfs waarderingen als +5 voor stellingen met een pion meer. Zo strategisch gewonnen was het. Maar in een gewonnen stelling met nog beiden minder dan 3 minuten op de klok kan er nog van alles gebeuren. Gelukkig hield Dennis zijn hoofd koel en kon zijn eerste winstpartij voor het team noteren. 3½-3½.

Zo stond het weer gelijk met nog één bord te gaan. Gelukkig stond Maarten niet goed, maar slecht (zo’n beetje de hele partij). Dat was anders dan de andere keren toen het mis ging. Ik had er dus alle vertrouwen in. In wederzijdse tijdnood won Maarten een pionnetje, en had zijn tegenstander een passieve koning. Het lukte de tegenstander niet om nog een zet te verzinnen, en hij liet meer dan een halve minuut wegtikken totdat zijn vlag viel. Daarna deed hij wel een zet, maar die telde niet meer. 3½-4½!

P.S. Het speellokaal van Koningswaal was zo klein, dat het voor mij voelde als opgerolde sardines in een blik. Komt de titel toch nog tot zijn recht.

Share

Geef een antwoord