Uitvoerige spionage mag niet baten voor UVS 3

WIJCHEN – KGB, Stasi: eat your heart out! Échte spionage vond de afgelopen weken plaats, in Wijchen en Nijmegen. Met de kraker Het Kasteel 1 – UVS 3 op het programma in de vierde klasse C, roerden dubbelleden Simon van Dijk en Kosse Stegman hun staart. Furkan Dengiz werd zelfs nog heimelijk ingefluisterd door een heuse deapthroat, die ooit voor Het Kasteel had gespeeld. Natuurlijk onthullen wij die naam hier niet.

Berichten over mogelijke openingen overspoelden de app-groep van UVS 3. Aliassen voor profielen op Chess.com en Lichess werden moeiteloos ontmaskerd. Maar het Nijmeegse ‘stuntteam’ wist ook: dit werkt twee kanten op.

Zo bleek. Daags voor de wedstrijd liet Simon doorschemeren: “Het AIVD-rapport ligt klaar.” Ja, ook Het Kasteel nam het duel uiterst serieus; de koppositie stond immers op het spel en helemaal onverschrokken waren ze in Wijchen niet, ondanks het gemiddelde ratingverschil van 154 punten.

En zo kon het gebeuren dat Siebe Rossen tegen het onconventionele b4 van Lambert Hofman, moeiteloos de eerste acht zetten uit zijn mouw schudde. Dat bracht de UVS’er toch een beetje van de wijs. “Gisteren deze opening nog even goed doorgenomen”, bekende Rossen na afloop.

Furkan hoopte op een confrontatie met Kaz Haans, of Hans Kazan, zoals hij in codetaal over de tong ging. Hij liet zich bewust aan bord 2 placeren door captain Ron van Dijk, maar zag tot zijn schrik dat de ‘Tovenaar van Het Kasteel’ plaatsnam aan de tafel die Furkan in eerste instantie toegewezen had gekregen: bord 4.

Na alle infiltratie en gedeelde informatie vroeg Bram Knoop zich de avond van tevoren nog af ‘wat nou eigenlijk het plan is’. “Winnen”, reageerde ik koeltjes en nog vol goede moed. “Dat is een goed plan”, vond Bram.

Maar zo’n ingenieus plan bedenken en vervolgens ten uitvoer brengen, bleken zaterdag twee totaal verschillende dingen. Tsjisang Cheung waarschuwde vooraf in de kantine al: “Meestal, als ik erbij ben, verliezen we.” Die wijsheid hadden we dit jaar nog niet kunnen testen, want Tsjisang werd steeds uitgeleend aan hogere teams en was nu voor het eerst van de partij bij zijn ‘eigen’ team. Christ Verstegen verving last minute Sjoerd Jansen, waarvoor veel dank.

Een tijd lang ging het aan veel borden gelijk op, maar op de belangrijke momenten, bleek Het Kasteel steeds een tikje gehaaider. Een voor een vielen de stellingen van UVS uit elkaar en capituleerden de Nijmegenaren. Alleen Ron, Christ en Bram sleepten een remise uit het vuur. Een nieuwe stunt was nooit in de maak.

Heel bedroefd oogden de gladiatoren uit de Keizerstad niet. Zij wisten immers: dit pak aan nieuwe ervaring nemen we mee naar de volgende wedstrijden en door de uitvoerige voorbereiding stappen we de volgende keer alleen maar nog zelfverzekerder de arena in.


bron foto: https://www.svhetkasteel.eu/

Dirk van Nuland over zijn partij:

Ondanks de d4 opening van mijn tegenstander kwam ik in de doorschuifvariant van het Frans terecht. Op zich een fijne opening voor zwart vind ik. Ik had alleen zo’n dag dat je overal gevaar ziet op het bord (ze noemen het ook wel paranoide ;-) wat resulteerde in veel te passief spel. Uiteindelijk speel ik f5, wat een hele slechte zet is. Ik had op zet 20 door een lange Rocade het tij misschien nog kunnen keren, maar het zat er niet in deze dag. Ik ben best wel van het bord gespeeld door een overigens in rating veel sterkere tegenstander. Helaas, wisselvalligheid blijft mij parten spelen.

Share

2 reacties

  1. Simon van Dijk schreef:

    Leuk verslag, Kosse! Ik zal niet ontkennen dat ik het was die mijn team op de hoogte heeft gesteld over Lamberts 1.b4 en jouw Trompowsky. Daarentegen waren er in UVS 3 ook mensen die zich hadden voorbereid op míj. Spionage, contraspionage… Uiteindelijk hield UVS 3 het heel lang vol en heeft het ratingoverwicht de doorslag gegeven – na vier uur spelen was de eerste partij pas klaar.

    Overigens heb ik in mijn partij een grote kans laten liggen. 21.Txc6! levert wit groot voordeel op. In plaats daarvan win ik een kwal, en het was pure onoplettendheid dat ik die teruggaf. Vanaf dat moment (26…La3) was de stelling gelijk.

  2. Simon van Dijk schreef:

    Kleine correctie: ‘na vier uur spelen’ moet ‘na drie uur spelen’ zijn. Dit was om 16:00, vandaar de verwarring.

Geef een antwoord