Een kopje snert…

Na een wat langere winterstop dan gebruikelijk mochten we weer schaken! Uit of eigenlijk praktisch thuis tegen Vianen, een echte streekderby. Tot zover was UVS 1 slechts één keer tot scoren gekomen. Op zoek naar bord- en matchpunten vertrokken we enthousiast en vol goede moed rond een uur of 12:30 uur richting Vianen. In de auto had Jaap het over de eerste gemiste kans. Hoe kon de teamleider in de opstelling nu geen oog hebben gehad voor een esthetisch toch zo belangrijk detail? Joost wit op 1, Jaap wit op 3, Jasper wit op 5, Jan wit op 7 en oh nee Ivar wit op 9 en Jeroen zwart op 10, dat klopt niet.. De 5 J’s, waar schakers zich niet druk over maken! Gelijktijdig stapten we in Vianen uit onze auto’s en op datzelfde moment stapten ook een aantal van onze tegenstanders uit hun auto’s. Hans maakte de gevatte opmerking: “Ik zie wel heel veel Duitse schakers”. Dat kon niet anders dan een eerbetoon zijn aan de vele sterke schakers die Duitsland rijk is. En zo bleek niet veel later, Vianen scoorde met haar opstelling 6 uit 10 qua volledig Duitse nationaliteit volgens mij.

De ELO-punten waren ook niet thuisgelaten door Vianen deze ronde, met een gemiddelde van 2281 een wel heel sterk team voor de eerste klasse! Ik zelf was na een ruim uur spelen al klaar. Ik had me voorbereid en kreeg de tegenstander die ik het meest verwachtte. Mijn tegenstander bleek mij ook te verwachten en had zich ook voorbereid. We kregen de opening op het bord die we allebei bekeken hadden, na 5 zetten waren we echter allebei uit onze voorbereiding. Zwart speelde de moderne opening en met nauwkeurig spel ontstond er een erg gelijke stelling na een zet of 15. Mijn tegenstander bood remise aan en ondanks dat ik graag wat meer gemaakt had van mijn witmiddag besloot ik het aan te nemen. Alle tijd om de andere borden te bekijken.

Het zag er gelijk al niet al te best uit, zoals Jaap ook constateerde na zijn rondje langs de borden. Op alle borden leek wit/zwart positioneel bij de tegenstander naar tevredenheid uit de opening gekomen te zijn. Joost en Jasper namen het op tegen de grootmeesters van Vianen. De tegenstander van Joost dacht erg lang na in de opening en zat al redelijk snel krap in de tijd in interessante stelling. Bij Jasper was een positioneel gevecht aan de gang. Jaap had redelijk snel een pion verloren in de opening en voor zover ik dat kon beoordelen met mijn bescheiden niveau leek de compensatie ver te zoeken. Hans speelde met zwart een erg interessante partij en gaat aan het einde van zijn verslag met twee fragmenten in op zijn partij. Olav speelde een degelijke pot maar leek in het middenspel toch in problemen te komen. Jeroen leek met zwart redelijk uit de verf te komen met zijn moderne opening. Invaller Wouter speelde het Siciliaans en stond op gegeven moment volgens mij best prima. Jan had een complexe stelling/partij en gaat er later in dit verslag nog uitgebreid op in. Van de opening/middenspel van Anton had ik relatief weinig mee gekregen.

Bij het aanbreken van de tijdnoodfase begon er echt tekening in de strijd te komen. Joost zijn tegenstander zat in flinke tijdnood maar leek positioneel toch echt een steeds groter voordeel te krijgen. Een remiseaanbod van Joost werd beleefd geweigerd en na de 40ste zet resteerde een goede stelling voor Joost zijn tegenstander die hij wist te verzilveren. Hans weet na een dynamische partij knap remise te maken zoals hij hieronder laat zien! Na een mislukte opening sloeg Jaap aan het rommelen. Op een van de kritieke momenten in de partij moest zijn tegenstander kiezen voor pionverlies of ongelijk materiaal. Zijn tegenstander koos voor het laatste en werd vervolgens vakkundig door Jaap opgerold! Dit leek niet makkelijk maar Jaap koos voor actief spel met zijn koning waardoor de kwaliteit meer uiteindelijk de doorslag gaf, knap gespeeld. Olav maakte een degelijke remise tegen een sterke tegenstander na wellicht ergens toch echt minder gestaan te hebben. Bij Jasper was het nog steeds positioneel en gelijk qua materiaal. Alleen had zijn tegenstander een vrije b-pion, en was die nog wel te stoppen? Helaas… Anton keek al een tijdje wat gelaten. In de tijdnood zag ik een stelling waarin zijn tegenstander een vrije a- en b-pion had. Anton had een pion meer op de koningsvleugel maar de stelling leek toch wel heel goed (gewonnen?) voor zijn tegenstander.

Na de tijdnoodfase besloot Anton na de 40ste zet een heerlijk “kopje snert…” te halen. Het leek illustratief voor zijn partij deze middag en onze wedstrijd deze dag. Of was dit kopje snert een laatste poging tot psychologische oorlogsvoering? Zijn tegenstander leek niet onder de indruk en liep weg en at zelf een liga of iets dergelijks. Vervolgens koos hij voor de positionele afwikkeling van zijn gewonnen stelling waardoor Anton uiteindelijk als laatste UVS’er deze middag klaar bleek en nog lang kon genieten van…. Op bord 7 had het mogelijk ook anders kunnen aflopen in de partij van Jan. Hij laat hieronder zelf zijn licht op zijn partij schijnen, een welkom bordpunt in de strijd tegen…! Op bord 8 was Wouter een pion achter gekomen. In het verre middenspel/eindspel werd hem dit fataal. Helaas was Jeroen een zelfde lot toegedaan.

En zo verloren we terecht met 3,5-6,5. Bij het verlaten van de speelzaal kreeg Anton nog de vraag van een dame op leeftijd die in het buurthuis aanwezig was voor een andere activiteit of hij een leuke dag gehad had. Anton mompelde wat en vervolgde met de overgebleven 8 UVS’ers zijn weg naar een Grieks cafetaria waar het eten echt meer dan prima was. Inmiddels blijken al onze concurrenten hun wedstrijden gewonnen te hebben. We staan laatste en met nog vier wedstrijden te gaan is er maar 1 scenario: “We moeten alles zetten op het feit dat we vanaf nu alles moeten winnen”. Waar kent u deze uitspraak toch van? Het volgende verslag zal de titel “Een leuke dag” dragen en Anton zal ons dan in geuren en kleuren verhaal doen van al het leuks wat we deze dag mee hebben gemaakt. Oh ja, dit verslag is tot stand gekomen vanuit de benadering snelheid boven proces. Wellicht volgen er nog wat meer partijanalyses van UVS 1-spelers, het was tenslotte wel een interessante schaakdag!

Kwaliteitsoffer middenspel partij Hans

Remiseafwikkeling einde partij Hans

Partij Jan

Share

1 reactie

  1. Dennis Breuker schreef:

    Leuk verslag, Ivar! En hoe krijgt het eerste het voor elkaar, ben je invaller, mag je ook het verslag schrijven ;)

Geef een reactie