Rekent u mee?

Gisteren kreeg ik een interessante stelling tegen Tsji op het bord. Een stelling waarvan ik tijdens de partij dacht: “hier moet iets in zitten”. Tijdens de partij kwam ik er niet uit. In de post mortem dachten we de winnende variant voor zwart te hebben gevonden, maar Stockfish was het er thuis niet mee eens, en gaf een andere winnende voortzetting.

Er zit zoveel in deze stelling dat het me aardig leek om deze hier te delen (en dan gebeurt er ook weer eens iets hier). Ik ben benieuwd naar de meningen en analyses van de UVS’ers. In de hoop op een soort van polemiek waarbij we op elkaar reageren.

Je kan natuurlijk de engine erbij pakken, maar dan is de lol eraf.

Hier komt-ie (zwart aan zet):

Kom maar op met die reacties!

Share

11 reacties

 1. Joost Retera schreef:

  Interessante stelling, Dennis!
  Mijn 1e ingeving zou een loper-zet zijn, maar ik krijg het niet helemaal spits.
  1. .. Lg4?
  2. Dxg4! en het lijkt alsof zwart verliest.

  1. .. Lxb5
  2. Pxb5 en nu probeerde ik iets als Td5 kloppend te krijgen, maar ook dat lukt me niet.

  Lc6 en Le8 voegen weinig toe, volgens mij…. dus dan maar een ander stuk bewegen.

  Uiteindelijk komt de slappe schaker dan in mij naar boven en ga ik zoeken naar zetten 1. .. Db4 (dreigt nu wel Lg4) en ontpent de zwarte dame, maar haalt ook mijn trucjes met Pf3 en Dxe1 eruit.

 2. Pepijn van Erp schreef:

  Omdat je er vanuit gaat dat er wel iets in zit, was mijn eerste ingeving ook 1…Lg4, maar dat werkt inderdaad niet vanwege Dxg4. Tweede gedachte is dan om de dame eerst weg te spelen van de e-lijn, liefst met tempowinst zodat Lg4 een dreiging blijft, dus bv 1….Db4 wat het paard op b5 aanvalt en ook b2. Maar ik zie dan wel een aardige variant waarvan ik vermoed dat wit dan overeind blijft ;-)

 3. Pepijn van Erp schreef:

  1… c6 lijkt me sowieso wel OK voor zwart, maar echt spectaculair wordt het niet: 2.Pd4 Db4 of 2.Pd6 Le6 en ik zie niet hoe wit er helemaal uitkomt.

 4. Robbie Manders schreef:

  Db4 met de dreiging van lg4 , de b2 pion en de dubbele aanval op het b5 paard lijkt me het meest voor de hand liggend inderdaad . Voorbeeld lijn 1 Db4 De2 2 C6 pd4 3 lg4

 5. Maarten van Rooij schreef:

  1. .. Dc5 ziet er wel aardig uit. Na 2. De2 (zwart dreigt Lg4 en Lxb5) speelt zwart 2…Td-e8 waarna er opeens wel erg veel dreigt. Hoewel… 3. Td5 lijkt voldoende om zwart tegen te houden. Maar na 3….Db6 heb ik toch liever zwart dan wit. Maar datzelfde geldt voor Pepijns oplossing met 1 …c6!

 6. Daniël Zevenhuizen schreef:

  Na een loperzet kan het paard op b5 niet terug naar d4 op straffe van Txd4 en Pf3+. 1…Lc6 brengt ook het idee 2…Dc5 en 3…Pf3+ (aftrekaanval op de dame) erin. De zet haalt incidenteel ook Td1-d5 uit de stelling. Als het paard op b5 terug moet naar a3, dan lijkt zwart wel erg goed te staan.

 7. Joost Retera schreef:

  Aah, de variant na 1. .. Dxb4 is inderdaad zeer fraai.
  2. Pd5! Dxb5 3. Pe7+ Kh8 4. Txe5 fxe5 5. Pg6+ Kg8 6. Pe7+ etc. remise

 8. Dennis Breuker schreef:

  Wat leuk om dit alles te lezen! Mijn candidate moves zijn allemaal teruggekomen in bovenstaande analyses. De redenering van Pepijns eerst post had ik ook tijdens de partij. Dame moet met tempowinst weg zodat Lg4 wel kan. Maar ik kreeg dat niet werkend.

  Tijdens de post mortem dachten Tsji en ik dat 1..Db4 de winnende zet was. Ik had het tijdens de partij verworpen wegens 2.Td4 en wit speelt Th4 wat vervelend is. Maar ik had daar nog wel even mogen rekenen: 2..Dxb2 3.Th4 Lxb5 stuk meer. Toch is 1.Db4 niet winnend wegens de variant die Joost noemde (en Pepijn impliceerde).

  Dus 1..Db4 is het niet. Maar welke variant is dan wel winnend? We hebben het hier over dik +3!

 9. Pepijn van Erp schreef:

  Ah, Maarten zet me volgens mij alsnog op het goede spoor. Op 1…Dc5 2.De2 wint de geplande zet Lg4 maar ik zag niet meteen dat wit zwaar in de problemen zit na 2.Td5, Db6! dan dreigt simpel c6 met stukwinst, de toren kan niet goed weg vanwege Lxb5 en op Pa3 zal Dxb2 wel dodelijk zijn. En de zet 2.Pd5 helpt nu niet zoals na 1… Db4 omdat de zwarte dame niet aangevallen wordt en dus Lg4 weer wint.

 10. Dennis Breuker schreef:

  Goed zo, Pepijn! 1..Dc5 is inderdaad de winnende zet. Ik was in de partij gestopt na 2.Td5. Maar ik moet natuurlijk verder kijken. Inderdaad is 2..Db6 de zet. Er dreigt c6. Als wit de toren wegspeelt dan sla je op b5 (of je speelt Lg4). Dus paard wegspelen. Op 3.Pd4 volgt 3..Lg4 gevolg door ruilen op d5 en Dxd4. En op 3.Pa3 volgt 3..c6 gevolgd door 4..Lg4.

  Leuk om al jullie overwegingen te lezen. Dank daarvoor!

  Wat mezelf betreft: twee keer te vroeg gestopt met rekenen. Leerpunt ontdekt!

 11. Dennis Breuker schreef:

  @Robbie, leuk dat jij ook hier had gereageerd (2 februari al). Ik zag alleen dat jouw reactie nog op goedkeuring wachtte. Geen idee waarom, maar vandaag pas gedaan.

Geef een reactie