UVS 3 stunt tegen Wageningen 3

Na het nipte verlies tegen SMB1 in de tweede poulewedstrijd konden we met zijn achten aantreden tegen Wageningen 3. Zij hadden hun afgelopen twee wedstrijden verloren en waren net als wij erg gebrand op een goed resultaat. Het leek een zwaarbevochten wedstrijd te gaan worden.

We kwamen al snel op een 1-0 voorsprong te staan, omdat er helaas geen tegenstander op bord 1 was. Frans Nijenhuis won daarmee zijn eerste wedstrijd voor UVS 3 zonder een zet te hoeven doen. Wat een meestertalent.

Op bord 2 werd er na snel onderhandelen door Ron van Dijk en zijn tegenstander tot een gelijkspel besloten:

“Ik kwam wat onhandig uit de opening, mijn tegenstander deed logische
goede zetten. Op zet 14 bood ik remise aan, vooral met het oog op de
virtuele 2-0 voorsprong: bord 1 reglementair en Lambert stond inmiddels
een stuk voor.”

Lambert Hofman speelde inderdaad een goede wedstrijd met zwart op bord 7, terwijl hij ook nog de spelleiding had. Zo’n zware kluif was het nou ook weer niet, omdat zijn wedstrijd er na de 7e zet al op zat:

De zevende zet van wit zorgt ervoor dat deze wedstrijd voortijdig zal eindigen en de stand nu 2,5-0,5 is. Ik bied deze stelling als puzzel voor de lezer aan: Wat is zwarts beste zet in deze positie?

Dirk van Nuland speelde naast me op bord 6 een gecompliceerde wedstrijd:

Dirks commentaar is als volgt:

“Ik dacht dat ik een goede partij had gespeeld, maar Stockfish denkt daar heel anders over (alweer). Het is meer dat ik maar 1 blunder gemaakt heb en mijn tegenstander 4! Ik dacht met 19. Dh3 een goede zet te doen, maar e4 bleek toch wel problematisch voor mij. Gelukkig zag mijn tegenstander dit ook niet en zettenherhaling lag voor de hand. Ik ging al uit van een remise.
Mijn tegenstander doet toch iets anders en maakt de zet daarop een blunder. Nu kon ik opeens 2 pionnen voor komen. Er dreigde nog wel een aanval op de g-lijn, maar dit wist ik met enig geluk te pareren. Zet 26 blijkt een blunder van mij, waardoor mijn hele voordeel in 1 keer weg is. Gelukkig doet mijn tegenstander hier ook niet de juiste zet en als alle stukken geruild zijn heb ik 3 pionnen meer. Het lukte me om dit zonder blunders uit te spelen.”

Kosse Stegman kreeg een verrassing op bord 4 toen zijn tegenstander een kwaliteit offerde voor een aanval die er op het eerste zicht gevaarlijk uitzag. Kosse verdedigde echter uitstekend. Uiteindelijk verloor de aanval snelheid en kon Kosse met een kwaliteit meer een overwinning eruit slepen. Degenen die de stand bijhouden weten dat het na deze winst van Kosse 4,5-0,5 staat en de 3 resterende wedstrijden alleen nog mooi voor ons doelsaldo kunnen zijn.

Op bord 8 rokeerde Sjoerd Jansen lang na een Siciliaanse opening, waarin zijn tegenstander kort rokeerde. Het werd toen een pionnenrace om te zien wiens koning als eerste in gevaar kwam. Sjoerds tegenstander won deze race helaas. Hoewel Sjoerd met man en macht verdedigde, kwam hij uit deze belaging met 3 pionnen minder en moest helaas de wedstrijd opgeven.

Christ Verstegen trof op bord 3 hetzelfde resultaat.

En toen was ik de enige wiens partij nog niet afgelopen was. Ik kwam als zwart met een pion meer uit de Schotse opening, maar door een aantal onprecieze zetten kreeg mijn tegenstander het initiatief. Hij hield deze druk aan tot ik onder tijdsdruk een fout maakte, waardoor zijn paard een perfect plekje kreeg diep in mijn verdediging. We waren bij zet 30 aanbeland, allebei met minder dan 10 minuten te spelen, en mijn plan was gereduceerd tot zoveel mogelijk chaos op het bord creëren en hopen dat mijn tegenstander meer fouten zou maken dan ik. Blijkbaar waren we aan elkaar gewaagd en kwamen we in een interessante stelling waarin eeuwig schaak onze wedstrijd tot een gelijkspel bracht. Een mooie wedstrijd was het zeker niet, maar wel een leuke.

Na het verrekenen van de laatste resultaten hebben we dus van Wageningen gewonnen met 5-3. Dit resultaat is goed voor een tweede plaats in het klassement! Op 27 november spelen we uit tegen Het Kasteel 1 voor de koploperpositie. Het Kasteel heeft tot nu toe al zijn wedstrijden gewonnen, dus naar mijn mening mag die streak wel eens doorbroken worden.

P.S. De beste zet voor zwart in de partij van Lambert is 7. ..b5! waardoor de loper of de toren van wit gewonnen zal worden. Deze zet werd natuurlijk door Lambert gevonden.

Share

2 reacties

  1. Klaus Wüstefeld schreef:

    Best wel grappig, al na 7 zetten winnen. Had de tegenstander van Lambert het na De2 zelf gelijk opgegeven? ik neem aan, dat Lambert eerst nog 7…., b5 .speelde ( met stukwinst) . Wel iets voor Lambert,: nu hij niet met Wit 1.b4 kon spelen, doet hij het met Zwart en b5 .

  2. Lambert Hofman schreef:

    Er werd niet na 7 zetten opgegeven. We hebben nog zo’n 15 zetten doorgespeeld.

Geef een reactie