UVS brengt flinke bak matchpunten naar Groesbeek

***SPOILER ALERT***

Afgelopen vrijdagavond keken bijna 2,4 miljoen mensen naar de eerste aflevering van Seizoen 3 van The Masked Singer. Het is daarmee wederom een groot succes en dat is niet onterecht. De mooie pakken, de chemie binnen de jury, de gevatte showhost, het raden van de zangers/zangeressen en de spannende onthullingen zijn allemaal prachtige elementen. Heel veel UVS’ers zullen het dan ook hebben gezien. Maar zeker niet alle, want UVS1-SOS trok naar Groesbeek om daar na lange tijd dan toch eindelijk de eerste wedstrijd van het seizoen te spelen tegen PION 1.

We hebben dit jaar de mooie kans om kampioen in de hoofdklasse te worden. De laatste ronden van de pre-corona-competitie waren afgelast. We speelden toen in de 1e klasse van de SOS, maar hadden praktisch geen kans meer om kampioen te worden. Maar door het wegvallen van een aantal teams zijn we dit jaar toch doorgeschoven naar boven. De gemiddelde speelsterkte in de hoofdklasse heeft overigens sowieso een fikse tik gehad van de pandemie. De eerste ronde is overgeslagen in onze hoofdklasse 1A en de wedstrijd is ook nog een week naar achteren verplaatst, zodat die niet de avond voor een KNSB-wedstrijd is. Vandaar dat er nog niet eerder uitslagen van UVS1-SOS te vinden zijn geweest.

Nu ik er zo over nadenk bedenk ik mij dat de mensen die bij PION op vrijdagavond de interne competitie spelen de rest van de afleveringen van The Masked Singer waarschijnlijk ook niet zullen zien. En ze hebben natuurlijk ook niet gezien hoe een week eerder Phil Bee de winnaar werd van The Voice Senior, die daarna ook nog zijn vriendin ten huwelijk vroeg! Ok, dat was dan de eerste spoiler. Sorry voor wie dat nog wilde kijken en het nog niet wist.

Maargoed, even terug naar de match. UVS3-SOS speelde naast ons ook tegen PION. De wedstrijden zouden om 19.30 beginnen, maar om 19.33 uur was ik nog de enige UVS’er in de zaal. Ik woon niet ver van Groesbeek en kon mooi door het sprinkhanenreservaat fietsen om ruim op tijd aanwezig te zijn. En toen kwam een van onze tegenstanders mij subtiel mededelen dat alle problemen die zouden ontstaan doordat wij te laat waren, volledig voor rekening van UVS zouden komen. Want dit was natuurlijk niet de bedoeling zo. Half 8 is half 8 en dat is niet voor niks. Ik heb dus maar een berichtje gestuurd in de groepsApp om in ieder geval de indruk te wekken dat het geregeld werd. Gelukkig kwamen onze teamleden niet veel later binnenlopen. Anders was dat voor UVS3-SOS. Die hadden nog wat communicatie-uitdagingen, maar dat zal in een ander verslag nog wel aan bod komen.

Onze tegenstanders speelden zonder hun eerste bordspeler. Die woont kennelijk verder weg en wordt niet onnodig ingevlogen… Hierdoor hadden wij qua speelsterkte gemiddeld een behoorlijk overwicht. Maar UVS-teams komen vaak traag op gang in het seizoen. Het volgende gebeurde achtereenvolgens:

De eerste uitslag kwam van Dennis, die op bord 2 tegen de captain van PION speelde.

In principe nog geen vuiltje aan de lucht natuurlijk, al zag het er nog niet supergoed uit. We leken nog nergens echt goed te staan, maar her en der wel slecht. De tweede vrede werd naast mij getekend door Wouter:

1-1. Nog niets aan de hand. Qua scorebordstand dan. Want ik stond toen al hopeloos verloren. Ik had een Caro-Kann verprutst. Ik heb bedacht dat ik wat meer hoofdvarianten wil spelen, maar dat pakte fout uit. Onderstaand is het sleutelmoment. Na een stevige afruilreeks kan ik het verlies van een cruciale pion niet voorkomen. En daarna stortte alles in. Ik heb mijn tegenstander nog wat kansen geboden om in vorkjes of een matnet te trappen, maar daar heeft hij geen gebruik van gemaakt.

