UVS1-SOS verovert eerste 2 matchpunten tegen SG Zutphen1

***SPOILER ALERT***
Ruim 5 miljoen mensen keken afgelopen dinsdagavond naar de persconferentie van kijkcijferkanonnen Rutte en De Jonge. Ondanks dat er van tevoren meer uitlekt dan bij ‘The Masked Singer’ weten ze met hun maatregelen nog altijd een groot publiek te boeien. Er zullen dan ook weer veel UVS’ers geweest zijn die hebben gekeken. Maar zeker niet alle, want UVS1-SOS trok ten strijde tegen Schaakgenootschap Zutphen 1. Naarstig op zoek naar de eerste matchpunten na de bittere nederlaag tegen PION. Het nu volgende verslag bevat spoilers voor de mensen die de persconferentie gemist hebben en die nog graag terug willen kijken.

Ik was zelf eigenlijk maar net op tijd. Of eigenlijk net te laat, omdat ik naast speler en captain bovenal zaaldienst had. Maar op de A50 was een vrachtwagen met verfspullen uitgebrand en het asfalt was gesmolten. Volgens het Brabants Dagblad zag de chauffeur twee personen wegrennen uit de oplegger. Het is niet bekend wie het waren, maar het zouden natuurlijk zomaar twee fans van het Schaakgenootschap geweest kunnen zijn.

Wat mij altijd opvalt aan die Persco’s, is dat de schaakbranche vaak helemaal niet wordt genoemd. En dat zorgt natuurlijk voor onduidelijkheid. Wat betekent bijvoorbeeld een 50% thuiswerkadvies? Misschien moeten de oneven borden wel via LiChess gaan spelen. Of misschien zorgt de 75% vullen-van-grote-zalen maatregel er wel voor dat bord 7 en 8 voortaan vrij moeten blijven. We moeten maar even afwachten wat de bond ervan maakt.

Anywho, met een lichte vertraging konden we dan beginnen. En niet veel later was Wim ineens klaar. Hij had in 8 zetten gewonnen. Op zijn notatievel zag ik nog staan: ‘8. Da4+’, dus ik kan wel raden wat er ongeveer gebeurd moet zijn.

Niet zo heel veel later kreeg Tsji een remiseaanbod. We stonden voorzichtig voor en na even nadenken besloot hij het aan te nemen. 1,5-0,5 dus voor ons. Het liep allemaal nog voorspoedig. Toen kwam Ron met de vraag: “Hé Mathijs, mag ik remise aanbieden? De stelling is gelijk en volgens mij kunnen wij allebei niet… of nee, laat maar zitten.” Het was op zet 24 van de partij die dadelijk volgt. Niet veel later kwam Henk-Jan vragen of een remise-aanbod een goed idee was. Maar ikzelf stond niet meer zo lekker, bij Ron was net zet 24 geweest en ik had de indruk dat de koning van Ivar behoorlijk onder vuur lag. Dus vroeg ik maar of Henk-Jan nog even door wilde spelen. Uiteindelijk is dat toch remise geworden. De samenvatting van Henk-Jan zal ik citeren:

Mijn partij was saai en gelijk opgaand, de hele partij lang. Een witspeler die na d4 Lf4 en c3 speelt heeft eigenlijk ook geen ambitie om te winnen he…

Het stond 2-1. Overigens werk Henk-Jan nog gecomplimenteerd in het verslag van Zutphen, wat ook de moeite waard is om te lezen. En toen was Ron klaar:


Inmiddels staat het 2-2. Vanwege mijn tijdnood heb ik verder niet zoveel meer meegekregen van de andere partijen. De volgorde van uitslagen heb ik zelfs van de site van Zutphen. Bij Ivar is de partij in zijn voordeel uitgevallen:


3-2. Daarna volgden twee remises. De eerste van Daniël:


3,5-2,5. En ook Dennis speelde remise, tegen de captain uit Zutphen:


… en zo stond het inmiddels dus 4-3 voor ons. Ik was zelf de laatste partij die nog bezig was. Mijn remise-aanbod werd dan ook niet geaccepteerd:


En zo wonnen we met 5-3! De eerste matchpunten zijn binnen. Maar eigenlijk zijn we als team vooral trots dat veel mensen zich na onze overwinning bij de GGD hebben gemeld voor een vaccinatie. Het vertrouwen komt dus weer een beetje terug, zou je kunnen zeggen. Onze volgende tegenstander is ZSG uit Zwolle op 30 november thuis. Ik ben benieuwd wat er dán op tv komt.

Share

Geef een reactie