 

En zo stonden we ineens achter. Achteraf had ik er liever met een groot masker opgezeten. En dat ik dan niet onthuld zou worden. Maar het werd nog erger, want Tsji had ook een nulletje te pakken. Hij stuurde achteraf een mooie screenshot en wat filosofische overpeinzingen over de vroegere Tsji:

“Herman, heb je van hem gewonnen?”. Hermans ogen twinkelen: “ja”. Theo (Pion) steekt zijn duim op: “hij heeft veel meer (Elo)punten!”. Woorden, woorden doen soms pijn. En pijn deed het op mijn bord.

Ik had wit op bord 5. Ik verloor van mijzelf dacht ik na de partij. Maar dan doe ik Herman te kort. Ik speelde op mijn best, voor mijn leeftijd dan. Vroeger, ja vroeger, had ik in onderstaande stelling de juiste zet gespeeld (gun jezelf 2 minuten). Een prachtige stelling, vanuit een Scandinavische opening. Vroeger had ik mijn kleine H-pion op h3 gezet (frits, +2), dat past gewoon bij mijn papieren rating toen. Maar nu is mijn papieren rating even hoog. Waarom speel ik het nu niet?  

Blijkbaar ben ik niet meer de schaker, die ik volgens de rating zou moeten zijn. Een schokkende gewaarwording, Nu weet ik waar de pijn vandaag komt: er is een conflict tussen wat je werkelijk bent en wat er van je wordt verwacht.

Maar toch wel een leuke pot gespeeld, Vanuit de diagram stelling speelde ik Pg3, speelde ik op truckjes en verloor kansloos. Gefeliciteerd Herman.

 

En zo stond het ineens 1-3 voor Groesbeek. En winst leek op de meeste borden nog steeds niet binnen handbereik. Gelukkig wist Henk-Jan onze eerste winstpartij binnen te slepen:

2-3 dus. Op dit moment was mijn inschatting dat we toch nog wel zouden kunnen winnen als team. Daniël was het volgende klaar en omdat hij vooral de uitslag tot nu toe wist, en niet per se de prognose op de overgebleven borden had hij al een keer remise geweigerd en probeerde hij nog de winst erdoor te drukken. Zoals te zien is op de foto na de partij lijkt het erop dat er ook een paar bevallige dames over de schouder van tegenstander meekeken. Dat leidde mij wel af bij het meekijken.

 

2,5-3,5. Ivar stond goed en zijn tegenstander had ernstige tijdsnood en bij Wim zag het er goed uit volgens mij. Tot het noodlot toesloeg:

 

Zo hadden we maar een half punt op de 4 staartborden. Ivar speelde zijn stelling nog gedegen uit. Wie de foto daarbij goed bestudeert, ziet dat inmiddels ook ramptoerist Lambert van de partij was. Er was dus geen ontkennen meer aan.

 

En zo verloren we onze eerste wedstrijd met 3,5-4,5. Geen goede start voor onze kampioensaspiraties. Als we de cup nog binnen willen slepen moeten we nog hard aan de bak. Kudo’s trouwens wel voor de betrokkenheid van alle teamleden en het delen van de partijen. UVS3-SOS verloor ook, dus het was een goede avond voor de Groesbekianen. Onze negende speler, Ron, was verhinderd. Misschien heeft hij zich die avond wel in een kleurig pak gehesen van een alligator, een vogelverschrikker, een zwaan, een alien of een cupido om stiekem een liedje te zingen voor 2,4 miljoen kijkers. Alhoewel, de zwaan kan hij niet geweest zijn. Dat was Anita Witzier. En dat was ook de laatste spoiler.

Share

4 reacties

 1. Dennis Breuker schreef:

  Ik voel de blauwe plekken nog steeds…

 2. Anton van Rijn schreef:

  “En toen kwam een van onze tegenstanders mij subtiel mededelen dat alle problemen die zouden ontstaan doordat wij te laat waren, volledig voor rekening van UVS zouden komen. Want dit was natuurlijk niet de bedoeling zo.”
  Toch wel benieuwd wie dat was. Of blijft hij/zij ook gemaskerd?

 3. Mathijs Broeren schreef:

  Tja, ik wil eigenlijk niet teveel onthullingen doen. Maar om in het thema te blijven: speculeren mag en ik kan een filmpje met wat vage hints in elkaar draaien.

 4. Henk-Jan Janssen schreef:

  Ik heb eigenlijk nog nooit zo’n mooi verslag gezien van zo’n zure wedstrijd… ;-)

Geef een antwoord